Η Καριέρα σου έχει Βαλτώσει; 10 Τρόποι για να Ξεκολλήσεις

Νιώθεις ντροπή που η καριέρα σου έχει βαλτώσει τα τελευταία χρόνια;

Μην ανησυχείς γι’ αυτό που νιώθεις, γιατί, είτε το πιστεύεις είτε όχι, είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώνεις αισθήματα αμφιβολίας, απογοήτευσης και στασιμότητας. Επομένως, το να νιώθεις μπερδεμένος σχετικά με το μονοπάτι που έχεις επιλέξει να πάρεις στη ζωή σου είναι ένα απόλυτα νορμάλ φαινόμενο.

Ανακουφίστηκες έστω και λίγο τώρα;

Τέτοιου είδους κρίσεις είναι πλέον αρκετά διαδεδομένες και τις βιώνουν πάρα πολλοί άνθρωποι. Μάλιστα, είναι τόσο συνηθισμένες, που πλέον υπάρχει και ο όρος «κρίση των 25» και ήδη είναι αρκετά δημοφιλής.

Θα έχεις καταλάβει πλέον πως οι άνθρωποι κάθε ηλικίας αρχίζουν και φρικάρουν για τον ρου της ζωής τους και αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό.

Η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένα υπαρκτό ζήτημα και κάτι που πιθανόν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία γενικότερα, αλλά και στην ψυχή σου ειδικότερα.

Το να νιώθεις πως η καριέρα σου έχει βαλτώσει, δεν σημαίνει απλώς ότι βρίσκεσαι σε μια δουλειά τρεις δεκαετίες και δε βλέπεις να έχει αλλάξει και κάτι στη ζωή σου. Μπορεί να σημαίνει πως πλέον μισείς το να σηκώνεσαι να πας στη δουλειά, παρόλο που παλιότερα ήσουν κατενθουσιασμένος γι’ αυτή.

Ας δούμε στα γρήγορα 11 σημάδια που δείχνουν ότι η καριέρα σου έχει βαλτώσει. Πόσα από αυτά αναγνωρίζεις;

  1. Αισθάνεσαι ότι βαριέσαι στη δουλειά και σκέφτεσαι συχνά ότι θες να παραιτηθείς μέσα στην εβδομάδα.
  2. Αν και έχεις αλλάξει αρκετές δουλειές τα τελευταία χρόνια, ο επαγγελματικός σου τίτλος και ο μισθός παραμένουν τα ίδια.
  3. Δεν έχεις μάθει τίποτα καινούργιο εδώ και αρκετούς μήνες.
  4. Έχεις από ελάχιστη έως καθόλου αυτονομία στον ρόλο σου.
  5. Οι αξιολογήσεις απόδοσης συνήθως αναφέρουν πως έχεις «ικανοποιητική απόδοση».
  6. Ο οργανισμός έχει συχνά απώλειες και το μέλλον του είναι αβέβαιο.
  7. Έχεις σπάνια ευκαιρίες ανάπτυξης ή ηγεσίας.
  8. Δεν ξέρεις πλέον αν κάνεις καλή δουλειά. Επομένως, νιώθεις συχνά απογοήτευση και νεύρα.
  9. Νιώθεις πως έχεις απομονωθεί από τους υπόλοιπους συναδέλφους και σπάνια ζητάνε τη βοήθειά σου.
  10. Θεωρείσαι τελευταίος τροχός της αμάξης και δεν σου δίνουν ευκαιρίες να πάρεις αποφάσεις μαζί τους.
  11. Όσοι έχουν προσληφθεί μετά από σένα έχουν ήδη πάρει προαγωγή.

Γενικότερα, οι άνθρωποι είμαστε αυτοκαταστροφικά όντα. Επομένως, προτού κάνεις κάτι που θα τα «τινάξει» όλα στον αέρα, ας δούμε μαζί μερικούς τρόπους ώστε να ξεκολλήσεις αν η καριέρα σου έχει βαλτώσει όντως.

1. Κάνε μια απογραφή των ικανοτήτων σου

  • Ποιές είναι οι επαγγελματικές ικανότητες που έχεις αυτή τη στιγμή;
  • Είσαι ανταγωνιστικός στον κλάδο ή υστερείς κάπου;

Υπάρχουν φορές που αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να συμβαδίσουμε πια. Γι’ αυτό, ο καλύτερος τρόπος για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα είναι να καταλάβουμε επακριβώς ποιες δεξιότητες έχουμε και ποιες επιπλέον πρέπει να μάθουμε.

Αν η εταιρία σου προσφέρει κάποιου είδους καθοδήγηση, τότε εγγράψου σε μια συνεδρία και ζήτησε συμβουλές για το πώς μπορείς να αυξήσεις τις γνώσεις και τις δυνατότητές σου.

2. Ανάλαβε περισσότερες προκλήσεις στη δουλειά

Είναι σίγουρα καλό σημάδι το να νιώθεις άνετα στη θέση που βρίσκεσαι. Ωστόσο, αν απλά έχεις περάσει τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη θέση απλά και μόνο επειδή σε βολεύει, αυτό είναι σημάδι ότι δεν έχεις εξελιχθεί ιδιαίτερα μέσα σε αυτή.

Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μη φοβηθείς να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες και να βάλεις περισσότερες προκλήσεις στον εαυτό σου, με το να συμβάλλεις και εσύ σε κάποιο πρότζεκτ.

Δες το κι έτσι: όταν πρωτοξεκίνησες, όλα ήταν αρκετά δύσκολα και γεμάτα με ένα σωρό αναποδιές, που όμως έπρεπε να ξεπεράσεις και να προσαρμοστείς γρήγορα στα νέα δεδομένα. Παρά τις δυσκολίες όμως, έμαθες τόσα πολλά για εσένα και τους ανθρώπους γύρω σου και κατάφερες να φτάσεις στο σήμερα.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την καριέρα σου. Το να πάρεις νέα ρίσκα και να βρεθείς αντιμέτωπος με μια καταστροφική αποτυχία, σου επιτρέπει να δοκιμάσεις τον εαυτό σου και να διαπιστώσεις αν είσαι πραγματικά ικανοποιημένος με την τρέχουσα διαδρομή σου.

Επιπλέον, το να προσπαθείς να λύσεις ένα πρόβλημα στη δουλειά, θα σου δώσει ένα επιπλέον κίνητρο να πηγαίνεις κάθε μέρα.

3. Αν η καριέρα σου έχει βαλτώσει, άλλαξέ τη

Πιθανόν αποφάσισες πως ήρθε η ώρα να αλλάξεις καριέρα. Αν για παράδειγμα ήσουν υπεύθυνος καταστήματος για αρκετό καιρό, τότε ίσως αλλάξεις πορεία και δοκιμάσεις την τύχη σου ως υπεύθυνος σε μια startup.

Εξάλλου, οι πιο πολλές δουλειές και τα περισσότερα εγχειρήματα βασίζονται σε δύο πράγματα: την επαγγελματική συνοχή και την διάθεση για περαιτέρω μάθηση.

Εφόσον λοιπόν διαθέτεις αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, καθώς και μια δόση σχετικής εμπειρίας, μπορείς πάντα να τα καταφέρεις σε μια διαφορετική δουλειά, όσο κι αν διαφέρει από τις προηγούμενες.

4. Ανταπέδωσε σε κοινωφελή προσφορά

Ίσως να μην διαθέτεις την πολυτέλεια να παραιτηθείς από τη δουλειά σου αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό, θα μπορούσες να γίνεις μέλος σε έναν οργανισμό παροχής υπηρεσιών της τοπικής σου κοινότητας και να βοηθήσεις άλλους με τις γνώσεις σου.

Από τη στιγμή που στο γραφείο δεν εκτιμάται τόσο η εμπειρία σου, υπάρχουν σίγουρα άλλοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και κέντρα με κοινωνική δραστηριότητα που επιζητούν διακαώς βοήθεια και καθοδήγηση.

Και όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» – βοηθάς άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και παράλληλα φωτίζεις ξανά τη ζωή σου με έναν σκοπό.

Όταν προσφέρεις κοινωφελή εργασία, είναι πολύ σύνηθες να ασχολείσαι με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, τη φιλανθρωπία, με επικοινωνιακές δεξιότητες και τόσα άλλα.

Αν για παράδειγμα έχεις πάθος με το σχέδιο και ποτέ δεν κατάφερες να δείξεις κάπου τη δουλειά σου, θα μπορούσες εύκολα να γίνεις εθελοντής και να σχεδιάσεις φυλλάδια ή αφίσες για μια εκδήλωση της κοινότητας.

5. Αφού η καριέρα σου έχει βαλτώσει, τότε δικτυώσου

Προκειμένου να αυξήσεις τις πιθανότητες ώστε να αναγνωριστεί η δουλειά σου, θα χρειαστεί να δικτυωθείς αρκετά.

Καθώς έρχεσαι σε επαφή με άλλα άτομα του κλάδου και τους προσφέρεις τη γνώση σου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποκτήσεις τον σεβασμό τους και θα στρέφονται σε εσένα για καθοδήγηση, εάν χρειαστεί.

Αρκεί να πούμε εδώ, ότι η δικτύωση μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα μιας πόρτας που θα σε οδηγεί σε μια τέλεια ευκαιρία. Διότι, μια σωστή επαφή μπορεί να σου δείξει τον δρόμο για επαγγελματική εξέλιξη.

6. Μοιράσου τις ιδέες σου

Αν έχεις δημιουργικές ιδέες που θα «ταρακουνήσουν» την εταιρία και θα βοηθήσουν τη δουλειά και τη βιομηχανία γενικότερα, τότε καλό θα ήταν να το μοιραστείς με τους συναδέλφους σου. Ίσως οι προτάσεις σου γίνουν το κλειδί ώστε να δοθεί μια νέα πνοή στην επιχείρηση και κατ’ επέκταση και στη ζωή σου.

Μη φοβάσαι να ρίξεις νέες ιδέες στο τραπέζι, καθώς η πρωτοποριακή σου σκέψη πιθανόν να σε οδηγήσει στην προαγωγή ή σε μια εντελώς νέα θέση.

7. Μίλα για τα επιτεύγματά σου

Σίγουρα θα έχεις πετύχει σημαντικά πράγματα κατά τη διάρκεια της καριέρας σου και ίσως αυτά να μην έχουν αναγνωριστεί όπως θα έπρεπε από τη διοίκηση. Επομένως, αν στη δουλειά αγνοούν τις δυσκολίες που αντιμετώπισες μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα, φρόντισε να τους ενημερώσεις σχετικά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια τυχόν ενημερώσεων για την πορεία των πρότζεκτ, να τους αναφέρεις τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσεις, καθώς και την πρόοδο που έχεις κάνει, όλα με γνώμονα το όφελος της εταιρίας πάντα.

8. Διαχειρίσου καλύτερα το χρόνο σου

Η σωστή διαχείριση του χρόνου μπορεί να αποφέρει επιπλέον ώρες ώστε να ασχοληθείς και με κάποιο άλλο πρότζεκτ ή να ξεκινήσεις νέο χόμπι.

Πλέον πολλές εταιρίες (ειδικά αυτές που βασίζονται στη τεχνολογία), επιτρέπουν την εργασία από το σπίτι για κάποιες μέρες τη βδομάδα. Και αν η εταιρία που δουλεύεις είναι μια από αυτές, τότε εκμεταλλεύσου την ευκαιρία και διαχειρίσου τον χρόνο σου όπως θες.

Κάπως έτσι θα καταφέρεις να βρεις διέξοδο από τη στιγμή που θεωρείς πως η καριέρα σου έχει βαλτώσει.

9. Από τη στιγμή που η καριέρα σου έχει βαλτώσει, επικεντρώσου σε νέο πρότζεκτ

Παρόλο που νιώθεις να βουλιάζεις σε μια δουλειά που δε σε γεμίζει πλέον, είναι πιθανό να μην έχεις τη δυνατότητα να την αφήσεις άμεσα και να ακολουθήσεις κάτι άλλο. Γι’ αυτό λοιπόν, προσπάθησε να ανακατευθύνεις την ενέργειά σου σε νέο πρότζεκτ ή χόμπι που σου φέρνει χαρά.

Ό,τι και να είναι αυτό που θα σε γεμίζει, το να διοχετεύσεις τη δυσφορία σε θετική ενέργεια και σε κάποιο παραγωγικό εγχείρημα, είναι κάτι που θα σου δίνει μικρές δόσεις ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ανταπεξέλθεις.

10. Και αν η καριέρα σου έχει βαλτώσει, μπορείς εν τέλει να παραιτηθείς

Κάποιες φορές, όταν το πράγμα δε «τραβάει» άλλο, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να παραιτηθείς. Διότι τα τοξικά περιβάλλοντα εργασίας είναι εξουθενωτικά και σπάνια αξίζουν το κόστος της καθημερινής συναισθηματικής καταπίεσης.

Από τη στιγμή που βλέπεις τα πράγματα να πάνε από το κακό στο χειρότερο, οι συνεργάτες σου είναι αγενείς και ανώριμοι, και αν γενικά αισθάνεσαι ότι θες να ουρλιάξεις πως παραιτείσαι, τότε δεν υπάρχει λόγος να μένεις.

Επομένως, δεν έχει νόημα να σέρνεσαι καθημερινά σε ένα γραφείο που σε κάνει να νιώθεις ότι ο κόσμος είναι ένα ζοφερό και τρομερό μέρος.

Πρόσεχε το εξής: αν αγνοήσεις όλα αυτά τα σημάδια, τότε αυτές οι σκέψεις μπορούν εύκολα να μετατραπούν από «μισώ αυτήν τη δουλειά» σε «μισώ αυτήν τη ζωή».

Εν τέλει, ό,τι αποφασίσεις να κάνεις, να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνος σε όλο αυτό και ούτε ο μόνος που αισθάνεται πως η καριέρα σου έχει βαλτώσει.

Πολλοί άνθρωποι είναι απογοητευμένοι με τις δουλειές τους – και όλοι το αντιμετωπίζουν με διαφορετικούς τρόπους. Άρα, μπορείς και εσύ να το παλέψεις και να βρεις τη λύση.

Πηγή

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *