Ισορροπία μεταξύ οικογένειας και εργασίας

Η ισορροπία μεταξύ οικογένειας και εργασίας είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο επίτευγμα που απαιτεί σωστή οργάνωση. Μια απορία που δημιουργείται αυτόματα όταν περάσεις μια μεσημεριανή ώρα έξω από οποιοδήποτε σχολείο και παρατηρήσεις τις μητέρες που περιμένουν να παραλάβουν τα παιδιά τους είναι:  Πως τα προλαβαίνουν όλα; Πράγματι είναι άξιο απορίας πως αυτές οι γυναίκες είτε είναι εργαζόμενες είτε όχι καταφέρνουν να διαχειριστούν τα πάντα, πόσο μάλλον όταν εργάζονται. Η σύγχρονη εποχή, και λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, απαιτεί την εργασία και των δύο μελών μιας οικογένειας.

Όταν φτάσει στο σημείο η εργασία σου να έχει δραματικές επιπτώσεις στην υπόλοιπη προσωπική σου ζωή και ιδιαίτερα στη σχέση σου με τα παιδιά σου, τότε συνειδητοποιείς ότι πρέπει να αλλάξεις κάτι. Προφανώς η λύση δεν είναι η παραίτηση γιατί η εύρεση εργασίας είναι ένας δύσκολος τομέας και οι θέσεις εργασίας ακόμα λιγότερες. Η λύση λοιπόν είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο με τον καλύτερο τρόπο. Οι τρόποι είναι οι εξής:

Απέβαλε τις τύψεις

Δεν χρειάζεται να νοιώθεις τύψεις που εργάζεσαι. Οι μέρες που διανύουμε το απαιτούν έτσι ώστε να είσαι σε θέση να έχεις έναν αξιοπρεπή τρόπο ζωής με την οικογένεια σου. Χρειάζεται λοιπόν να εργάζονται και οι δύο γονείς για να ανταπεξέλθει οικονομικά μια οικογένεια. Παράλληλα, όμως, μην έχεις τύψεις που αφήνεις τις εργασιακές σου υποχρεώσεις ανολοκλήρωτες. Όταν καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας δουλεύεις αναπόσπαστα και φτάσει στο τέλος και έχει μείνει κάτι ανολοκλήρωτο που δεν επείγει βέβαια, άφησε το για αύριο. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου.

Οργάνωσε τη μέρα σου

Κάθε βράδυ κατέγραψε τις «εργασίες» που έχεις να κάνεις για την αυριανή μέρα. Προετοιμάσου, όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται, και απέφυγε έτσι να τρέχεις τελευταία στιγμή για τα πάντα. Αν υπάρχει κάποιο σημαντικό γεγονός σχετικά με το παιδί σου φρόντισε να το γνωρίζεις πιο πριν έτσι ώστε να το βάλεις σε προτεραιότητα ενημερώνοντας πάντα το αφεντικό σου και έχοντας τελειώσει κάθε εργασιακή σου υποχρέωση.

Δεν γίνεται να τα προλάβεις όλα

Όπως όλοι ξέρουμε η πιο δύσκολη δουλειά είναι αυτή του να είσαι μητέρα. Οι υποχρεώσεις της είναι άπειρες, απαιτητικές και έχεις απέναντι σου τον πιο αυστηρό κριτή, το παιδί σου. Είναι φυσιολογικό λοιπόν, τις περισσότερες φορές να μην προλαβαίνεις να ανταπεξέλθεις και στις υποχρεώσεις απέναντι στην εργασία σου, και στις δουλειές του σπιτιού και σε όλα αυτά που ζητάει καθημερινά ένα μικρό παιδί. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια. Όσον αφορά το χώρο εργασίας σου μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον συνάδελφο σου και να του ζητήσεις να σε διευκολύνει από το φόρτο εργασίας και σχετικά με τα οικιακά μη διστάσεις να ρωτήσεις κάποιο οικογενειακό ή φιλικό άτομο. Ακόμα χρειάζεται να γνωρίζεις ότι υπάρχουν άπειρες εξωσχολικές δραστηριότητες που μπορούν να απασχολήσουν ένα παιδί δημιουργικά.

Θέσε τα όρια σου

Μετά το πέρας του ωραρίου στον χώρο εργασίας σου προσπάθησε να μην φέρνεις τις υποχρεώσεις της δουλειάς στο σπίτι, και το αντίθετο βέβαια. Αφοσιώσου στο κάθε τι που κάνεις χωρίς να μπερδεύεις τα πράγματα. Οπότε, μην απαντάς συνεχώς σε επαγγελματικά τηλεφωνήματα και μηνύματα όταν είσαι στο σπίτι, και αντίστοιχα μην γράφεις τη λίστα του super market στο γραφείο. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα επικρατεί συνεχώς ένα χάος από υποχρεώσεις και θα είσαι και εσύ η ίδια πιο ξεκούραστη και οργανωμένη.

Τρόποι για μια σωστή ισορροπία μεταξύ οικογένειας και εργασίας υπάρχουν, αρκεί μόνο να υπάρχει θέληση.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *