Τέσσερις κορυφαίες συμβουλές για τα άτομα που αναζητούν εργασία

Τέσσερις κορυφαίες συμβουλές για τα άτομα που αναζητούν εργασία προκειμένου
να έχουν μια ασφαλή και επαγγελματική παρουσία στο διαδίκτυο

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι σύνηθες οι εργοδότες και οι υπεύθυνοι προσλήψεων να αναζητούν πιθανούς υποψηφίους μέσω του διαδικτύου. Εμείς εδώ, στο EURES, έχουμε ετοιμάσει μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε μια ασφαλή και επαγγελματική παρουσία στο διαδίκτυο και να παρουσιάσετε τον καλύτερο «εικονικό» σας εαυτό.

Πολλές εταιρείες και εκπρόσωποι ανθρώπινου δυναμικού παραδέχονται ότι προτού καλέσουν τους αιτούντες σε συνέντευξη εργασίας, συχνά αναζητούν τα άτομα στο διαδίκτυο για «προειδοποιητικές ενδείξεις», όπως για παράδειγμα προβληματική διαδικτυακή δραστηριότητα ή δημόσιες αναρτήσεις που δεν συνάδουν με τις αξίες της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι ένα προφίλ ή μια δημοσίευσή σας πριν από πέντε χρόνια που δεν έχουν διαγραφεί και δεν αντικατοπτρίζουν πλέον τις απόψεις σας μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο να προσληφθείτε στη θέση που ονειρεύεστε. Αντιστρόφως, μια καλά επιμελημένη διαδικτυακή παρουσία θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για να κληθείτε σε συνέντευξη.

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να καταρτίσετε κατάλογο με όλους τους ιστοτόπους και όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία διαθέτετε προσωπικό λογαριασμό. Στη συνέχεια, μπορείτε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου για κάθε λογαριασμό και να βεβαιωθείτε ότι οι φωτογραφίες, οι αναρτήσεις και η δραστηριότητά σας δεν είναι ορατά στο κοινό. Στην περίπτωση του Facebook ή του Twitter, για παράδειγμα, οι αναρτήσεις σας μπορούν να είναι ορατές μόνο στα άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των φίλων σας/που σας ακολουθούν. Ορισμένες πλατφόρμες σάς παρέχουν τη δυνατότητα να δείτε το προφίλ σας με την ιδιότητα του εξωτερικού χρήστη. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε κάθε δημόσια δραστηριότητα ή πληροφορία που επιθυμείτε να παραμείνει προσωπική.

Εάν υπάρχουν επαγγελματικά προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα θέλατε να κρατήσετε δημόσια (για παράδειγμα, τον λογαριασμό σας στο LinkedIn), βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες του λογαριασμού σας είναι επικαιροποιημένες και ότι είστε ικανοποιημένοι
με τις αναρτήσεις και τη δραστηριότητά σας στην πλατφόρμα αυτή.

Διαγράψτε κάθε ακατάλληλη ανάρτηση

Αφιερώστε χρόνο για να ελέγξετε τις δραστηριότητές σας στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα διαδικτυακά προφίλ. Αφαιρέστε κάθε πληροφορία που μπορεί να θεωρηθεί προβληματική από τους πιθανούς εργοδότες, όπως κάθε δημόσια διαδικτυακή δραστηριότητα με αμφιλεγόμενο ή ανάρμοστο περιεχόμενο. Επανεξετάστε την προηγούμενές σας δραστηριότητες και τις θέσεις εργασίας σας, σκεφτείτε πώς θα τις αντιλαμβανόταν οποιοσδήποτε πιθανός εργοδότης. Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι προτιμότερο να διαγράψετε τη θέση ή να αλλάξετε τη μορφή προβολής σε προσωπική.

Ανατρέξτε στους προσωπικούς/επαγγελματικούς ιστοτόπους που διαθέτετε

Εάν έχετε προσωπικό ιστότοπο για τα χόμπι σας, για παράδειγμα, σκεφτείτε αν θέλετε να συνδέεστε με το όνομά σας ή την ηλεκτρονική σας διεύθυνση. Εάν διαθέτετε επαγγελματικό ιστότοπο για την προβολή του εταιρικού χαρτοφυλακίου σας ή των υπηρεσιών σας, βεβαιωθείτε ότι είστε ικανοποιημένοι με τις πληροφορίες που περιέχονται και ότι είναι ενημερωμένες. Εάν διαθέτετε παλιούς ιστότοπους που δεν επικαιροποιείτε πλέον, εξετάστε το ενδεχόμενο
αρχειοθέτησης τους, εάν αυτό είναι ευκολότερο.

Αναζητήστε το ονοματεπώνυμό σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στο διαδίκτυο

Αυτός είναι ένας από τους συνηθέστερους τρόπους με τους οποίους οι εργοδότες θα σας αναζητήσουν για πρώτη φορά. Αναζητήστε το όνομά σας εντός αγκυλών (π.χ. «John Smith») και κάντε χωριστή αναζήτηση για την ηλεκτρονική σας διεύθυνση. Πηγαίνετε στις πρώτες σελίδες των αποτελεσμάτων αναζήτησης και βεβαιωθείτε ότι είστε ικανοποιημένοι με το περιεχόμενο. Να ελέγχετε επίσης ποιες εικόνες σχετίζονται με τις αναζητήσεις σας. Εάν είναι απαραίτητο, εφαρμόστε τις προαναφερόμενες συμβουλές για να αφαιρέσετε αυτά τα αποτελέσματα αναζήτησης. Έχετε υπόψη σας ότι ορισμένοι ιστότοποι μπορεί να σας υποχρεώσουν να επικοινωνήσετε με τον διαχειριστή τους και να του ζητήσετε να αφαιρέσει τις πληροφορίες που σας αφορούν. Μην ξεχνάτε ότι τα αποτελέσματα της αναζήτησης για το όνομά σας ή την ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν θα επικαιροποιηθούν αμέσως μετά τις αλλαγές σας.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *