Ανεξάρτητα από την ηλικία ή της εργασιακή μας εμπειρία, όλοι έχουμε ερωτήσεις γύρω από ζητήματα καριέρας. Από το πώς διαχειριζόμαστε μια επαγγελματική απόρριψη, μέχρι να μάθουμε να λέμε όχι όταν ένας επαγγελματικός ρόλος δεν μας ταιριάζει.
Οι πιο συχνές ερωτήσεις συνέντευξης για δουλειά
Τα κατάφερες! Εξασφάλισες μια συνέντευξη σε μια εταιρεία στην οποία θέλεις να εργαστείς. Αλλά πώς ξέρεις τι θα ρωτήσουν; Η ειλικρινής απάντηση, είναι ότι δεν μπορείς να ξέρεις. Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήσεις, βάσει των οποίων μπορείς να εξασκηθείς.
Παρακάτω θα βρεις 15 από τις πιο συχνές ερωτήσεις συνέντευξης για δουλειά, αλλά και tips για τις καλύτερες απαντήσεις που μπορείς να δώσεις.
Οι πιο συχνές ερωτήσεις συνέντευξης για δουλειά
1. Μπορείς να μου μιλήσεις λίγο για εσένα;
Είναι πολύ πιθανό αυτή, να είναι η πρώτη ερώτηση που θα σου κάνουν σε οποιαδήποτε συνέντευξη για δουλειά. Βεβαιώσου ότι θα απαντήσεις με σιγουριά και χαμόγελο. Θυμήσου πως ήδη γνωρίζουν ήδη λίγα πράγματα για εσένα, μέσα από το βιογραφικό σου. Αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να ενώσεις τις τελείες μεταξύ της προηγούμενης εμπειρίας σου, του ρόλου για τον οποίο κάνεις αίτηση τώρα και των μακροπρόθεσμων στόχων στην καριέρα σου. Ο λόγος που γίνεται πάντα αυτή η ερώτηση, είναι ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσει μια συνέντευξη.
Ένας ομαλός τρόπος να κυλήσει η συζήτηση από τις πρώτες τυπικότητες, σε πιο ευχάριστες στιγμές, αλλά και σε μια πιο λεπτομερή συζήτηση γύρω από εσένα. Είναι επίσης ένας τρόπος για να δείξεις πόσο καλά επικοινωνείς τις ιδέες σου και τι είδους χημεία έχεις με τον συνομιλητή σου, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ο μελλοντικός διευθυντής ή συνάδελφός σου. Η ερώτηση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να κατευθύνεις την υπόλοιπη συζήτηση προς τα θέματα, την εμπειρία και τις δεξιότητες που υπογραμμίζουν γιατί είσαι η καλύτερη επιλογή για τη δουλειά.
2. Ποια είναι τα πιο δυνατά σου σημεία;
3. Ποια είναι τα μεγαλύτερά σου μειονεκτήματα;
Δύο ερωτήματα για τα οποία επίσης θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη, να ανταποκριθείς με την καλύτερη δυνατή απάντηση. Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις και προετοιμάζοντας μια έξυπνη απάντηση, μπορείς να αναφέρεις πράγματα ουσιαστικά για εσένα, αντί να καταλήξετε να συζητάτε τον εθισμό σου στον κορεατικό κινηματογράφο ή την εμμονή σου γύρω από ό,τι έχει να κάνει με το Sex and The City.
4. Για ποιους λόγους θέλεις να αποχωρήσεις από την τρέχουσα εργασία σου;
5. Τι ψάχνεις σε μια νέα θέση;
6. Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε 5-10 χρόνια από σήμερα; Πώς θα σε βοηθήσει αυτή η δουλειά να φτάσεις εκεί;
7. Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι επαγγελματικοί σoυ στόχοι;
Αυτές είναι πολύ σημαντικές ερωτήσεις, γιατί δείχνουν πού συμπίπτουν τα ενδιαφέροντά σoυ και ο πιθανός χρόνος σου στην εταιρεία. Πριν πας στη συνέντευξη, σκέψου τους στόχους της καριέρας σου και μετά κάνε ένα σχέδιο για να το πώς μπορείς να φτάσεις εκεί που θέλεις. Φρόντισε να κάνεις την απαραίτητη έρευνα για την εταιρεία, για να δεις κατά πόσο οι στόχοι σου, ευθυγραμμίζονται με τις αξίες της. Εάν ναι, χρησιμοποίησε το για extra πόντους.
8. Ποιες είναι οι μισθολογικές σου απαιτήσεις;
Μην φρικάρεις όταν η συζήτηση έρχεται γύρω από τα χρήματα. Οι γυναίκες, ειδικά, τείνουν να υποτιμούν την αξία τους – με τις περισσότερες να μην συνειδητοποιούν ότι μπορούν να διαπραγματευτούν τους όρους μισθού. Ο καλύτερος τρόπος για να πετάξεις την μπάλα πίσω στο γήπεδο τους; Απαντήστε με ένα απλό «ποιο είναι το εύρος;» Με αυτόν τον τρόπο, δεν υποτιμάς τον εαυτό σου.
9. Τι γνωρίζεις για αυτήν την εταιρεία/βιομηχανία/θέση;
10. Τι γνωρίζεις για την εταιρεία μας και τα προϊόντα/υπηρεσίες της;
Προσπάθησε να αποφύγεις αόριστες, γενικές δηλώσεις και κράτα τις απαντήσεις σου σύντομες και περιεκτικές. Εστιάζοντας στην εταιρεία και τις αξίες της, μπορείς να δείξεις την ετοιμότητά σου να αναλάβεις τη δουλειά.
11. Ποιες είναι οι δεξιότητες και η εμπειρία σου που σχετίζονται με αυτή τη θέση;
12. Γιατί θέλεις να δουλέψεις για εμάς;
13. Πώς έμαθες για τη δουλειά;
Ο τρόπος για να ξεχωρίσεις εδώ, είναι να δείξεις ότι έμαθες για τη δουλειά μέσω ενός συναδέλφου, ενός τρέχοντος εργοδότη, ακολουθώντας την εταιρεία. Δείξε ότι γνωρίζεις για τη δουλειά, επειδή θέλεις να εργαστείς εκεί.
14. Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά σου μέχρι σήμερα;
15. Τι μπορείς να προσφέρεις εσύ που δεν μπορούν άλλοι υποψήφιοι;
Σε μία συνέντευξη για δουλειά, είναι σημαντικό, να είσαι ειλικρινής για το τι μπορείς να προσφέρεις και να μην πιέζεις τον εαυτό σου να χωρέσει στο καλούπι του τέλειου υποψηφίου. Αντίθετα, αφού διαπιστωθεί τί αναζητά η εταιρεία, εκμεταλλεύσου την ευκαιρία για να δείξεις ακριβώς τι να περιμένουν από εσένα. Μίλα για τις επιτυχίες και τις αξίες σου, αντί να παρουσιάσεις μια λίστα με επιτεύγματα. Ο στόχος δεν είναι να απογοητεύσεις τον άνθρωπο που κάνει τη συνέντευξη, αλλά είναι να δείξεις τα μεγαλύτερα προσόντα σου και να καλύψεις τις ανάγκες πρόσληψης της εταιρείας.