10 Τάσεις στην Αγορά Εργασίας Σήμερα

Η πικρή αλήθεια είναι πως η καριέρα όλων μας επηρεάστηκε κατά κάποιο τρόπο από την πανδημία που σάρωσε τον πλανήτη το τελευταίο διάστημα. Ως εκ τούτου, βλέπουμε να συμβαίνουν δραματικές αλλαγές και νέες τάσεις στην αγορά εργασίας και σε οποιαδήποτε δουλειά και αν αποφασίσεις να κάνεις.

Ό,τι πρόβλεψη υπήρχε για τις τάσεις στην αγορά εργασίας μέχρι το 2020 δυστυχώς ανατράπηκαν, αφού κανείς δεν προέβλεψε ότι η πανδημία θα γινόταν o βραχνάς της έως τώρα καθημερινότητας.

Παρακάτω θα δούμε 10 τάσεις στην αγορά εργασίας που διαμορφώθηκαν έπειτα από αυτό το παγκόσμιο γεγονός:

1. Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει

Οι εργοδότες πλέον αναγκάζονται να αλλάξουν τα εργασιακά πρότυπα, και αυτό σημαίνει πως για τους περισσότερους αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για να βρουν εργασία οπουδήποτε. Οι παλαιότεροι βέβαια φαίνεται να μην συμπαθούν και τόσο τη συγκεκριμένη τάση στην αγορά εργασίας, καθώς γι’ αυτούς η κοινωνική τους ζωή συνδέεται άμεσα με τη δουλειά.

Η ολική επαναφορά στα γραφεία όπως πρώτα θα γίνει με πολύ αργούς ρυθμούς, και κατά πάσα πιθανότητα πολύ μετά τον εμβολιασμό των περισσότερων σε κάθε κοινωνία.

2. Πολλοί αντιπαθούν το ZOOM

Μετά από τόσες διαδικτυακές συνεδρίες, πολλοί είναι αυτοί που ξεκίνησαν να αντιπαθούν σε μεγάλο βαθμό τα meeting μέσω ZOOM, καθώς δεν μπορούν να αλληλεπιδράσουν όπως πρέπει με πελάτες, προμηθευτές ή τους συναδέλφους τους από κοντά.

Από τη στιγμή που η εργάσιμη μέρα λάβει τέλος, το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι εργαζόμενοι είναι να μείνουν κι άλλο πάνω από τους υπολογιστές.

3. Οι απολύσεις συνεχίζονται

Δυστυχώς, μεγάλα ποσοστά απολύσεων συνέβησαν μέσα στον χρόνο. Κι αυτό επειδή οι περισσότεροι εργοδότες σε όλους τους κλάδους χρειάστηκε να σφίξουν τα ζωνάρια τους και να καταφέρουν να ελέγξουν το σοβαρό κόστος της πανδημίας, ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Ακόμα και τώρα τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Με πόνο καρδιάς θα δούμε πολλούς λιανοπωλητές, μικρές επιχειρήσεις ή εστιατόρια να κλείνουν κάτω από το δυσβάσταχτο κόστος της πανδημίας.

Πολλές από τις δουλειές που χάθηκαν το 2020 από την βιομηχανία του τουρισμού και της αναψυχής είναι πιθανόν να μην τις ξαναδούμε, όχι άμεσα τουλάχιστον. Σύμφωνα με έρευνες, τομείς που χτυπήθηκαν σφοδρά – όπως οι τέχνες, ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία, η αναψυχή, τα ξενοδοχειακά, τα εστιατόρια, οι μεταφορές, οι κατασκευές, αλλά και οι πετρελαιοπαραγωγές – δε θα καταφέρουν να επανέλθουν πλήρως μέχρι το 2025.

4. Αλλαγή καριέρας

Η απώλεια των θέσεων εργασίας διαμορφώνει νέες τάσεις στην αγορά και οι άνεργοι πλέον αναγκάζονται να αλλάξουν καριέρα εφόσον ο τομέας τους αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Το να αποκτήσεις νέες δεξιότητες, να πάρεις ένα επιπλέον πιστοποιητικό, να κάνεις ένα μεταπτυχιακό ή έστω να τελειώσεις με τη σχολή σου, όλα αυτά είναι χρήσιμα προκειμένου να κάνεις τη μετάβαση σε έναν νέο και διαφορετικό εργασιακό τομέα.

 5. Μειωμένη συγκέντρωση στη δουλειά

Πολλοί άνθρωποι είναι αυτοί που παραπονιούνται πως μισούν την απομόνωση, και δικαίως θα λέγαμε. Άλλοι πάλι, δε νιώθουν πλέον καμία σύνδεση ή αφοσίωση για τη δουλειά τους εφόσον εργάζονται από το σπίτι.

Αναμένεται να μειωθεί σημαντικά η αφοσίωση στη δουλειά εφόσον οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο από ποτέ για το μέλλον τους.

Οι νέες τάσεις στην αγορά εργασίας πλέον επιβάλλουν την αναβάθμιση των βιογραφικών και την ανανέωση του προφίλ στο LinkedIn προκειμένου να καταφέρουν να βρουν μια καλύτερη δουλειά.

6. Οι νέες τάσεις στη αγορά εργασίας για τις συνεντεύξεις

Πρόκειται για μια διαδικασία που θα κρατήσει περισσότερο από πριν. Να περιμένεις πως ίσως χρειαστεί να περάσεις από καμιά δεκαριά συνεντεύξεις πριν κάποια προσφορά για θέση εργασίας.

Οι εργοδότες εξακολουθούν να είναι κάπως νευρικοί όταν δεν σε γνωρίζουν αυτοπροσώπως, κι έτσι περνάνε τους υποψήφιους από πολλά στάδια αξιολόγησης πριν την τελική επιλογή.

Πλέον, οι σύμβουλοι καριέρας αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι για εργασία αγνοούν το πόσο δύσκολο είναι πλέον να διαπρέψεις σε μια διαδικτυακή συνέντευξη και να εξασφαλίσεις μια νέα θέση εργασίας. Και έτσι, πολλοί εκπλήσσονται δυσάρεστα όταν τους απορρίπτουν.

7. Οι νέες τάσεις στην αγορά εργασίας για τη διεκδίκηση καλύτερων αποδοχών

Εδώ έχουμε καλά νέα. Διότι οι εργοδότες συνεχίζουν να πληρώνουν αυτά που πρέπει από τη στιγμή που θα προσληφθείς. Εξάλλου, σε χρειάζονται για να κάνεις τη δουλειά.

Επομένως, να είσαι έτοιμος για ερωτήσεις σχετικά με τους μισθούς και να γνωρίζεις τις καλύτερες στρατηγικές για τη διαπραγμάτευση μισθών και επιπλέον παροχών.

8. Η αναγκαιότητα των συνοδευτικών επιστολών

Μια καλογραμμένη συνοδευτική επιστολή θα είναι εντελώς απαραίτητη για να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό. Να ξέρεις πως οι εργοδότες μπορούν να απορρίψουν πολύ εύκολα γενικές ή τυποποιημένες επιστολές.

Γι’ αυτό βάλε τα δυνατά σου ώστε να καταφέρεις να διαπρέψεις μέσα σε αυτές τις νέες τάσεις στην αγορά εργασίας.

9. Η υπερκόπωση ανήκει και αυτή στις νέες τάσεις στην αγορά εργασίας

Μέσα σε αυτή τη νέα εποχή, μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα υποφέρει από ανησυχίες για την απώλεια της δουλειάς του, θα εργαστεί από το σπίτι του μέσα στην απομόνωση, κάτι που θα οδηγήσει σε υπερκόπωση με τίμημα την ψυχική υγεία τελικώς.

Αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρότερες καταστάσεις υπερκόπωσης είναι όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας, τα στελέχη και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που προσπαθούν να επιβιώσουν και να περισώσουν το βιός τους.

10. Οι μεγαλύτερης ηλικίας θα βγουν νωρίτερα στη σύνταξη

Πολλοί από τους πιο παλιούς εργαζόμενους έχουν πλέον αγανακτήσει με το να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις προκλήσεις της πανδημίας. Ορισμένοι μάλιστα ωθήθηκαν στο να αποσυρθούν νωρίτερα από την ενεργό δράση.

Αν και συμβαίνει κατά καιρούς, δυστυχώς ακόμα και τώρα πολλοί είναι οι εργοδότες που θα απομακρύνουν από κοντά τους τους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους. Και δυστυχώς αυτή είναι μια από τις τάσεις στην αγορά εργασίας που θα επηρεάσει πολλούς εργαζόμενους, καθώς οι εργοδότες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος.

Πηγή

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *