Η σχέση ανάμεσα στην Επαγγελματική και στην Προσωπική μας ζωή

Τι είναι τελικά αυτό που χρειάζεται η σχέση αναμεσά στην προσωπική ζωή και στην επαγγελματική καριέρα; ισορροπία (balance) ή εκπλήρωση (fulfillment);  ποιος είναι τελικά ο δόκιμος για την εποχή μας όρος: work-life balance ή work-life fulfillment;.

Ο όρος Work-Life Balance συζητήθηκε εκτεταμένα την τελευταία περίοδο, κυρίως λόγο της πανδημίας του Covid-19 και της ανάγκης των εργαζομένων να εργαστούν από το σπίτι. Mία εξέλιξη η οποία φαίνεται να λειτούργησε και να απόδωσε αρκετά καλά τη συγκεκριμένη περίοδο της καραντίνας, αλλά και που ώθησε πολλούς να πουν ότι η εργασία από το σπίτι, ή έστω η τηλεργασία, ήρθε για να μείνει, προσφέροντας στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ισορροπία προσωπικής ζωής και εργασίας.

Άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως η εργασία από το σπίτι θα προκαλέσει την «εισβολή» του εργασιακού κόσμου μέσα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα και προστριβές ανάμεσα στους δύο κόσμους, τον προσωπικό και τον επαγγελματικό. Αυτή η ανάμιξη των δύο «κόσμων», ίσως να αποτελέσει και το τέλος, το κύκνειο άσμα του πολυπόθητου Work-Life Balance. Είναι τελικά οι δύο πιο πάνω αντιλήψεις οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος ή μήπως η ισορροπία (Balance) δεν είναι πλέον το ζητούμενο στη σχέση επαγγελματικής και προσωπικής μας ζωής και άρα λανθασμένα θέτουμε αυτό το ερώτημα;

H εσφαλμένη χρήση του oρου «Balance»

Με τον όρο «Ισορροπία» δίνουμε – εσφαλμένα θα έλεγα – την εικόνα δύο εντελώς αντίθετων και απόμακρων κόσμων, ανάμεσα σε αυτόν της προσωπικής/οικογενειακής μας ζωής και της επαγγελματικής. Συνήθως «ισορροπούμε» δύο αντίθετες έννοιες, δύο διαφορετικά και αντίθετα πράγματα. Στην πραγματικότητα, όμως, η εργασία μας αποτελεί πλέον ενιαίο και αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής μας ζωής, γι’ αυτό και οι προσπάθειες μας θα πρέπει να αποσκοπούν στην ενσωμάτωση της μέσα στην προσωπική ζωή, με στόχο την επίτευξη της βέλτιστης σχέσης και εκπλήρωσής τους. Ακόμη και αν κάποιος δεν είναι ικανοποιημένος από την εργασία ή την καριέρα του, η καθημερινότητα του αποτελείται κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό από την εργασία του, στην οποία θα ξυπνήσει και θα πάει κάθε πρωί για να κερδίσει τα προς το ζην και να μπορέσει έτσι να εκπληρώσει τα όνειρα της ζωής του. Και αν ακόμη η συγκεκριμένη εργασία δεν του προσφέρει τα αναμενόμενα – είτε υλικά ή άλλος πως αγαθά – τότε πολύ απλά θα ψάξει και θα βρει άλλη εργασία, στην οποία θα είναι πιο ικανοποιημένος, πιο χαρούμενος.

Απo το «Balance» στο «Fulfillment»

Βλέπουμε λοιπόν ότι η προσωπική μας ζωή και τα όνειρα μας είναι ο οδηγός μας, η κινητήριος δύναμη μας για να πετύχουμε επαγγελματικά, αλλά και το αντίστροφο, η εργασία μας είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας.

Προσπαθώντας να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή αδικούμε τους εαυτούς μας γιατί βάζουμε από μόνοι μας όρια στο τι μπορούμε και πώς μπορούμε να πετύχουμε στη ζωή μας. Η ισορροπία πλέον δεν υπάρχει και δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να υπάρξει. Επομένως, θα πρέπει το συντομότερο να την ξεχάσουμε και να ψάξουμε να βρούμε τρόπους με τους οποίους θα πετύχουμε το «Fulfillment» ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους, μέσα στους οποίους ζούμε και υπάρχουν ταυτόχρονα ως δύο παράλληλα σύμπαντα.

Πηγή

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *