Τα σωστά βήματα για μια επιτυχημένη αλλαγή καριέρας

Ποια σημάδια μας λένε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε για μια επιτυχή μετάβαση;

Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιοι είναι οι εσωτερικοί παράγοντες που το «επιβάλλουν».
-Γιατί πρέπει η δουλειά σου να σε γεμίζει.

Με τους περισσότερους εργαζόμενους να ζούμε σε ένα εργασιακό περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει, με την πανδημία και τις τεχνολογικές εξελίξεις να έχουν επιταχύνει τις ανατροπές, η αλλαγή καριέρας είναι μια πραγματικότητα με την οποία όλοι μας θα έρθουμε αντιμέτωποι μία ή και περισσότερες φορές στην ζωή μας.

Φυσικά, δεν είναι μόνο οι εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια τέτοια επιλογή αλλά και προσωπικές ανάγκες, επιθυμίες και αναζητήσεις σχετικές με τη σταδιοδρομία μας. Άλλωστε, με το χρόνο που διαθέτουμε για την επαγγελματική μας ζωή να καταλαμβάνει τουλάχιστον τις μισές ώρες της ημέρας μας και με τη νέα πραγματικότητα της τηλεργασίας να διεκδικεί ακόμη περισσότερες, γίνεται σαφές πως η εργασία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα της ζωής μας.

Όποιο και αν είναι το κίνητρο σας για την αλλαγή καριέρας, υπάρχουν τέσσερα πολύ σαφή και προφανή σημάδια για το πότε πραγματικά είναι η ώρα να την δρομολογήσετε.

1. Όταν ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούμαστε φθίνει, εξαφανίζεται ή δεν προσφέρει πια ικανοποιητικές αμοιβές

Tα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Οι οικειοθελείς αλλαγές κλάδου και ρόλου βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία όλων των εποχών. Οι εκτιμήσεις λένε πως 1 στους 4 εργαζόμενους θα αλλάξει καριέρα με αφορμή τις αλλαγές που έφερε η πανδημία. Επιπλέον εντυπωσιακές αλλαγές προκαλούν οι τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν οδηγήσει ολόκληρους τομείς σε αναγκαστική αναδιοργάνωση ή και εξαφάνιση, ενώ έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη γκάμα από νέες ειδικότητες επαγγελματιών που πριν από λίγα μόλις χρόνια δεν υπήρχαν.

2. Όταν το «επιβάλλουν» … εσωτερικοί παράγοντες

Καθώς η ζωή προχωρά και στην πορεία μας προστίθενται νέες εμπειρίες (γνώση, σημαντικά γεγονότα, ταξίδια, γνωριμίες με νέους ανθρώπους) μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε και αλλάζουμε. Ανακαλύπτουμε νέες πτυχές του εαυτού μας, νέες ικανότητες και προοπτικές. Δεξιότητες και ταλέντα που δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πως διαθέτουμε. Συνεπώς, μια επαγγελματική επιλογή που κάναμε χρόνια πριν, μπορεί πια να μην μας προσφέρει εξέλιξη ούτε ικανοποίηση.

Συχνά απευθύνονται σε εμένα επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία που δηλώνουν πως το αντικείμενό τους δεν είναι αυτό που πραγματικά αγαπούν κι έτσι δεν λαμβάνουν ικανοποίηση. Είναι τότε που με τις μεθοδικές κινήσεις που οργανώνουμε μαζί πραγματοποιούν τη μετάβασή τους σε νέο αντικείμενο. Όταν αυτό συμβαίνει, διαπιστώνω την απελευθερωτική αλλαγή επάνω τους που τους κάνει να νιώθουν ευεξία και πληρότητα.

3. Όταν η εργασία έχει αρνητική επίδραση στην αυτοεκτίμηση μας

Εάν βρισκόμαστε σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον που μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τις ικανότητες μας αντί να μας κάνει να νιώθουμε ότι η εργασία μας εκτιμάται και επιβραβεύεται. Αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι χρειάζεται να αλλάξουμε εργασία. Έρευνες, άλλωστε, έχουν αποδείξει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην σωματική και την ψυχική μας υγεία. Τότε η απόφαση για απομάκρυνση γίνεται επιτακτική.

4. Όταν δεν βρίσκουμε κίνητρο, όταν νιώθουμε πλήξη και παραμένουμε μόνο για το μισθό

Εάν κάποιος απεχθάνεται την εργασία του αλλά παραμένει σε αυτήν γιατί οι απολαβές είναι καλές, το πιθανότερο είναι πως όσα κι αν κερδίζει, δεν μπορούν να τον αποζημιώσουν για την αναστάτωση και την δυσαρέσκεια που νιώθει σε καθημερινή βάση. Στην περίπτωση αυτή, αξίζει να αναζητήσουμε μια αλλαγή που εκτός από ικανοποιητικές απολαβές θα μας χαρίζει προσωπική και επαγγελματική ικανοποίηση.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουν στιγμές που δεν έχουν διάθεση να δουλέψουν ή δεν έχουν κίνητρο και νοιώθουν την ενέργειά τους πεσμένη. Αν αυτό όμως αποτελεί μια μόνιμη και καθημερινή κατάσταση, τότε έχουμε ένα ακόμη
σημάδι πως η συγκεκριμένη εργασία δεν είναι η κατάλληλη και ήρθε η ώρα για κάτι νέο.

Σήμερα, η αλλαγή καριέρας δεν είναι μόνο μια αναγκαιότητα για πολλούς εργαζόμενους αλλά και ένα βήμα που είναι πλέον απόλυτα εφικτό. Δεν είναι μόνο η πληθώρα τις πληροφορίας στο Διαδίκτυο, αν και θα πρέπει κανείς πια να είναι εξαιρετικά προσεκτικός με την εγκυρότητα και την αυθεντία των πηγών. Οι πιστοποιήσεις και τα σεμινάρια που προσφέρονται διαδικτυακά έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω πανδημίας και είναι προσιτά και προσβάσιμα σε πολλούς περισσότερους έτσι ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες. Το personal branding είναι επίσης ένα σημείο-κλειδί.

Επιπλέον σημειώνεται μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για Career Coaching με εξειδικευμένες υπηρεσίες που πριν μερικά χρόνια είχα την ευκαιρία να εισάγω και να εδραιώσω στην χώρα μας έτσι ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη στον απαιτητικό δρόμο της αλλαγής καριέρας.

Αξιολογήστε λοιπόν τα παραπάνω σημάδια και σκεφτείτε. Μήπως ήρθε η ώρα για να δρομολογήσετε μια αλλαγή;

Πηγή

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *