Καριέρα: Πώς να ανακαλύψεις τη δουλειά που σου ταιριάζει

Πόσες φορές έχει τύχει να βρίσκεσαι σε ένα οικογενειακό τραπέζι ή σε μια φιλική συζήτηση και όταν σε ρωτάνε για τις φιλοδοξίες ή τους στόχους σου, να παγώνεις; Μην απογοητεύεσαι, είναι απόλυτα φυσιολογικό και έχει συμβεί στους περισσότερους. Το να έχεις μεγάλους στόχους και φιλοδοξίες για το μέλλον, είναι εύκολο. Το να έχεις πραγματικούς στόχους και φιλοδοξίες, δεν είναι καθόλου εύκολο! Η διαφορά είναι απλή. Όλοι θέλουμε και ελπίζουμε να γίνουμε καταξιωμένοι και εύποροι στο μέλλον. Ποιοι όμως προσπαθούν μεθοδικά και στοχευμένα για αυτό;

Η εύρεση της εργασίας που σου ταιριάζει δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι μια διαδικασία που ξεκινάει από μικρή ηλικία και μπορεί να συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Για να μπορέσεις να πετύχεις και να καταξιωθείς στην καριέρα σου, θα πρέπει να αγαπάς και να παθιάζεσαι με αυτό που κάνεις. Με αυτό τον τρόπο θα επιδιώκεις την συνεχή αυτοβελτίωση σου σε αυτό. Διαφορετικά, δεν θα υπάρχει ούτε υψηλή προσδοκία, ούτε κίνητρο για ανάπτυξη.

Η εύρεση της κατάλληλης καριέρας είναι μια διαρκής διαδικασία που ξεκινάει απο νεανική ηλικία. Πολλές φορές αναγκαζομαστε να επιλέξουμε ένα επάγγελμα που δεν μας ταιριάζει απλά για να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και να προοδεύσουμε. Αυτό όμως δεν είναι αληθές. Για να έχει ένας άνθρωπος πρόοδο στη ζωή του πρέπει να γνωρίζει τι θέλει. Να ορίζει στόχους και να τους πετυχαίνει. Η καριέρα σου δεν μπορεί να ειναι ενας δρόμος επιτυχίας αν δεν είσαι έτοιμος να αφοσιωθείς σε αυτήν. Και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, ειναι να ασχολείσαι με κάτι που αγαπάς.

Η επιλογή της επαγγελματικής ζωής σου μπορεί να γίνει μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που πρόκειται να λάβεις. Δεν πρέπει να ειναι μια απόφαση της στιγμής και, φυσικά, δεν οφείλεις να επιλέξεις κατι για το “χατίρι” κανενός. Ειναι μια απόφαση που μπορεί να καθορίσει τη ζωή σου.

Και για να μην αγχώνεσαι με όλα όσα είπαμε, παρακάτω παραθέτουμε τους καλύτερους τρόπους για να σε διευκολύνουμε να αποφασίσεις ποια είναι η κατάλληλη καριέρα για ‘σένα. Πάμε!

Κάνε τεστ αυτοαξιολόγησης

Για να μπορέσεις να έχεις μια καθαρή αυτόαξιολόγηση, θα πρέπει να πρωτίστως να αποδεχθείς τον εαυτό σου. Το πρώτο βήμα για ‘σένα είναι να καταλάβεις τις πραγματικές επιθυμίες και φιλοδοξίες σου. Για να είσαι σε θέση να επιλέξεις την κατάλληλη εργασία για ‘σένα, θα πρέπει να γνωρίζεις τις ικανότητες σου, τις αξίες σου, τα ενδιαφέροντα σου και γενικότερα να έχεις μια βαθιά αυτοεκτίμηση του εαυτού σου. Θα πρέπει να γνωρίζεις τι είσαι ικανός να θυσιάζεις και πόσο μακριά είσαι διατεθειμένος να φτάσεις στην καριέρα σου.

Να θυμάσαι ότι αυτά τα ερωτήματα τα γνωρίζεις εσύ καλύτερα από τον καθένα και οι απαντήσεις δεν έχουν σκοπό να εντυπωσιάσουν. Εάν οι φιλοδοξίες σου δεν είναι υψηλές και η θεωρείς ότι άλλα πράγματα είναι πιο σημαντικά από την καριέρα σου, τότε έχεις μια εξίσου επιτυχημένη αυτόαξιολόγηση, καθώς πάλι γνωρίζεις τι έχει αξία για εσένα.

Σε κάθε περίπτωση, έχει νόημα να αξιοποιήσεις επαγγελματικά τεστ προσωπικότητας, τα οποία μπορούν να σου προσφέρουν πολλές πληροφορίες και κατευθύνσεις. Και εάν θεωρείς ότι πρόκειται για ένα περιττό κόστος, καλυτερα να αναθεωρήσεις. Ειναι τουλάχιστον σοφό να επενδύσεις λιγα χρήματα για να έρθεις ενα βημα πιο κοντα στην καριέρα που σου ταιριάζει. Στην τελική ανάλυση, εδώ «παίζεται το μέλλον σου»!

Εξερεύνησε πέρα από τις επιλογές σου

Η αναζήτηση της «ιδανικής» εργασίας είναι πολύ διαφορετική από την αναζήτηση μιας δουλειάς. Για το πρώτο, θα πρέπει να ανοίξεις τους ορίζοντες σου και να αναζητήσεις μεταξύ διαφορετικών επιλογών, οι οποίες μπορεί να μην είναι άμεσα εφικτές για τώρα. Θα πρέπει όμως να κοιτάς «πέρα από τις διαθέσιμες επιλογές» που σου δίνονται.

Μια καλή πρακτική είναι να εκμεταλλευτείς το διαδίκτυο και την αμέτρητη δωρεάν πληροφορία που αυτό διαθέτει. Ειπλέον, μπορείς να συμβουλευτείς την κοινότητα του Poudouleveis.gr και να αποκτήσεις μια γνώση για κάθε θέση καριέρας, σε ένα αξιόπιστο περιβάλλον. Έτσι, θα μπορείς να μάθεις περισσότερα πράγματα για κάθε επιλογή που εξερευνάς και να ξεκαθαρίσεις λίγο το πεδίο.

Επικοινώνησε με ανθρώπους

Εάν έχεις αναρωτηθεί πως θα μπορώ να ξέρω για μια καριέρα αν δεν τη δοκιμάσω, η απάντηση είναι ότι μπορείς! Αρκεί να βρεις τα σωστά άτομα και να ξεκινήσεις μια κουβέντα. Αυτό το άτομο μπορεί να είναι ένας καθηγητής σου, ένας μέντορας ή κάποιος από τον κλειστό σου κύκλο. Μόλις μπεις σε αυτή τη διαδικασία θα μπορείς να μάθεις πληροφορίες από «δεύτερο χέρι» για διάφορα θέματα, όπως πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα, την καθημερινότητα αυτής της εργασίας και άλλες πληροφορίες που δεν μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να έχεις μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάλληλη καριέρα που σου ταιριάζει.

Αναζήτησε πράγματα που έχουν αξία για εσένα

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα για να επιλέξεις τη σωστή καριέρα, είναι να ξέρεις ποια πράγματα έχουν αξία για εσένα. Η εργασία σου είναι μια ασχολία που θα κάνεις για αρκετές ώρες την ημέρα, κάθε μέρα. Θα πρέπει να φροντίσεις να είναι κάτι που έχει πραγματικά αξία για εσένα. Όταν κάτι είναι σημαντικό για εσένα, τότε αυτομάτως καταβάλειςμεγαλύτερη προσπάθεια και πάθος σε αυτό.

Εκτός από το τι σου αρέσει, η επιλογές σου θα πρέπει να κατευθύνονται από τις ικανότητες σου. Πολλοί θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές ή τραγουδιστές, αλλά λίγοι έχουν την ικανότητα να το κάνουν. Θα πρέπει οι επιλογές σου να ευθυγραμμίζονται με τις ικανότητες σου. Για παράδειγμα, εάν τα τραγούδια είναι το πάθος σου και οι ικανότητες σου περιορίζονται στην τεχνολογία, υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές στη μουσική βιομηχανία που σου ταιριάζουν!

Όταν η καριέρα σου βασίζεται στο πάθος και την ικανότητα σου μαζί, τότε σίγουρα βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο.

Πάρε το χρόνο σου

Σε αντίθεση με τον επιχειρηματικό κόσμο, ο χρόνος… δεν είναι χρήμα! Σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος είναι ο καλύτερος φίλος σου. Μην βιαστείς να λάβεις μία απόφαση επειδή τώρα τελειώνεις το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή σου εμφανίστηκε μια δουλειά. Δεν είναι καλό να μένεις στάσιμος στις ευκαιρίες που σου εμφανίζονται, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μια επιλογή πρέπει να είναι καθοριστική και δεν έχει «πισωγυρίσματα».

Ένας καλός τρόπος για να πάρεις μια απόφαση είναι να σημειώσεις όλα όσα έχεις ερευνήσει και να προσπαθήσεις να φανταστείς τη ζωή σου σε κάθε μια πτυχή από όσες επιλογές έχεις ερευνήσει. Βλέποντας τα θετικά, τα αρνητικά και τις προοπτικές κάθε επιλογής σου θα είναι πολύ ευκολότερο να καταλήξεις στην σωστή.

Μη φοβάσαι να δοκιμάσεις

Εάν πιστεύεις ότι το να αφήσεις μια καριέρα στη μέση και να ασχοληθείς με κάτι άλλο είναι αποτυχία, τότε κάνεις λάθος. Για να γνωρίσεις τη γυναίκα των ονείρων σου, συνήθως παίρνει πάνω από μια προσπάθεια. Γιατί να μην ισχύει αυτό και με την εργασία σου; Θυμήσου ότι η καριέρα σου είναι από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην ζωή σου και δεν έρχεται πάντα «με τη μια». Ένα τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων αλλάζουν κατεύθυνση στην καριέρα τους, ανεξαρτήτου ηλικίας και αξιώματος, επιλέγοντας αυτό πραγματικά τους αρέσει. Μάλιστα, είναι μια υγιής διαδικασία. Δεν πρέπει να αισθάνεσαι ότι μια καριέρα είναι μονόδρομος. Πάντα υπάρχει η ευκαιρία για να αδράξεις και να κάνεις κάτι που σε παθιάζει. Για αυτό μην φοβάσαι να δοκιμάσεις διαφορετικά πράγματα και μην αποκλείεις ευκαιρίες χωρίς να τις αξιολογήσεις πρώτα. Η τύχη είναι πολλές φορές με το μέρος σου, αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά!

Μην επηρεάζεσαι από άλλους

Θα πρέπει να θυμάσαι ότι η εργασία σου είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά εσένα και είναι δική σου απόφαση. Εσύ θα είσαι αυτός που θα κάνει το επάγγελμα που θα επιλέξεις, κανείς άλλος. Όποιος αδυνατεί να το κατανοήσει αυτό, μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος για να σε βοηθήσει. Εάν έχεις βρει μια κατεύθυνση που είναι ασύμφωνη με τις απόψεις από τον περίγυρο, μην επηρεάζεσαι. Στην πραγματικότητα είναι σοφό να ακούς και να συμβουλεύεσαι άλλους ανθρώπους, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με σύνεση και πλήρη συνείδηση.

Είναι πολύ συνηθισμένο ένας άνθρωπος να ακολουθεί μια καριέρα που του προορίζουν οι γονείς του ή να ακολουθεί ένα οικογενειακό επάγγελμα, είτε επειδή είναι το «έθιμο», είτε επειδή υπάρχει μια «έτοιμη δουλειά». Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι λάθος να αξιοποιείς τέτοιες ευκαιρίες εργασίας, όπως στην περίπτωση μιας οικογενειακής επιχείρησής. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είσαι ελεύθερος να λάβεις μια διαφορετική απόφαση. Το γεγονός ότι κάνεις τα πρώτα βήματα σε ένα μονοπάτι δεν σημαίνει ότι δεσμεύεσαι σε αυτό. Στην τελική ανάλυση, εάν βρεθεί κάποιος που θα σου πει ότι «δεν μπορείς να κάνεις κάτι …» η συνέχεια είναι γνωστή!

Συμπέρασμα

Η επιλογή καριέρας σίγουρα δεν είναι ένα εύκολο πράγμα. Μερικές φορές σου «έρχεται» από νωρίς και άλλες φορές απαιτεί έντονη αναζήτηση. Μην απογοητεύεσαι και μην σταματάς. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ευκαιρίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εστιάζεις στον εαυτό σου και πως μπορείς να αξιοποιήσεις ή να δημιουργήσεις οποιαδήποτε ευκαιρία για να φτάσεις εκεί που πραγματικά θέλεις.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *