Πώς να προετοιμαστείς πριν παραιτηθείς από τη δουλειά σου

Αναζήτηση καλύτερου μισθού, μεγαλύτερης ευελιξίας, αλλαγή καριέρας ή απλώς κόπωση: πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί παραιτηθεί χωρίς να έχει εξασφαλίσει την επόμενη θέση του. Προτού όμως αφήσει κανείς μία δουλειά οφείλει να προετοιμαστεί κατάλληλα και μεταξύ άλλων να έχει διασφαλίσει ένα οικονομικό «μαξιλάρι».

Το θέλετε πραγματικά;

Πριν αποφασίσει κανείς να παραιτηθεί οφείλει να επιβεβαιώσει την απόφασή του. «Πάρτε το χρόνο σας να σκεφτείτε στ’ αλήθεια ποια είναι τα κίνητρά σας και τον πραγματικό λόγο που σκέφτεστε να παραιτηθείτε ή εάν απλώς επηρεάζεστε από τους γύρω σας», τονίζει η Tami Simon επιχειρηματική σύμβουλος στην Segal.

Επίσης εάν αναζητάτε περισσότερη ευελιξία, χρήματα, αρμοδιότητες ή θέλετε να μάθετε νέες δεξιότητες, μπορείτε να ρωτήσετε τον εργοδότη σας πριν παραιτηθείτε εάν είναι διατεθειμένος να σας τα προσφέρει. Σε κάθε περίπτωση, μία συζήτηση με κάποιον ανώτερο ή κάποιον μέντορα μπορεί να επιβεβαιώσει ή να ξεκαθαρίσει την επιλογή σας.

Η σωστή στιγμή

Στο συμβόλαιο πρόσληψης ή στην αρχική συμφωνία ενδέχεται να υπάρχει κάποια ρήτρα σχετικά με την παραίτησή σας. Η Simon προτείνει σε όσους σκέφτονται να παραιτηθούν να επανεξετάσουν τη σύμβαση πρόσληψης, ώστε να δουν εάν δικαιούνται κάποια αποζημίωση ή εάν θα συνεχίσουν να παίρνουν κάποια επιδόματα και μπόνους μετά την αποχώρησή τους.

«Εάν δώσετε προειδοποίηση δύο εβδομάδες πριν φύγετε και έχετε δύο εβδομάδες διακοπών δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τις περάσετε σε μία παραλία», υπενθυμίζει η Simon. Όσον αφορά τα μπόνους, η ίδια τόνισε ότι για να τα πάρει κανείς ίσως θα πρέπει να έχει συμπληρώσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην εταιρεία, το οποίο επίσης θα αναγράφεται στη σύμβαση.

Απαραίτητο ένα «μαξιλάρι»

Θα πρέπει να προετοιμαστεί κανείς για το χειρότερο σενάριο, διότι κανείς δεν ξέρει πώς θα διαμορφωθεί η αγορά εργασίας σε λίγους μήνες. Μία καλή αρχή είναι να καταγράψετε τα σταθερά σας έσοδα και έξοδα, καθώς και τα προγραμματισμένα για τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, μαζί με τις αποταμιεύσεις σας.

Η Isbel Barrow, διευθύντρια του τμήματος οικονομικού προγραμματισμού στην Edelman Financial Engines συμβουλεύει όποιον θέλει να παραιτηθεί να έχει διαθέσιμο ποσό για να ζήσει ένα με δύο χρόνια άνεργος. «Όσο είσαι άνεργος μπορεί να χρειαστεί αλλαγή το ψυγείο σου ή να χαλάσει το αυτοκίνητό σου ή να χρειαστεί ένα μεγάλο χειρουργείο».

Η ίδια συμβουλεύει επίσης όσους σκέφτονται να παραιτηθούν να έχουν λύσει τυχόν οικονομικές εκκρεμότητες προτού παραιτηθούν.

Ασφάλεια

Μία παραίτηση μπορεί να σημαίνει και απώλεια ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. «Η ασφάλεια υγείας είναι πολύ πιο ακριβή σε σχέση με αυτό που περιμένει κανείς. Είναι πολύ σημαντικό να το σκεφτείτε αυτό σαν μέρος του συνολικού σας μπάτζετ πριν παραιτηθείτε», δήλωσε η Barrow.

Από:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *