Δήμος Κοζάνης: Ξεκινά η διαβούλευση για το Σχέδιο Δράσης Κυκλικής Οικονομίας

Οι έντονες πιέσεις που δέχεται το περιβάλλον από την αυξημένη ζήτηση-παραγωγή-κατανάλωση προϊόντων, την κλιματική αλλαγή και την μείωση των αποθεμάτων των φυσικών πόρων, έχουν αναδείξει την ανάγκη για στροφή από το υπάρχον γραμμικό μοντέλο «παράγω-καταναλώνω-απορρίπτω» σε ένα κυκλικό μοντέλο που δίνει έμφαση στην «μείωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακύκλωση, ανάκτηση». Στόχος της κυκλικής οικονομίας είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης, αποδοτικής και ανταγωνιστικής οικονομίας, φιλική προς το περιβάλλον με μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αποδοτική αξιοποίηση των πόρων.
Ο Δήμος Κοζάνης, μέσω των διαφορετικών ρόλων του, δηλαδή ως φορέας προγραμματισμού της ανάπτυξης της περιοχής του, ως συντονιστής των τοπικών συντελεστών και υποθέσεων, αλλά και ως καταναλωτής πόρων και αγαθών, συμμετέχει στο παραγωγικό μοντέλο. Η αλλαγή, η στροφή προς ένα κυκλικό μοντέλο οικονομίας, είναι, κατά συνέπεια, και δική του υπόθεση και μάλιστα κρίσιμης σημασίας.

Όραμα του Δήμου Κοζάνης είναι:
• Να είναι πρωτοπόρος δήμος στην υιοθέτηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα αλλά και στην προώθηση τους σε κοινωνικό και οικονομικό  επίπεδο, διαμορφώνοντας νέα μοτίβα και πρακτικές διακυβέρνησης για την κυκλική οικονομία σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• Να αξιοποιήσει τις πρακτικές κυκλικής οικονομίας, και τις σχετικές χρηματοδοτήσεις, για τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας που θα αντισταθμίζουν μέρος των απωλειών της απολιγνιτοποίησης.
• Να δράσει σαν καταλύτης για την κυκλική οικονομία σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη δομών και πρακτικών καινοτομίας που θα δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα συγκριτικά πλεονεκτήματα για το Δήμο και τους κατοίκους του.

Στόχος του Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία του Δήμου Κοζάνης είναι η χαρτογράφηση αειφόρων και βιώσιμων παρεμβάσεων για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας και η σύνθεση κυκλικών εφαρμογών, οι οποίες θα επιφέρουν οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Ο Δήμος Κοζάνης καλεί τους πολίτες, τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, να καταθέσουν τις απόψεις, προτάσεις, προβληματισμούς και τα επιχειρήματά τους επί του σχεδίου.

Η συμμετοχή σας στην διαβούλευση μπορεί να γίνει υποβάλλοντας τα σχόλιό σας στην παρούσα πλατφόρμα πατώντας “Υποβολή για δημοσίευση” ή αποστέλλοντας τα σχόλια σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση diavouleusi@cityofkozani.gov.gr. Η δημοσίευση των σχολίων σας στην πλατφόρμα προϋποθέτει την έγκρισή τους από τον υπεύθυνο διαβούλευσης.

Έναρξη δημόσιας διαβούλευσης  : 13 Οκτωβρίου 2021
Λήξη δημόσιας διαβούλευσης      : 31 Οκτωβρίου 2021

ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *