Μη αναστρέψιμες παθήσεις: Η νέα λίστα -Τι ισχύει με τα επιδόματα (ΦΕΚ)

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε υπ. αριθμ. Φ80100/24283 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θ.Σκυλακάκη, με την οποία αναθεωρείται ο Πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον.

Για την απόφαση ελήφθη υπόψη μεταξύ άλλων και η εισήγηση της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης του e- Ε.Φ.Κ.Α. και οι γνώμες της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, που συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Θυμίζουμε ότι με βάση πρόσφατη απόφαση του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι πολίτες με ακρωτηριασμούς ή μη αναστρέψιμες παθήσεις θα κατοχυρώνουν το ποσοστό αναπηρίας τους για πάντα στα ΚΕΠΑ.

Δεν θα περνούν δηλαδή ξανά και ξανά επιτροπές για την πιστοποίηση της συγκεκριμένης αναπηρίας τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου (11/21), «η κατάργηση της υποχρέωσης επανεξέτασης για μη αναστρέψιμες παθήσεις συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο κανονισμό για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, που υπεγράφη, από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου. Με τη θέσπιση του κανονισμού, όλοι οι πολίτες με μη αναστρέψιμες παθήσεις, ασχέτως αν είναι κύριες ή δευτερεύουσες, κατοχυρώνουν το ποσοστό αναπηρίας τους για πάντα. Μέχρι πρότινος, αυτό αφορούσε μόνο την κύρια μη αναστρέψιμη πάθηση, ενώ όσοι είχαν ως δευτερεύουσα πάθηση έναν ακρωτηριασμό ή μια άλλη μη αναστρέψιμη πάθηση έπρεπε να περνούν από επιτροπές ξανά και ξανά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία».

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ και τον Πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *