5 + 1 Tips για επιτυχημένες διαδικτυακές συνεντεύξεις

Τα τελευταία χρόνια οι διαδικτυακές συνεντεύξεις για εργασία έχουν πολλαπλασιαστεί. Το φαινόμενο είχε ξεκινήσει δειλά – δειλά πριν την πανδημία, αλλά τα επιβεβλημένα λόκνταουνς και η εργασία από απόσταση επιτάχυναν τις διαδικτυακές συνεντεύξεις και συναντήσεις.

Όπως καθετί στη ζωή, έτσι και οι διαδικτυακές συνεντεύξεις έχουν τη θετική και τη λιγότερο θετική πλευρά τους. Από τη μια κερδίζεις χρόνο, μπορεί να πραγματοποιηθεί από οπουδήποτε, από την άλλη χάνεις την προσωπική ενέργεια, την αύρα που δημιουργείται με την προσωπική επαφή κι έχεις μια εικόνα για τον άλλον (είτε υποψήφιος – είτε εργοδότης) η οποία είναι ψηφιακή.

Έχω κάνει πάρα πολλές συνεντεύξεις στη ζωή μου. Έχω βρεθεί και από τις δύο πλευρές: ως συνεντεύκτρια και ως συνεντευξιαζόμενη, σε δια ζώσης συνεντεύξεις και σε διαδικτυακές. Υπάρχουν κοινά σημεία προετοιμασίας και διαφορές. Ωστόσο η κεντρική ιδέα είναι η ίδια πάντα: μία συνέντευξη για δουλειά είναι «μία συνέντευξη για δουλειά», είτε είναι δια ζώσης είτε είναι διαδικτυακή και οφείλουμε να είμαστε άριστα προετοιμασμένοι, να δείξουμε τον άψογο επαγγελματισμό μας και τη δυνατή προσωπικότητά μας, είτε παρεμβάλλεται οθόνη, είτε όχι. Καθώς λοιπόν οι διαδικτυακές συνεντεύξεις «ήρθαν για να μείνουν», ξεχώρισα κάποια πράγματα που θεωρώ ότι είναι καλό να τα έχουμε στο νου μας ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις πριν και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης:

Tip #1 | Κάντε έναν τεχνικό έλεγχο στον Η/Υ σας

Αρκετή ώρα πριν συνδεθείτε για την συνέντευξη (ιδανικά από την προηγούμενη ημέρα) ελέγξτε ότι η κάμερα, το μικρόφωνο και ο ίδιος ο υπολογιστής δεν παρουσιάζουν κάποιο τεχνικό θέμα. Εάν δεν έχετε από πριν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη (π.χ. zoom, Skype, MS Teams κλπ) κατεβάστε την από την προηγούμενη και κάντε μία δοκιμαστική κλίση με κάποιο γνωστό σας για να εξοικειωθείτε με τη χρήση της.

Σημαντικό: συνδεθείτε τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το προκαθορισμένο ραντεβού για συνέντευξη, τσεκάροντας τη σύνδεση και το σήμα.

Tip #2 | Δώστε προσοχή στον φωτισμό και το φόντο

Φροντίστε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να έχετε επαρκή φωτισμό, εστιασμένο κυρίως στο πρόσωπό σας. Ιδανικά καθίστε κοντά σε κάποιο σημείο που έχει άπλετο φυσικό φως και αποφύγετε σημεία όπου το φως έρχεται από πάνω ή όπου είναι σκοτεινό και με σκιές. Επιπλέον, καλό είναι να αποφύγετε ένα εικονικό φόντο. Επιλέξτε ένα ουδέτερο σημείο στο χώρο  (π.χ. μία βιβλιοθήκη, ράφια με διακοσμητικά, ένα φυτό εσωτερικού χώρου, μια γωνιά με έναν διακριτικό πίνακα, έναν τελείως κενό τοίχο). Καλό είναι το φόντο να μην αποσπά την προσοχή του συνομιλητή σας, να είναι διακριτικό και να φαίνεται επαγγελματικό.

Tip #3 | Προσοχή στο ντύσιμο και στην στάση σώματος

Μην ξεχνάτε ότι οι διαδικτυακές συνεντεύξεις είναι όπως όλες οι συνεντεύξεις, δηλαδή ο πιθανός εργοδότης σας θα σας κρίνει και θα σας συγκρίνει με άλλους υποψηφίους. Μία βασική παράμετρος είναι η προσωπική επαγγελματική σας εμφάνιση και στήσιμο: περιποιηθείτε το ντύσιμο, τα μαλλιά, το μακιγιάζ σας (οι κυρίες), καθίστε αναπαυτικά όπου μπορείτε να αναπνέετε σωστά και αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να διακόψει τη ροή της συζήτησης ή τη δική σας προσοχή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης (τηλέφωνα, εισερχόμενα email s, κατοικίδια, συγκατοίκους στο σπίτι κλπ).

Tip #4 | Προσπαθήστε την άμεση βλεμματική επαφή

Το ξέρω, είναι οξύμωρο. Ποια βλεμματική επαφή όταν μπροστά έχεις στην ουσία ένα μηχάνημα που του μιλάς; Κι όμως! Αποφύγετε να βλέπετε τον εαυτό σας στην μικρή εικόνα κάτω δεξιά και κοιτάζεται απευθείας απέναντι στην κάμερα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνετε άμεση, βλεμματική επαφή με τον συνομιλητή σας κι έτσι μπορεί να υπάρχει καλύτερη σύνδεση μεταξύ σας.

Tip #5| Ενεργητική ακρόαση και γλώσσα σώματος

Είπαμε και νωρίτερα ότι η διαδικτυακή συνέντευξη είναι όπως όλες οι συνεντεύξεις.  Είναι μία διαδικασία κρίσης και είναι σημαντικό να έχουμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, απ΄ όλες τις πλευρές, ακόμα και αυτή της αύρας, της ατμόσφαιρας που δημιουργούμε με το συνομιλητή μας. Παρ’ όλη την απόσταση και τις οθόνες που παρεμβάλλονται, ατμόσφαιρα μπορεί να δημιουργηθεί, και είναι σημαντικό να τη δημιουργήσετε προς όφελός σας! Επιστρατεύστε τεχνικές ενεργητικής ακρόασης και γλώσσας σώματος για να αναπτύξετε μια ωραία ατμόσφαιρα και να κάνετε τον συνομιλητή σας να νιώσει κι αυτός καλά μαζί σας!

Tip #6| «Αυθεντικότητα», η λέξη – κλειδί

Κλισέ, αλλά ουσιαστικό: μην προσποιήστε – να είστε ο εαυτός σας. Ένας έμπειρος συνεντευκτής καταλαβαίνει την προσποιητή από την αυθεντική συζήτηση, τις προσχεδιασμένες από πριν από τις αληθινές απαντήσεις. Διαβάζει τη γλώσσα του σώματος που λέει την αλήθεια και δεν ακούει τις λέξεις που τη συνοδεύουν. Σε κάθε περίπτωση δεν έχετε τίποτα να κρύψετε και τίποτα να φοβηθείτε. Η σύγχρονη τάση είναι οι εταιρείες να επιλέγουν προσωπικότητες και όχι πτυχία, χαρακτήρες και όχι προϋπηρεσία.

Δεν θα θέλατε να σας επιλέξουν γι’ αυτό που πραγματικά είστε και όχι γι’ αυτό που θα ήθελαν να είστε;

Από

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *