Έχουν ακόμα σημασία τα cover letters;

Πόσο νόημα έχουν αλήθεια ακόμα τα cover letters στην αγορά εργασίας; Πολλοί υποψήφιοι εργαζόμενοι ίσως υποψιάζονται – αν δεν έχουν κατά βάθος τη σιγουριά – ότι όλος ο απρόθυμος κόπος και χρόνος που καταβάλλουν για να συντάξουν μια συνοδευτική αποστολή πηγαίνει χαμένος, και ότι ουσιαστικά, δεν έχει τόση σημασία, αφού είτε κανείς δεν πρόκειται να τα διαβάσει, είτε είναι άλλα κριτήρια στο βιογραφικό τους που παίζουν μεγαλύτερο ρόλο. 

Η αλήθεια είναι ότι στις ΗΠΑ, έρευνα του 2017, αναφέρει το BBC, έδειξε ότι μόνο ένα 26%
των εργοδοτών θεωρούν σημαντική τη συνοδευτική επιστολή κατά τη διαδικασία πρόσληψης. 

Έτσι, ίσως θα μπορούσε κανείς να το παραβλέψει ως βήμα, όταν προσεγγίζει έναν υποψήφιο εργοδότη, και να μη χάσει τον χρόνο του συντάσσοντας ένα κείμενο που, εκ προοιμίου, θεωρείται περίπλοκο. Πολλοί υποστηρίζουν, εξάλλου, ότι ένα cover letter ίσως έχει νόημα για τα δημιουργικά επαγγέλματα,
όπου πρέπει κανείς να το αντιμετωπίσει ως ευκαιρία για να επιδείξει τις ικανότητές του. Υπάρχουν όμως και κλάδοι των οποίων οι επαγγελματίες δεν έχουν και τόση σχέση με τη συγγραφή κειμένων, και πολύ περισσότερο κειμένων που έχουν τόσο συγκεκριμένο και ευαίσθητο στόχο. Γιατί να πάει χαμένος τόσος χρόνος, όταν γνωρίζουν ότι ίσως τελικά δε διαβαστεί καν αυτό που έγραψαν, ή τη στιγμή που υπάρχουν εταιρείες που χρησιμοποιούν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και αλγορίθμους για να αναγνωρίσουν φράσεις κλειδιά στα εισερχόμενα βιογραφικά, πριν προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης; 

Γιατί να γράψει κανείς ένα cover letter

Κι όμως, κάποιοι ειδικοί ανθρωπίνου δυναμικού υποστηρίζουν ότι, ακόμα, το cover letter είναι η ευκαιρία του υποψηφίου να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους.

– Επειδή μια καλή συνοδευτική επιστολή δείχνει ότι αντιμετωπίζει κανείς σοβαρά την προοπτική να συνεγαστεί με την εταιρεία στην οποία απευθύνεται. Έτσι, και οι εργοδότες ξέρουν, όταν ένα cover letter φτάνει στα χέρια τους, ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες
ο εν λόγω υποψήφιος να κάνει για τη θέση. Γίνεται δηλαδή ένα εύκολο ξεσκαρτάρισμα, και μένουν εκτός της διαδικασίας υποψήφιοι που απλώς στέλνουν βιογραφικά παντού για να δουν πώς κινείται η αγορά.
– Επειδή το cover letter είναι ο καλύτερος τρόπος να αναλύσει κανείς την επιλογή της συγκεκριμένης θέσης, ειδικά όταν προέρχεται από έναν διαφορετικό κλάδο. Εδώ έχει την ευκαιρία να περιγράψει ο υποψήφιος τα κίνητρά του, να πείσει ότι είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας νέας θέσης. Όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να φανούν μόνο μέσα από το βιογραφικό.
– Επειδή στο cover letter μπορεί κανείς πραγματικά να ξεχωρίσει, να μιλήσει για τα δυνατά του σημεία, αλλά και να δώσει εξηγήσεις για τυχόν χρονικά κενά στο βιογραφικό του – κάτι σημαντικό σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, που οι εργαζόμενοι παραιτούνται για την αναζήτηση ενός καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος, ή που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας της πανδημίας.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουρος για το αν η επιστολή του θα διαβαστεί, ούτε μπορεί να γνωρίζει την κουλτούρα της κάθε εταιρείας και τον βαθμό στον οποίο κάθε εργοδότης δίνει σημασία στα cover letters που λαμβάνει. Συχνά μάλιστα, μπορεί μια επιστολή να διαβαστεί μόνο αφού έχουν περάσει τα πρώτα στάδια της διαδικασίας αξιολόγησης των υποψηφίων· τότε είναι, όμως, που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία προκειμένου να ξεχωρίσει κανείς.

Όλα αυτά δεν αναιρούν τη δυσκολία συγγραφής ενός cover letter, βέβαια, ούτε το γεγονός ότι πρόκειται για μια βαρετή και ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, που επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από τη γνώση ότι υπάρχουν πιθανότητες να μη διαβαστεί. Αυτό μπορεί κάπως να μετριαστεί αν ο υποψήφιος έχει έτοιμο ένα βασικό κείμενο, στο οποίο συμπληρώνει ή αλλάζει ανάογα κάποια σημεία-κλειδιά, που έχουν σχέση με την εκάστοτε εταιρεία. Είναι ωστόσο σημαντικό να είναι κάθε φορά σωστά προσαρμοσμένο στη θέση για την οποία απευθύνεται, να φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο υποψήφιος αφιέρωσε χρόνο για να προσεγγίσει τη συγκεκριμένη εταιρεία, ότι πρόκειται για ένα αυθεντικό κείμενο με συγκεκριμένο στόχο.

Πηγή

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *