Τα 25 επαγγέλματα που έρχονται στο προσκήνιο την επόμενη μέρα της πανδημίας

Νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας δημιουργεί ο μετασχηματισμός που αρχίζει να συντελείται στην ελληνική οικονομία, με φόντο τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τις επενδύσεις που θα «απελευθερώσει» σε ανερχόμενους κλάδους. Τα 30,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να «πέσουν» στην Ελλάδα ως το 2026 -χρήματα που αντιστοιχούν στο 18,4% του ελληνικού ΑΕΠ του 2020 – πρόκειται να πυροδοτήσουν έναν καινούργιο κύκλο δυναμικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, ανοίγοντας νέες προοπτικές για το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και φέρνοντας στο προσκήνιο νέα επαγγέλματα και καλύτερες αμοιβές.

«Το σχέδιο ανάκαμψης προσφέρει στην ελληνική οικονομία μια μοναδική ευκαιρία να καλύψει το επενδυτικό της κενό, να μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη – υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις γρήγορα και πλήρως», δήλωσε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ η Κομισιόν προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία, ανεβάζοντας τον πήχη της ανάπτυξης στο 4,1% για τη φετινή χρονιά και στο 6% για το 2022. Οι πρώτες αλλαγές στο εργασιακό τοπίο είναι εμφανείς.

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις προκειμένου να «προλάβουν τον τρένο της ψηφιακής μετάβασης» αρχίζουν και αναζητούν όλο και πιο έντονα εργαζόμενους με εξειδικευμένη γνώση και πλούσιες δεξιότητες στον τομέα των νέων τεχνολογιών, δηλώνοντας μάλιστα πρόθυμες να πληρώσουν αυξημένες αμοιβές.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι εταιρείες για να προσελκύσουν ταλέντα από χώρους όπως της Πληροφορικής, των Πωλήσεων και της Ανάπτυξης Αγοράς είναι διατεθειμένες να πληρώσουν πάνω από 16% από τον μέσο όρο της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνονται και σε στελέχη που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης των Μνημονίων, τα οποία διαβλέποντας τις ευκαιρίες που αναδύονται για την επαγγελματική εξέλιξή τους δηλώνουν έτοιμα να εξετάσουν την επιστροφή τους στην πατρίδα. Εξάλλου, η αναστροφή του brain drain αποτελεί «εθνικό στοίχημα» για τη χώρα μας, η οποία ταλαιπωρήθηκε όσο λίγες από την έλλειψη ικανών στελεχών τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ανερχόμενες ειδικότητες

Ποια λοιπόν είναι τα επαγγέλματα που προβλέπεται να συγκεντρώσουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην μεταπανδημική εποχή; Σε ποιους τομείς θα υπάρξουν οι μεγαλύτερες ανάγκες; Ποιοι κλάδοι θα βρεθούν στο επίκεντρο και ενδεχομένως να προσφέρουν και μεγαλύτερες αμοιβές; Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν εταιρείες που ειδικεύονται στην εξεύρεση προσωπικού προκύπτει μια λίστα 25 επαγγελμάτων, τα οποία – εκτός απροόπτου – εκτιμάται πως θα βρεθούν στην «πρώτη γραμμή» της ζήτησης την «επόμενη μέρα». Ενα μεγάλο μέρος από αυτά σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες ενώ δεν λείπουν και οι «παραδοσιακές» ειδικότητες, όπως τα στελέχη marketing και οι νομικοί σύμβουλοι.

Πιο αναλυτικά, ψηλά στις προτιμήσεις των εταιρειών εκτιμάται πως θα βρεθούν:

Οι ειδικότητες που κινούνται γύρω από τον χώρο της Πληροφορικής και ειδικά στον τομέα του cyber security και information security. Η εφαρμογή του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει οδηγήσει ήδη σε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση επαγγελματιών που ειδικεύονται σε θέματα κυβερνοπροστασίας (cubersecurity) σε όλες τις βαθμίδες εμπειρίας.

Οι προγραμματιστές διαφόρων ειδικοτήτων λόγω της συνεχούς ανάπτυξης εφαρμογών τόσο διαδικτυακών όσο και ταμπλετών και κινητής τηλεφωνίας. Η εστίαση εντοπίζεται σε γλώσσες προγραμματισμού όπως java, .net, angular και σε ειδικότητες full- stack αλλά και front-end developers.

Οι μηχανικοί που εξειδικεύονται στην τεχνολογία cloud αλλά και σε συναφείς ειδικότητες λόγω της μετάβασης πολλών μεγάλων εταιρειών σε cloud υποδομές (Microsoft Azure, Amazon Web Services).

Επαγγελματίες που σχετίζονται με τα τμήματα προμηθειών, εφοδιαστικής αλυσίδας, παραγωγής και λειτουργιών, για τις οποίες μάλιστα οι εταιρείες προσφέρουν ήδη αμοιβές ελαφρώς μεγαλύτερες από τον μέσο όρο.

Επαγγελματίες με εξειδίκευση στην προσέλκυση ταλέντων (Talent Attraction & Talent Acquisition) που έχουν μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των αλλαγών λόγω της ανάγκης των εταιρειών να ανταποκριθούν επιτυχώς στις συνεχείς και ταχείες αλλαγές της περιόδου που διανύουμε. Πρόσφατη έρευνα της Adecco έδειξε πως οι εταιρείες το 2021 επενδύουν παραπάνω για να προσελκύσουν στελέχη με στρατηγική σκέψη που θα συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού (διαχείριση απομακρυσμένου προσωπικού, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας κ.λπ.).

  • Νομικοί με εξειδίκευση σε GDPR
  • Επαγγελματίες υγείας γενικά, και κυρίως νοσηλευτές.
  • Data analysts.

Στελέχη marketing με εξειδίκευση στο Digital και Social Media. Προμηθευτές και λιανέμποροι εκτιμάται πως θα χρειαστούν ταλέντα με ψηφιακές και επικοινωνιακές δεξιότητες προκειμένου να ανταποκριθούν στη μετατόπιση της ζήτησης στα online κανάλια.

Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι / μηχανολόγοι συντήρησης, ηλεκτροτεχνίτες, υπεύθυνοι τεχνικής συντήρησης, τεχνικοί διευθυντές. Η βιομηχανία χρειάζεται το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, για να επιβιώσει στο νέο απαιτητικό τοπίο που διαμορφώνεται λόγω της ψηφιοποίησης και ως εκ τούτου οι νέες τεχνολογίες μηχανημάτων απαιτούν ρόλους με απαιτητικές τεχνικές και προσωπικές δεξιότητες.

Έλλειψη ταλέντου

Παράγοντες της αγοράς εργασίας θεωρούν επιτακτική την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, επισημαίνοντας πως ο μετασχηματισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα «δεν θα αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο». Ενδεικτικό των μεγάλων αλλαγών που εκτιμάται πως θα συμβούν στην αγορά εργασίας είναι η πρόβλεψη που εκφράζεται από αναλυτές πως «τα περισσότερα αντικείμενα εργασίας που θα υπάρχουν το 2030 δεν έχουν επινοηθεί ακόμη». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Adecco για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, Κωνσταντίνο Μυλωνά ο κόσμος της εργασίας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς εξαιτίας διάφορων μετασχηματιστικών δυνάμεων, όπως η τεχνολογία και ο αυτοματισμός, οι δημογραφικές αλλαγές, η κλιματική αλλαγή και για αυτό «Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πρέπει να συνεργαστούν για να προετοιμάσουν το ανθρώπινο δυναμικό και να το διατηρήσουν απασχολήσιμο τώρα και στο μέλλον».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, Χαράλαμπος Καζαντζίδης, ο οποίος θεωρεί πως για να καλυφθεί η έλλειψη ταλέντου που παρατηρείται σήμερα σε διάφορους χώρους, όπως η Πληροφορική, θα πρέπει οι οργανισμοί να προετοιμαστούν για να διαχειριστούν αυτή τη δυσκολία, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα των ταλέντων με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Εμφαση, σύμφωνα με τον κ. Καζαντζίδη, χρειάζεται να δοθεί και στην καλλιέργεια των προσωπικών δεξιοτήτων όπως η ανθεκτικότητα, η συνεργασία, η δημιουργικότητα και η ηγεσία, προκειμένου προφανώς να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν καλύτερες αμοιβές και να ανελιχθούν επαγγελματικά.

Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις – όσο κοινότοπο και εάν ακούγεται – θεωρείται πως θα πρέπει να επιδείξουν ταχύτητα προσαρμογής και ευελιξία για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στο νέο τοπίο που διαμορφώνει η τεχνολογία σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των ανθρώπων. Παραδοσιακές δομές και αντιλήψεις στον τρόπο προσέγγισης του επιχειρείν δύσκολα θα βρουν θέση στη νέα εποχή που αναδύεται μετά την πανδημία, η οποία ανέτρεψε παγιωμένες νοοτροπίες και καταστάσεις.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *