5 Μύθοι Καριέρας που σε Κρατάνε Πίσω

Οι μύθοι καριέρας και διάφορες στερεοτυπικές απόψεις που υπάρχουν δεν θα πρέπει να σε κρατάνε πίσω, όταν θες να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές ξεπερασμένες ή ακόμα και αναληθείς πληροφορίες που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην καριέρα σου.

Εάν νομίζεις ότι όλα αυτά σε κρατάνε πίσω, είναι καιρός να τα αφήσεις στην άκρη και να επικεντρωθείς στο να επωφεληθείς από τις ευκαιρίες καριέρας. Κάντο για εσένα και μην σε ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι, ιδιαίτερα αν οι συμβουλές τους δεν ταιριάζουν στη δική σου περίπτωση και ιδιοσυγκρασία.

Παρακάτω υπάρχουν 5 μύθοι καριέρας που δεν θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου στην επόμενη προσπάθεια σου να αναζητήσεις δουλειά.

#1 Να ταιριάζει απόλυτα το προφίλ σου στα ζητούμενα προσόντα μιας θέσης για να κάνεις αίτηση

Αν υποθέσουμε ότι βρίσκεις την δουλειά των ονείρων σου και ανακαλύπτεις στη συνέχεια ότι η επιχείρηση αναζητά κάποιον με πέντε έτη εμπειρίας, ενώ εσύ έχεις τέσσερα. Δεν χρειάζεται να απογοητευτείς.

Το ένα επιπλέον έτος εμπειρίας που ζητείται δεν σε κάνει αυτόματα και ακατάλληλο για την θέση. Συχνά οι υποψήφιοι επιλέγουν να μην επιδιώξουν σημαντικές ευκαιρίες καριέρας φοβούμενοι ότι δεν ανταποκρίνονται σε όλες τις απαιτήσεις που αναφέρονται στην αγγελία εργασίας.

Η αγγελία εργασίας περιγράφει τον ιδανικό υποψήφιο και η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς, οι εργοδότες χρειάζεται να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους, για να ταιριάξουν με την προσφορά εργασιακών ταλέντων στην αγορά.

Εάν πληροίς όλες τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις αίτηση για αυτήν τη δουλειά

#2 Μύθοι καριέρας: Ακολούθησε το πάθος σου

Κάνε αυτό που αγαπάς και δεν θα δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο έχεις ακούσει αρκετές φορές, αλλά δεν θα πρέπει να το …πιστέψεις. Το πάθος σου μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε κόμπο στο λαιμό σου και αυτό γιατί οι ευθύνες αυξάνονται, άρα και το άγχος.

Θα πρέπει να τηρείς τις προβλεπόμενες προθεσμίες, να διαχειριστείς κάθε είδους πελάτη με ότι συνεπάγεται αυτό ή θα πρέπει να στέλνεις επανειλημμένα τιμολόγια όταν οι πελάτες καθυστερούν να πληρώσουν.

Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο δεν απολαμβάνεις την δουλειά σου, αλλά παύεις να απολαμβάνεις και μια ασχολία ή χόμπι που είχες παλιότερα. Το να έχεις μια δουλειά που αγαπάς δεν είναι απαραίτητα το ίδιο πράγμα με το να ακολουθείς το πάθος σου.

Υπάρχουν πολλές επιλογές εκεί έξω και μπορείς να βρεις μια δουλειά να σε ικανοποιεί. Αναζήτησε μια δουλειά που θα σε ικανοποιήσει, αντί να περιορίσεις τον εαυτό σου σε κάτι για το οποίο είσαι απόλυτα παθιασμένος. Κράτα το πάθος σου, για χόμπι και σαν μια διέξοδο για να αποφορτίζεσαι από την δουλειά. Μόνο έτσι, θα σε ευχαριστεί να το κάνεις πραγματικά.

#3 Οι ηγετικές δεξιότητες αναπτύσσονται φυσικά με το χρόνο

Μπορεί να είσαι πολύ καλός στη δουλειά σου, αλλά αν δεν έχεις ηγετικές και διοικητικές δεξιότητες, αυτές δεν θα εμφανιστούν ως δια μαγείας τη στιγμή που θα πάρεις προαγωγή ή θα βρεις μια νέα δουλειά. Θα πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να βελτιώσεις τις ηγετικές σου ικανότητες ανεξάρτητα από το τι κάνεις με τη δουλειά σου.

Το να ηγείσαι είναι μια δεξιότητα που απαιτεί συνεχή δουλειά. Το να ζητήσεις βοήθεια από έναν προϊστάμενο σου, μπορεί να σε βοηθήσει να θέσεις νέους στόχους, να βελτιώσεις τη σχέση σου με τους ανθρώπους και να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση σου.

Θα πρέπει να διαβάζεις, να παρακολουθείς μαθήματα επαγγελματικής ανάπτυξης και να ζητάς διαρκώς feedback από τους υπαλλήλους σου, το αφεντικό σου, τους συνομηλίκους σου και οποιονδήποτε πιστεύεις ότι θα μπορούσε να σε βοηθήσει να βελτιωθείς.

#4 Μύθοι καριέρας: Δεν μπορείς να παραιτηθείς από μια δουλειά πριν την διετία

Υπάρχουν πολλοί μύθοι καριέρας και απόψεις και ανάμεσα τους συγκαταλέγεται η άποψη ότι δεν μπορείς να εγκαταλείψεις την δουλειά σου πριν συμπληρώσεις τα δύο έτη. Ας υποθέσουμε ότι είσαι δέκα μήνες στη νέα σου δουλειά.

Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι όπως τα φανταζόσουν. Οι ώρες είναι πολύ περισσότερες από ό,τι όσες συμφώνησες στη συνέντευξή σου, η ευελιξία που σου υποσχέθηκαν δεν έχει υλοποιηθεί και όλοι οι συνάδελφοι στο τμήμα σου είναι δύσκολοι. Αντί να το επιμείνεις όλο αυτό για έναν ακόμη χρόνο, προσπάθησε ακόμα παραπάνω να βρεις μια άλλη δουλειά.

Στο παρελθόν, η εγκατάλειψη μιας δουλειάς πολύ νωρίς καθιστούσε ακόμα δυσκολότερη την εύρεση μιας νέας θέσης, καθώς πολλοί διευθυντές προσλήψεων ήταν διστακτικοί να προσλάβουν κάποιον ο οποίος φαίνεται αναξιόπιστος.

Αυτό δεν ισχύει πλέον. Σήμερα είναι πολύ πιο συνηθισμένο να έχεις εργασιακή εμπειρία από διαφορετικές δουλειές με μικρό χρονικό διάστημα η καθεμία, ειδικά στην αρχή της καριέρας σου.

Αν ξεκινήσεις μια νέα δουλειά και ανακαλύψεις στη συνέχεια ότι δεν σου ταιριάζει, τότε ξεκίνα να ψάχνεις για κάτι καλύτερο. Δεν χρειάζεται να ανέχεσαι κάτι που δεν σου αρέσει.

#5 Αν εργάζεσαι πολλές ώρες θα πάρεις προαγωγή

Κάθε προϊστάμενος θέλει να δει αποτελέσματα και όχι τα σημάδια από την υπερκόπωση στο πρόσωπο σου. Όταν επιθυμείς να αναγνωριστούν οι προσπάθειες σου και να προχωρήσεις στην καριέρα σου, ο χρόνος δεν έχει σημασία, τα επιτεύγματα σου έχουν σημασία.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι με το να εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες και να παραμελούν την οικογένεια τους, τους φίλους τους και την υγεία τους πρωτίστως, θα λάβουν προαγωγή αλλά αυτό είναι λάθος.

Δεν πρέπει να σε επηρεάζουν και να σε κρατάνε πίσω οι μύθοι καριέρας που κυκλοφορούν. Δώσε προτεραιότητα στα project σου και γίνε πιο αποτελεσματικός, ξοδεύοντας πολύ λιγότερο χρόνο στη δουλειά σου.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *