Πως να «ρυθμίσεις» την φωνή σου για να σε προσέχουν όλοι όταν μιλάς

Μπορεί να μην το γνωρίζεις, αλλά η φωνή σου παίζει τον ρόλο της για το αν θα σε προσέχουν οι άλλοι όταν μιλάς. «Και τι μπορώ να κάνω; Αυτή είναι η φωνή μου και δεν αλλάζει», ίσως να σκεφτεί κάποιος. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι ακριβώς.

«Κάθε φορά που μιλάς ή που παράγεις κάποιο ήχο, ουσιαστικά επηρεάζεις όλους αυτούς που σε ακούνε. Κυριολεκτικά. Ενώ μιλάς, τίθενται πρώτα σε λειτουργία τα τύμπανά των ακροατών σου και κατόπιν ο εγκέφαλός τους» θα πει η Lisa Popeil, μια από τις κορυφαίες voice coaches αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ.

Και παραθέτει μερικές κινήσεις έτσι ώστε να «ρυθμίσεις» την φωνή σου για να σε προσέχουν όλοι όταν μιλάς.

Για αρχή, υιοθέτησε τη σωστή στάση στο σώμα σου

«Η στάση του σώματος έχει τεράστια σημασία στο πώς ακούγεσαι» μας διαβεβαιώνει η Popeil. «Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις αν θέλεις να ακούγεσαι σωστά ενώ μιλάς καθιστός, είναι να τεντώσεις το λαιμό σου και κατόπιν να ισιώσεις την πλάτη σου. Αν πάλι πρέπει να μιλήσεις όρθιος, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ανοίξεις ελαφριά τα πόδια σου, διατηρώντας χαλαρά τα γόνατά σου. Μην παραλείψεις, όμως, να χαλαρώσεις τους ώμους σου αλλά και να διατηρείς σχετικά ψηλά το πιγούνι σου».

«Άκου» την κοιλιά σου

Για την ακρίβεια, προσπάθησε να βρεις το σημείο εκείνο που η Popeil έχει χαρακτηρίσει ως το «μαγικό σημείο». Για να το βρεις, στάσου όρθιος και κάνε δυνατά «Σσσσ», σαν να ζητάς από κάποιον να σωπάσει, παρατηρώντας παράλληλα την περιοχή μόλις κάτω από το στέρνο σου. Το σημείο που θα δεις να πετάγεται ελαφριά προς τα έξω είναι το δικό σου «μαγικό σημείο», το οποίο διαφέρει «γεωγραφικά» από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αφού εντοπίσεις το δικό σου σημείο, λοιπόν, πάρε μια βαθιά ανάσα και προτού αρχίσεις να μιλάς, σπρώξε το προς τα έξω. Όταν πλέον ξεκινήσεις την ομιλία σου, «η φωνή σου θα ακούγεται πιο καθαρή και, κυρίως, πιο σταθερή» θα πει η Lisa.

Τα λάθη

> Μη μιλάς χωρίς να ακούς τους άλλους: «Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος καθώς μιλά ενώπιον κοινού είναι, αφού κάνει μια ερώτηση σε αυτούς που τον ακούνε, να αρχίσει να μιλά προτού οι ακροατές του προλάβουν να πουν το οτιδήποτε» αναφέρει η Popeil. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά, όμως, δε φανερώνει σιγουριά, όπως πολλοί πιστεύουν εσφαλμένα, αλλά, αντίθετα, ανασφάλεια.

> Μη μιλάς πολύ δυνατά: «Κόντρα στη δημοφιλή αντίληψη, μιλώντας πολύ δυνατά δεν κερδίζεις την προσοχή και το ενδιαφέρον αυτών που σε ακούνε αλλά τους κουράζεις και, ενίοτε, τους εκνευρίζεις. Αντί να ανεβάσεις την ένταση, προσπάθησε να την ρίξεις και να κάνεις τον τόνο της φωνής σου λίγο πιο απαλό και φιλικό. Κάνοντας κάτι τόσο απλό, θα καταφέρεις εν τέλει να κερδίσεις την προσοχή του ακροατηρίου σου» θα πει η Popeil.

> Μη μιλάς πολύ γρήγορα: «Όταν κάποιος είναι πολύ κουρασμένος ή νιώθει υπερβολική ένταση, έχει την τάση να μιλά πολύ γρήγορα, θέλοντας να “ξυπνήσει” και να νιώσει σε εγρήγορση» αναφέρει η Lisa. «Ωστόσο, οι παύσεις αποτελούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα στη “φαρέτρα” οποιουδήποτε καλού ομιλητή. Βλέπεις, κάνοντας μικρές, σύντομες παύσεις όχι μόνο δε διακινδυνεύεις να χάσεις την προσοχή αυτών που σε ακούν αλλά αντίθετα τους δίνεις το περιθώριο να επεξεργαστούν και να κατανοήσουν αυτά που μόλις είπες» λέει η Popeil.

«Επιπλέον, αυτό που έχουν την τάση να ξεχνούν όσοι δίνουν δημόσιες ομιλίες είναι ότι το ανθρώπινο σώμα θυμίζει περισσότερο πνευστό παρά κρουστό ή έγχορδο όργανο. Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι κάθε φορά, προτού αρχίσεις να μιλάς, να παίρνεις μια βαθιά ανάσα: έτσι, ο λόγος σου θα “ρέει” καλύτερα».

Πηγή

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *