Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και θα τον βάλεις στη θέση του.
Το να επιδείξεις τα ηγετικά σου προσόντα σε μια δουλειά είναι κάτι που σίγουρα θα εκτιμηθεί στο πλαίσιο της ομάδας, εφόσον όμως βοηθάς το σύνολο και δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι για το καλό της επιχείρησης. Κάποιος όμως που ξεπερνά τα όρια και μπερδεύει τους ρόλους, νομίζοντας ότι μπορεί να το παίξει αρχηγός, χωρίς να είναι, ενοχλεί τους υπόλοιπους συναδέλφους. Και πιο πολύ εκείνους που είναι χαμηλών τόνων και υπομένουν επικριτικά σχόλια, παρατηρήσεις και προσβολές. Σκέτος εφιάλτης, αν σκεφτείς ότι στη δουλειά περνάς τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα.
Σου θυμίζει κάτι; Είναι εκείνος ο παλιός συνάδελφος που νομίζει ότι τα ξέρει όλα καλύτερα, έχοντας υφάκι «χιλίων καρδιναλίων και μεγάλο τουπέ» κάθε φορά που μπαίνει στο γραφείο. Και να ήταν μόνο αυτό; Δε διστάζει κάθε λίγο και λιγάκι να λέει τη γνώμη του, όταν κανείς δεν την ζητάει ή ακόμα και να την «λέει» σε κόσμο μπροστά στους υπολοίπους.
Μην τον αφήνεις άλλο μη σκέφτεσαι να τα παρατήσεις. Ακολούθησε αυτές τις τέσσερις τακτικές και βάλε τον στη θέση του, θυμίζοντας του ποιος είναι το αφεντικό.
Μίλα την κατάλληλη στιγμή
Ο συνάδελφος μόλις ανέλαβε επικεφαλής και σε υποβάθμισε αναθέτοντας σου ξανά ένα βαρετό έργο, πράγμα που σε ενοχλεί. Αλλά πώς να το ξέρει αυτό στα σίγουρα; Το πρώτο που έχεις να κάνεις, αν αντιμετωπίζεις μια τέτοια κατάσταση, είναι να μιλήσεις. Ίσως και να μην καταλαβαίνει πόσο επιθετικός είναι ο τόνος της φωνής του όταν λέει: «αυτά έχουμε να κάνουμε». Σε κάτι τέτοιο μπορείς να απαντήσεις ότι: «έχω μια ιδέα για μια διαφορετική προσέγγιση» ή ότι «θα ήθελα να έχω ένα πιο ενεργό ρόλο σε αυτό το project. Τι θα έλεγες αν…».
Κανόνισε μια κουβέντα
Σε περίπτωση που δεν ακολούθησες την πρώτη συμβουλή και δεν ύψωσες τη φωνή σου την κατάλληλη στιγμή, τότε πρέπει να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα, δηλαδή την συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο. Ειδικά αν διαπιστώσεις ότι έχει πει άσχημα πράγματα για σένα παντού, αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιδιώξεις άμεσα. Εννοείται πως πρέπει να αποφύγεις να μπεις σε τέτοιες συζητήσεις μέσω email, που εύκολα μπορούν να παρεξηγηθούν, αφού αφορούν λεπτά ζητήματα.
Απόφυγε φράσεις που περιέχουν το «εσύ», γιατί μπορεί να τον κάνουν να συμπεριφερθεί αμυντικά. Αντ’ αυτού δοκίμασε φράσεις όπως: «εκτιμώ που αφιερώνεις χρόνο να μοιραστείς μαζί μου τις καλύτερες πρακτικές σου, αλλά έχω δει να πιάνει το….. (ό,τι και αν είναι αυτό). Αν βρεθώ σε αδιέξοδο σίγουρα θα αναζητήσω τις προτάσεις της ομάδας». Κάτι τέτοιο ξεκινά με μια δόση «σφάζω με το γάντι» αλλά ξεκαθαρίζει δύο βασικά πράγματα: Πρώτον ότι θα κατευθύνεις τη συζήτηση αν θες feedback και δεύτερον ότι είναι ισότιμο μέλος της ομάδας στην οποία ανήκεις και εσύ όπως και άλλοι με πολύτιμες ιδέες.
Ενθάρρυνε τους άλλους συναδέλφους
H μετάβαση από το στάδιο του «Μουγκοθόδωρα» σε αυτό της υπεράσπισης του εαυτού σου δεν είναι εύκολη. Εκείνο όμως που θα σε βάλει στη σωστή κατεύθυνση είναι το να ενθαρρύνεις (και) κάποιον άλλο στην ομάδα. Αν για παράδειγμα ο τύπος που το παίζει αφεντικό γιουχάρει την ιδέα κάποιου άλλου, υποστήριξε τον άλλο συνάδελφο και κάλεσε τον να βγει και να μιλήσει. Αυτό θα καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν διαφορετικές φωνές γύρω απ’ το τραπέζι που αξίζει να ακουστούν.
Πήγαινε στον προϊστάμενό σου
Είναι πολύ πιθανό ο μάνατζερ σου να μην έχει πάρει χαμπάρι ότι υπάρχει πρόβλημα στην ομάδα. Αν προσπάθησες όλα τα παραπάνω χωρίς αποτέλεσμα είναι καιρός να απευθυνθείς στο πραγματικό αφεντικό.
Ο καλύτερος τρόπος για να του αναλύσεις το θέμα δεν είναι με το να εκθέσεις τον άλλο ευθέως, γιατί κάτι τέτοιο υποδηλώνει ζήλια και ανταγωνισμό. Αντί λοιπόν για «ο Χ συμπεριφέρεται σαν να είναι ανώτερος όλων μας», εστίασε στο πώς θα προωθήσεις τη δική σου επαγγελματική ανάπτυξη και ευκαιρίες. Θα μπορούσες να πεις ότι: «Θα ήθελα να αναλάβω περισσότερα projects. Τι πρέπει να κάνω;».
Μια άλλη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η εξής:
«Θα ήθελα να συνεισφέρω πιο ενεργά, αλλά συχνά νιώθω ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος για την άποψη μου στις συσκέψεις. Έχετε να προτείνετε κάτι για το πώς θα μπορούσα να έχω ένα πιο ενεργό ρόλο;» Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πάει την κουβέντα στο γιατί νιώθεις έτσι. Όπως και να έχει δίνεις στο αφεντικό να καταλάβει ότι η τρέχουσα δυναμική της ομάδας σε κρατάει πίσω.
Αν μετά απ’ όλα αυτά τίποτα δεν βελτιώνεται, λυπάμαι που θα στο πω αλλά μάλλον δεν έχεις και πολλές πιθανότητες να δεις κάποια αλλαγή.
Πάντως αν θες να παραμείνεις, μπορείς να αναζητήσεις άλλους τρόπους για να δείξεις ότι αξίζει να ακουστεί η γνώμη σου. Το να ξεκινάς πιο πολλά ατομικά projects, να συνεργάζεσαι με ανθρώπους από διαφορετικά τμήματα ή να συναναστρέφεσαι σε ομάδες που δεν σχετίζονται απαραίτητα με τη δουλειά σου, είναι μερικοί τέτοιοι τρόποι.