Οικογενειακή επιχείρηση

Είστε μέλος οιγονειακής επιχειρήσης; Αν ναι αξίζει να διαβάσετε το παρόν άρθρο, καθώς θα δώσει λύσεις σε προβλήματα που κατά πάσα πιθανότητα αντιμετωπίζετε.
Η Οικογενειακή επιχείρηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στηρίγματα της ελληνικής οικονομίας, ωστοσό τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης έχει πληγεί ιδιαιτέρως. Σε αυτό βέβαια δεν ευθύνεται μόνο η οικονομική κατάσταση τως χώρας μας αλλά και οι συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτές εκ των έσω.

Για κάποιους που δεν γνωρίζουν το πως είναι να εργάζονται ή να έχουν μια οικογενειακή επιχείρηση μπορεί όλα να φαντάζουν ωραία και εύκολα, ωστόσο η αντίληψη αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντίθετα, όσο εύκολο και να σας φαίνεται το να δουλεύετε με τον πατέρα, τον αδερφό ή τη θεία σας, δεν είναι. Και τα εμπόδια που συναντούν οι επιχειρήσεις αυτές είναι πολλά. Ξεκινώντας, λοιπόν, αναλύονται κάποια από τα πιο σύνηθες προβλήματα και λάθη που συμβαίνουν.

 1. Τα οικογενειακά προβλήματα μεταφέρονται στον εργασιακό χώρο
  Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα που μπορεί να κάνετε και πρέπει σύντομα να βάλετε ένα φρένο σε αυτό. Διαχωρίστε τον προσωπικό από τον εργασιακό σας χώρο. Είναι κατανοητό το να είστε συναισθηματικά φορτισμένοι, ωστόσο αν το μεταφέρετε στη δουλειά σας είναι δεδομένο οτι και η απόδοσή σας θα πέσει και η ένταση θα συνεχιστεί.
 2. Αδιαφορία νεότερων για την οικογενειακή επιχείρηση
  Στις οικογενειακές επιχειρήσεις θεωρείται δεδομένο οτι όταν μεγαλώσουν τα παιδιά θα μπουν στην επιχείρηση. Ωστοσό, αυτό είναι το όνειρο των γονέων και όχι των παιδιών. Αν η επόμενη γενιά έχει άλλα όνειρα και φιλοδοξίες μην την καταπιέζεται να εργαστεί στην επιχείρηση, γιατί δε θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα και επιπλέον ενδέχεται να υπάρξει τεταμένο κλίμα και εντάσεις, κάτι που σίγουρα δε θέλετε!Απουσία ταύτισης συμφερόντων
 3. Η διαδοχή είναι ένα από τα πιο γνωστά προβλήματα των οικογενειακών επιχειρήσεων. Δεν είναι καθόλου σπάνια η περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης να επιδιώκει συγκεκριμένους στόχους και η επόμενη γενιά διαφορετικούς, αποβλέποντας στη διεκδίκηση «του θρόνου». Το σκεπτικό αυτό πρέπει να αλλάξει όσο το δυνατό συντομότερα! Διάδοχος πρέπει να είναι αυτός που έχει τις ικανότητες! Σκεφτείτε το κοινό καλό, διαφορετικά με έναν κακό χειρισμό κινδυνέυει η επιχείρηση και κατ’επέκταση εσείς οι ίδιοι.
 4. Χάσμα γενεών και αντιλήψεων
  Το πρώτο θέμα που προκύπτει εδώ είναι η απροθυμία του ιδιοκτήτη να αποσυρθεί από τα καθήκοντά του. Έπειτα, το πρόβλημα επεκτείνεται και σε θέματα φιλοσοφίας και εξέλιξης της επιχείρησης, όπου οι αντιλήψεις διαφέρουν και ο ιδιοκτήτης δεν είναι πρόθυμος για αλλαγές. Είναι γεγονός όμως οτι οι εποχές αλλάζουν, και κατ’επέκταση το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις των πελατών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όμως, να προσαρμόζεστε σε αυτές εαν θέλετε να πετύχετε. Η συνεργασία και η υπομονή είναι πάντα η λύση στις περιπτώσεις αυτές.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, γίνεται εύκολα αντιληπτό οτι όπως σε όλες τις επιχείρησεις έτσι και στις οικογενειακές υπάρχουν προβλήματα και εμπόδια. Ωστόσο, αν υπάρχει θέληση και η διάθεση πάντα βρίσκονται λύσεις. Παρακάτω σας προτείνουμε ενδεικτικά κάποιες από αυτές που έχουν αποδειχτεί σωτήριες για επιχειρήσεις του κλάδου σας.

 1. Δεν υφίσταται επιχείρηση χωρίς όραμα
  Μια σύντομη εξήγηση της παραπάνω φράσης. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε όνειρα, έτσι και εσείς όταν ξεκινήσατε την επιχείρησή σας είχατε κάποια όνειρα. Μοιραστείτε τα όνειρα και τους στόχους σας με την οικογένειά σας και όλους τους εργαζομένους της επιχείρησης. Είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να τους παρακινήσετε και να τους κρατήσετε ενωμένους ακόμα και μπροστά σε δυσκολίες και διαφωνίες.
 2. Θέστε μακροπρόθεσμους στόχους
  Για να πετύχει η επιχείρησή σας χρειάζεται όχι μόνο βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους. Ο βασικότερος από αυτούς είναι να δημιουργήσετε δυνατές, μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες σας. Οι πελάτες είναι η δύναμή σας! Συνομιλήστε μαζί τους, παρατηρείστε τους, αναγνωρίστε τις ανάγκες τους και προσπαθήστε να τις ικανοποιήσετε και να τους εξυπηρετήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι, θα μπορέσετε να ενισχύσετε τη φήμη και τη κερδοφορία της επιχείρησής σας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό ειδικά στις μέρες μας όπου μην ξεχνάτε οτι κρίνεστε καθημερινά και δημοσίως λόγω της ευρύτατης χρήσης των social media!
 3. Εποικοδομητική κριτική & αυτοκριτική
  Λόγω των οικογενειακών σχέσεων και της οικειότητας που υπάρχει ανάμεσα στα μέλη της επιχείρησης συχνά παραλείπονται αρκετοί από τους «άγραφους κανόνες συμπεριφοράς». Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι ο σεβασμός και η ευγένεια υπάρχουν σε μικρότερο βαθμό, ενώ συχνά οι εργαζόμενοι τείνουν να είναι πιο επικριτικοί, κάτι το οποίο μειώνει την παραγωγικότητα τους και δημιουργεί εντάσεις. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι απλά και ευγενικά να προβείτε στην αντικειμενική κριτική του κάθε εργαζομένου, ώστε να μπορέσει να βελτιώσει τα τρωτά του σημεία και να είναι πιο αποτελεσματικός. Φυσικά μην αμελείτε την αυτοκριτική! Είναι ο καλύτερος τρόπος αυτοβελτιώσης.
 4. Διαχωρίστε τις αρμοδιότητες
  Είναι εξαιρετικά σημαντικό το κάθε μέλος από την Οικογενειακή επιχείρηση να έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εργασίες ώστε όλοι να λειτουργούν οργανωμένα και αποτελεσματικά. Ακόμη, έτσι αποφεύγονται οι εντάσεις που ενδέχεται να δημιουργηθούν όταν ο ένας επεμβαίνει στις δουλειές του άλλου. Εφαρμόστε το από αύριο κιόλας, θα σας βοηθήσει πολύ!
 5. Η εξωτερική βοήθεια μπορεί να απογειώσει την επιχείρησή σας
  Είναι αλήθεια και το ξέρετε! Η ιδέα της εξωτερικής βοήθειας δεν σας ενθουσιάζει και είναι λογικό. Υπάρχει ακόμα η αντίληψη οτι στις οικογενειακές επιχειρήσεις τα πάντα πραγματοποιούνται από τα μέλη της οικογένειας. Όμως, καλώς ή κακώς δεν είμαστε όλοι καλοί σε όλα. Δεχτείτε τη βοήθεια των ειδικών, δεν είναι κακό, αντίθετα μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η επιχείρησή σας για να κάνει το επόμενο βήμα και να μετατραπεί σε κερδοφόρα επιχείρηση!

Μη διστάσετε να εφαρμόσετε τις πρακτικές αυτές ακόμα και αύριο στην επιχείρησή σας. Μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε για να ξεκολλήσετε από το σημείο που βρίσκεστε σήμερα και να πλησιάσετε λίγο περισσότερο στο βασικό σας στόχο και την κορυφή!

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *