Αυτονομία και τηλεργασία

Αυτονομία και τηλεργασία: Πώς να αποκομίσετε το μέγιστο από την εργασία εξ αποστάσεως

Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το ισχυρότερο κλειδί στην εργασία εξ αποστάσεως, είστε στο σωστό άρθρο. Η απάντηση είναι: η αυτονομία.

Η αυτονομία είναι κινητήριος δύναμη για τους εργαζομένους και το ισχυρότερο κλειδί για να έχει αποτελέσματα η τηλεργασία.

Το έτος 2020 ήταν δύσκολο για όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως. Από τον κορωνοϊό δεν επηρεάστηκε μόνο η υγεία μας, αλλά και η εργασία,
οι σχέσεις, οι οικογένειες και η οικονομία. Όμως κάνοντας μια ανασκόπηση, θα μπορούσαμε να πούμε επίσης πως ήταν και μια περίοδος ευκαιριών.

“Ουδέν κακό αμιγές καλού.”

Λόγω του COVID-19, είχαμε την ευκαιρία να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να ανταπεξέλθουμε στην εργασία μας χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και του διαδικτύου.

Η δια ζώσης εργασία είναι ο τρόπος που δουλεύαμε ανέκαθεν. Όμως από το 2020 μέχρι και σήμερα, πολλές εταιρείες συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά με τους εργαζόμενους να παρέχουν τις υπηρεσίες τους από το σπίτι. Τώρα, που η κατάσταση της πανδημίας φαίνεται να εξομαλύνεται, υπάρχει το τεράστιο ερώτημα και debate. Τελικά τι είναι καλύτερο; Η εργασία δια ζώσης, η εργασία εξ αποστάσεως ή ένα μίγμα και των δύο;

Έρευνες για την εργασία εξ αποστάσεως

Έρευνες έχουν δείξει πως παρ’ όλο που οι ομάδες δεν εργάζονταν στον ίδιο χώρο για πάνω από ένα χρόνο, η παραγωγικότητα έμεινε σταθερή και σε κάποιες περιπτώσεις αυξήθηκε. Το συμπέρασμα είναι πως οι εργαζόμενοι απέδωσαν πολύ καλά και ο λόγος για αυτό ήταν η αύξηση της αυτονομίας.

Η αυτονομία είναι μΊα από τις βασικές εργασιακές ανάγκες. Έστω και λίγο όταν αυξάνεται, προσφέρει αμέσως ευεργετικά αποτελέσματα στην παραγωγικότητα και στην δημιουργικότητα του εργαζομένου. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι, όταν σε μια εταιρεία οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να διαμορφώσουν μόνοι τους τον χώρο εργασίας τους, η παραγωγικότητά τους αυξήθηκε κατά 25%.

Η αυτονομία αποτελεί πηγή κινητοποίησης και ενεργοποίησης. Χωρίς αυτή νιώθουμε απομονωμένοι, περιορισμένοι και αδύναμοι. Η αυτονομία μάς κάνει να αισθανόμαστε δημιουργικά και το αίσθημα ευθύνης μας αυξάνεται.

Τα πλεονεκτήματα της αυτονομίας στην εργασία

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι υπάλληλοι νιώθουν ότι ανταμείβονται και ενθαρρύνονται όταν δρουν και σκέφτονται αυτόνομα. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • Περισσότερη ικανοποίηση στον χώρο εργασίας, το οποίο οδηγεί σε μεγαλύτερη δέσμευση.
  • Αυξάνεται το κύρος και η αξία που αισθάνονται και γι’ αυτό θέλουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.
  • Έχουν κίνητρο για να αναπτύξουν καινούργιες δεξιότητες.
  • Έχουν δυνατότητα να επιδιώξουν βελτιωμένη ισορροπία ανάμεσα σε δουλειά και προσωπική ζωή.
  • Μεγαλύτερη αίσθηση ομαδικότητας.

Πώς να ενθαρρύνετε την αυτονομία στην εργασία εξ αποστάσεως

Χτίστε την εμπιστοσύνη

Πρέπει να χτίσετε σταδιακά την εμπιστοσύνη. Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με μικρά βήματα και να αυξάνετε τις ατομικές ευθύνες και την ελευθερία των εργαζομένων, εφόσον αποδεικνύουν τις δυνατότητες και τη θέλησή τους. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν και να χρειαστεί να «πάρετε πίσω» την αυτονομία και την εμπιστοσύνη, κάτι που σίγουρα δεν θα έχει καλή έκβαση.

Μαθαίνουμε από τα λάθη μας

Οι εργαζόμενοι πρέπει να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι προϊστάμενοι που ασκούν υπερβολική κριτική, εμποδίζουν την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα, και κατά συνέπεια τη δέσμευση του υπαλλήλου. Οι εργαζόμενοι πρέπει να διαχειρίζονται μόνοι τους τις ευθύνες τους και να έχουν αυξημένη την αίσθηση του ελέγχου, ώστε να υπάρχει ώφελος στην απόδοσή τους.

Επικοινωνία

Κάνοντας συχνές συναντήσεις και check-in meetings, θα μπορέσετε να αξιολογήσετε την αποδοτικότητα της ομάδας σας και να κρίνετε αν χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη ή περισσότερους πόρους. Επίσης, έτσι θα δώσετε στην ομάδα σας το μήνυμα ότι νοιάζεστε και την ευκαιρία να γιορτάσουν οποιαδήποτε επιτυχία έχουν.

Κάντε στην άκρη

Αν οι προϊστάμενοι συνεχίσουν τη «μικροδιαχείριση» και να βάζουν αχρείαστα όρια που εμποδίζουν την ανεξαρτησία, δεν θα μπορέσει να υπάρξει αυτονομία, ούτε στην εργασία εξ αποστάσεως, ούτε στη δια ζώσης. Θέστε ξεκάθαρους στόχους, βεβαιωθείτε πως οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι χρειάζεται να κάνουν και αφήστε τους να κάνουν τη δουλειά τους.

Εργασία εξ αποστάσεως και αυτονομία

Όπως προείπαμε, προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην «κανονικότητα». Όμως το «κανονικό» είναι υποκειμενικό. Πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν να εργάζονται από το σπίτι κι άλλοι στο γραφείο. Όσοι είναι πιο εξωστρεφείς και «τρέφονται» από την ανθρώπινη επαφή και αλληλεπίδραση, θα προτιμήσουν να επιστρέψουν. Όσοι είναι πιο εσωστρεφής και απολαμβάνουν τον στοχασμό και την ησυχία θα προτιμήσουν να δουλέψουν εξ αποστάσεως.

Και τα δύο έχουν τα υπέρ και τα κατά τους για τον καθένα χωριστά. Οπότε, κάθε εργοδότης οφείλει να αφήσει τους εργαζόμενους να επιλέξουν μόνοι τους πώς επιθυμούν να εργάζονται. Η αυτονομία είναι σημαντική για την ψυχολογία τους. Οι εργαζόμενοι στα πλαίσια της αυξημένης τους αυτονομίας θα αποφασίσουν πότε και πώς θα ρυθμίσουν τις ομαδικές συναντήσεις και συζητήσεις για να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία και παραγωγικότητα.

Και σημειώστε, αυτό δεν σημαίνει πως ο εργοδότης δεν θα έχει τον έλεγχο. Απλά θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον σεβασμό και στην εμπιστοσύνη προς τους εργαζομένους του.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *