ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ : Έγκριση και υλοποίηση της δεύτερης φάσης του έργου «Έξυπνο ηλιακό ξηραντήριο ροδάκινων» (στο Μανιάκι Φλώρινας)

Έγκριση και υλοποίηση της δεύτερης φάσης του έργου «Έξυπνο ηλιακό ξηραντήριο ροδάκινων», ένα έργο το οποίο είναι εναρμονισμένο με τις θέσεις του Επιμελητηρίου Φλώρινας για την δίκαιη μετάβαση αλλά και την περιφερειακή ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί από τον Συνεταιρισμό Βοκερίας Ορεινά Φρούτα 551 στο Μανιάκι Φλώρινας. Σκοπός του έργου είναι η κατασκευή μίας μεταποιητικής μονάδας ροδάκινων με ηλιακή ενέργεια. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενός προϊόντος το οποίο θα συμβάλλει δυναμικά στην οικονομία της ΠΕ Φλώρινας, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα ροδάκινα μεταποιώντας, συσκευάζοντας και προωθώντας τα στις αγορές. Από την πλευρά του Επιμελητηρίου Φλώρινας συμμετείχαμε ενεργά στο έργο προτείνοντας και υποστηρίζοντας το.

Το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΠΙΣΕΥ,  το Συνεταιρισμό Βοκερίας 551 Ορεινά Φρούτα, την εταιρεία OPUNTECH, το ίδρυμα ΚΟΚΚΑΛΗ και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων νομού Φλώρινας θα υλοποιήσουμε το έργο «Έξυπνο ηλιακό ξηραντήριο ροδάκινων» προϋπολογισμού 155.000 € επιδοτούμενο 100%.

Ο Συνεταιρισμός θα ξεκινήσει με την αποξήρανση ροδάκινου και θα ακολουθήσει και με άλλα είδη φρούτων. Φέτος θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές.

Στην κατασκευή μιας μεταποιητικής μονάδας ροδάκινων αρχικά και μετέπειτα κι άλλων φρούτων προχωρά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βοκερίας Ορεινά Φρούτα 551 στο Μανιάκι του νομού Φλώρινας. Το έργο που υλοποιεί, αφορά στη δημιουργία ενός έξυπνου, ηλιακού ξηραντήριου, το οποίο θα δουλεύει με το φως του ήλιου, προκειμένου οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού, να αποξηραίνουν μέρος της παραγωγής τους.

Σκοπός του, είναι η κατασκευή μεταποιητικής μονάδας ροδάκινων με ηλιακή ενέργεια, η οποία θα λειτουργεί με θερμό αέρα για να αφυδατώνει τα προς μεταποίηση φρούτα. Ένα ποσοστό έως και 40% της ηρτημένης εσοδείας φρούτων κάθε χρόνο, υφίσταται ζημιές κατά την συγκομιδή και τη μεταποίηση, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμα έσοδα για τον παραγωγό και τις επιχειρήσεις.

Σ’ αυτό το πλαίσιο στρέφεται στην αποξήρανση φρούτων ο ΑΣ, ώστε να μειώσει τις απώλειες, αλλά και να βρει νέους τρόπους διάθεσης των γεωργικών προϊόντων. Το πλάνο του Συνεταιρισμού Βοκερίας προβλέπει, ότι θα ξεκινήσει με αποξήρανση ροδάκινου και θα συνεχίσει και με άλλα φρούτα. Ο Συνεταιρισμός Βοκερίας μέχρι τώρα ασχολείται με την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία νωπών προϊόντων, όπως είναι το κεράσι, το μήλο και το ροδάκινο, ενώ στη περιοχή μπορεί να αξιοποιηθεί και η παραγωγή κηπευτικών (π.χ. πιπεριά Φλωρίνης), σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, ο οποίος ανέφερε επιπροσθέτως ότι υπάρχει ενδιαφέρον ήδη για τα προϊόντα του Συνεταιρισμού από τη βιομηχανία παιδικών τροφών, αλλά και ζωοτροφών.

Στο συγκεκριμένο project αναφέρεται με ανακοίνωσή του και το Επιμελητήριο Φλώρινας, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Σάββας Σαπαλίδης. Όπως τονίζει: το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεργασία μεταξύ άλλων με το Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΠΙΣΕΥ, το Συνεταιρισμό Βοκερίας, το ίδρυμα Κόκκαλη και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων νομού Φλώρινας θα γίνει υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού 155.000 ευρώ και με 100% επιδότηση.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *