Aπαντήσεις σε 5 πολύ συχνές ερωτήσεις στις συνεντεύξεις για δουλειά

Διάβασε παρακάτω 5 συχνές ερωτήσεις που τίθενται σε μία συνέντευξη και συμβουλές για το πώς να τις διαχειριστείς! Μπορεί να ακούγονται απλές αλλά σίγουρα είναι καθοριστικές για την εικόνα που θα δείξεις σε μία επαγγελματική συνέντευξη.

1.“Πες μου λίγα λόγια για τον εαυτό σου.”

Ίσως να μοιάζει η πιο απλή και εύκολη ερώτηση κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνέντευξης, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί υποψήφιοι δυσκολεύονται να απαντήσουν. Η συγκεκριμένη ερώτηση, γίνεται συνήθως στην αρχή της συνέντευξης και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την (πρώτη) εντύπωση που θα δημιουργήσεις. Προσπάθησε περιεκτικά να αναφερθείς στην εργασιακή εμπειρία σου και τις δεξιότητες που έχεις αναπτύξει, χωρίς να περιαυτολογείς, ενώ παράλληλα φρόντισε να σταθείς και να αναπτύξεις τις πτυχές της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων σου που είναι απαραίτητες για τη θέση που ενδιαφέρεσαι ή που ταιριάζουν στο προφίλ της συγκεκριμένης εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, να είσαι ειλικρινής και να αναφερθείς σε ό,τι θα μπορούσε να σε κάνει να ξεχωρίσεις.

2.“Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη σου αδυναμία/ μεγαλύτερο ελάττωμα;”

Καλό είναι να μη δώσεις και εσύ τη συνηθισμένη απάντηση της τελειομανίας Ο υπεύθυνος πρόσληψης  θα την έχει ακούσει αμέτρητες φορές και σίγουρα δε θα κάνεις καμία διαφορά από τους υπόλοιπους υποψηφίους για τη θέση.
Φρόντισε να είσαι ειλικρινής. Μπορείς, για παράδειγμα, να αναφερθείς στο ότι δεν είσαι τόσο άνετος/η στο να μιλήσεις μπροστά σε μεγάλο κοινό ή στο να δημιουργείς εύκολα φιλικές σχέσεις. Αμέσως μετά, μπορείς να αναφερθείς σε κάτι το οποίο κάνεις για να διορθώσεις αυτό σου το ελάττωμα, όπως για παράδειγμα το ότι συμμετέχεις σε μία εθελοντική ομάδα, προσπαθείς να ασχολείσαι με νέα πρότζεκτ και να τα παρουσιάζεις σιγά- σιγά σε όλο και μεγαλύτερο κοινό. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις απαντήσει εύστοχα στην ερώτηση και παράλληλα θα δείξεις την προθυμία σου να βελτιώσεις το ελάττωμά σου.

3.“Τι γνωρίζεις για την εταιρεία μας;”

Πηγαίνοντας σε μία συνέντευξη εργασίας, φρόντισε να είσαι “διαβασμένος” για την εταιρεία στην οποία πρόκειται να κάνεις τη συνέντευξη. Αυτό που προτείνουμε, είναι να έχεις επισκεφθεί τον ιστότοπο (site) της εταιρείας, να έχεις διαβάσει το σκοπό και τις αξίες που πρεσβεύει, πληροφορίες τις οποίες θα βρεις συνήθως στην καρτέλα “about” της ιστοσελίδας. Σε κάθε περίπτωση, οφείλεις να έχεις μία εικόνα για το αντικείμενο δραστηριοποίησης της εταιρείας, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρει και φυσικά για το μέγεθος της και τη δύναμή της στην αγορά. Αυτές είναι πληροφορίες γενικού περιεχομένου, τις οποίες σίγουρα θα βρεις τρόπο να αναφέρεις ακόμη και στις πιο γενικές ερωτήσεις που θα κληθείς να απαντήσεις ενώ παράλληλα δεν χρειάζεται καμία εργασιακή εμπειρία ή επαγγελματική εξειδίκευση για να τις γνωρίζεις.
Έτσι λοιπόν, όταν ερωτηθείς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιες λέξεις κλειδιά από το website, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχεις αποστηθίσει κάθε τι που αναφέρεται σε αυτό. Τέλος, μπορείς να αναφέρεις ότι ο ευρύτερος σκοπός της εταιρείας, ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα σου, την προσωπικότητα σου αλλά και την επαγγελματικό σου προσανατολισμό. Σημαντικό επίσης είναι, να διαβάσεις ξανά την περιγραφή της θέσης και να είσαι πλήρως ενημερωμένος για το ποια είναι τα προσόντα που ζητούνται αλλά και τις αρμοδιότητες που απαιτεί ο ρόλος.

4.“Γιατί θα ήθελες να εργαστείς στην εταιρεία μας;”

Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι μεγάλης σημασίας, καθώς μπορεί να σε κάνει να ξεχωρίσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους και είναι ίσως και η ερώτηση που οι περισσότεροι δυσκολεύονται να απαντήσουν κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνέντευξης. Πότε θα ερωτηθείς; Οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια ενός interview. Μπορεί να είναι στην αρχή, για να “ρυθμιστεί” και ο τόνος της συζήτησης, μπορεί να είναι στη μέση, προκειμένου να προχωρήσετε από τις γενικές ερωτήσεις στις λεπτομέρειες της θέσης ή ακόμη και στο τέλος έτσι ώστε να καταλήξει και ο εργοδότης (ή ο υπεύθυνος πρόσληψης) σε ένα τελικό συμπέρασμα για το προφίλ σου.
Μία ειλικρινής μεν, αλλά σίγουρα λανθασμένη απάντηση είναι κάτι ανάλογο του “αυτή την περίοδο ψάχνω για εργασία και η συγκεκριμένη θέση μου τράβηξε το ενδιαφέρον”. Με μία τέτοιου είδους απάντηση αυτομάτως δε δείχνεις το ενδιαφέρον σου για την εταιρεία ή τη θέση, η οποία απλώς βρέθηκε μπροστά σου και έκανες αίτηση, σύμφωνα με τα λεγόμενα σου. Ταυτόχρονα προκαλεί και ανησυχία στον εργοδότη ή τον υπεύθυνο πρόσληψης, ότι θα άφηνες αυτή τη θέση με ευκολία εάν σου παρουσιαζόταν κάποια άλλη επαγγελματική προοπτική, εφόσον η επιχείρηση δε σε ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό.
Σε καμία των περιπτώσεων μην αναφερθείς στο τι έχεις ακούσει για τις παροχές που δίνει η συγκεκριμένη επιχείρηση. Ακόμη και αν γνωρίζεις ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης προσφέρει ανταγωνιστικές παροχές και ένα καλό πακέτο αποδοχών, δε χρειάζεται να το αναφέρεις στη συνέντευξη, καθώς όπως γίνεται αντιληπτό, θα παρουσιάσεις τον εαυτό σου, ως έναν υποψήφιο που ενδιαφέρεται αμιγώς για τις μισθολογικές αποδοχές και δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας ή τον εργοδότη.
Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη εταιρεία, σου έχει προταθεί από κάποια εταιρεία στελέχωσης, μην παρουσιάσεις ότι ο σύμβουλος “σε έστειλε” για τη συγκεκριμένη θέση αλλά δείξε το προσωπικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον σου για τον εργοδότη που έχεις απέναντί σου.
Μπορείς να ξεκινήσεις την απάντηση σου με εκφράσεις όπως οι ακόλουθες:
“Θεωρώ ότι οι σπουδές μου και η εμπειρία μου αντιστοιχίζονται στις απαιτήσεις της θέσης…”
“Το να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα  μου στη συγκεκριμένη εταιρεία, θεωρώ ότι μπορεί να με εξελίξει προσωπικά και επαγγελματικά, εφόσον ειδικεύεται στον χ τομέα. Ταυτόχρονα, και εγώ με τη σειρά μου, θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω νέες ιδέες με την έως σήμερα εμπειρία μου πάνω σε…”

5.“Ποια είναι η δουλειά των ονείρων σου/ πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από σήμερα;“

Αυτό που ο δυνητικός εργοδότης ή ο υπεύθυνος πρόσληψης θέλει να δει από σένα με τη συγκεκριμένη ερώτηση είναι εάν στο μέλλον “βλέπεις” τον εαυτό σου σε μία αντίστοιχη θέση ή τουλάχιστον σε έναν αντίστοιχο κλάδο. Με μία σωστή απάντηση, θα φανεί αν ο ρόλος σε ενδιαφέρει πραγματικά και θες να εξελιχθείς μέσα σε αυτόν.

Έτσι, και ο εργοδότης σου, θα έχει τη διάθεση να επενδύσει σε εσένα μελλοντικά, αλλά και την τρέχουσα χρονική περίοδο θα δείξεις ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη θέση και τον κλάδο δραστηριοποίησης της εταιρείας.

Από

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *