Δεν κάνουμε όλοι για όλα..

Μην αφήνεσαι να παρασυρθείς από τη λάμψη ή το κύρος κάποιων επαγγελμάτων.

Αν βρίσκεσαι σε σταυροδρόμι και πρέπει να επιλέξεις επάγγελμα ή σκέφτεσαι μια στροφή στην καριέρα σου, αγνόησε τυχόν προκαταλήψεις και ακολούθησε την καρδιά σου!

Σε κάθε τομέα της ζωή μας, όλοι παρουσιάζουμε έναν μοναδικό ο καθένας χαρακτήρα και κάποια εξατομικευμένα χαρακτηριστικά που μας διαφοροποιούν από τους άλλους. Κάθε άνθρωπος έχει μία κλίση και ένα ταλέντο σε κάποιον τομέα και αξίζει να αφιερώσουμε ολόκληρη τη ζωή μας για να ανακαλύψουμε ποιος είναι ο τομέας αυτός.

Αποδεδειγμένα πλέον, οι άνθρωποι που κάνουν το ταλέντο τους δουλειά και την αγάπη τους ενασχόληση είναι και οι περισσότερο επιτυχημένοι άνθρωποι. Εκτός από επαγγελματική επιτυχία οι άνθρωποι αυτοί είναι περισσότερο γαλήνιοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση καθώς γνωρίζουν τι θέλουν και μέχρι πού είναι πρόθυμοι να φτάσουν για να επιτύχουν το στόχο τους.

Μην ακολουθείς πρότυπα άλλων

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι το να προσπαθούμε πάση θυσία να πετύχουμε σε τομείς που και δεν μας είναι αρεστοί ή δεν έχουμε τα απαραίτητα προσόντα για κάτι τέτοιο. Αυτή η φιλοσοφία εκπορεύεται από την πολύ μικρή ηλικία, καθώς τα πρότυπα που βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας είναι πρότυπα επιτυχημένων επαγγελματιών σε πολύ συγκεκριμένους τομείς.

Εδραιωμένα επαγγελματικά πρότυπα. Είναι σίγουρα τα πράματα όπως φαίνονται;

Επαγγέλματα όπως αυτά του δικηγόρου, γιατρού, ηθοποιού και τραγουδιστή προσελκύουν το ενδιαφέρον των νέων αν και κάποια από αυτά έχουν χάσει την αλλοτινή αίγλη τους λόγω του κορεσμού τους στην αγορά εργασίας. Οπωσδήποτε τα επιστημονικά επαγγέλματα θεωρείται ακόμα και στις μέρες μας πως a priori θα προσδώσουν οικονομικό και κοινωνικό κύρος σε όποιον τα ασκήσει. Όσο για τα καλλιτεχνικά, και αυτών η λάμψη πολλές φορές «τυφλώνει» και παρασύρει. Τα πράγματα δεν είναι όσο λαμπερά φαίνονται όπως τα δυσάρεστα γεγονότα στο χώρο του θεάματος απέδειξαν, ωστόσο το παν είναι να θέτουμε την ερώτηση στον εαυτό μας «γιατί θέλω να κάνω αυτό κι όχι εκείνο;»

Για να καταφέρουμε όμως να πετύχουμε στη ζωή, θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από αυτό το κολάζ επαγγελμάτων και να σκεφτούμε σοβαρά και υπεύθυνα όχι τι επάγγελμα ή ασχολία είναι πιο δημοφιλής ή πετυχημένη, αλλά ποιο επάγγελμα ή ασχολία συνάδει περισσότερο με τις βαθύτερες επιθυμίες μας και τις βαθύτερες πτυχές του χαρακτήρα μας.

Παρατηρήστε τους ανθρώπους γύρω σας.

Σίγουρα θα δείτε τις περισσότερες φορές ένα κοινό μοτίβο σε όλους. Άνθρωποι καλοντυμένοι να πηγαίνουν στα γραφεία τους και να φαίνεται πως έχουν μία όμορφη ζωή. Αν πιστεύετε πως σας ταιριάζει το ίδιο, κανένα πρόβλημα. Τι γίνεται όμως όταν νομίζετε πως αυτό είναι που πρέπει να σας ταιριάζει και να κάνετε και εσείς οι ίδιοι εξαιτίας των προτύπων που έχουν διαμορφωθεί;

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν οι περισσότεροι επιλέγουν έναν δρόμο στη ζωή τους , με γνώμονα τα γενικά και αόριστα πρότυπα που έχουν διαμορφωθεί και όχι με βάσει τα «θέλω» και τα ταλέντα τους; Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται δυστυχώς άνθρωποι που δεν είναι ευτυχισμένοι και δεν πετυχαίνουν απόλυτα σε αυτό που κάνουν. Ο λόγος είναι απλός. Αυτό που έχουν επιλέξει είναι εντελώς άσχετο με αυτό που επιθυμούν. Κάπου εκεί η αλλοτρίωση καραδοκεί.

Ας δούμε κάποιες γενικές αλήθειες που θα μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε ποιον δρόμο να πάρουμε

Όλοι έχουμε γεννηθεί με ορισμένα ταλέντα και επιθυμίες
Όλοι έχουμε κάτι που μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους
Μόλις το βήμα 1 και 2 ενωθεί και κατανοηθεί, οφείλουμε να εντάξουμε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά σε ένα μονοπάτι
Μόλις ανακαλύψουμε που μπορούν να βρουν αντίκτυπο τα παραπάνω πρέπει να τα κάνουμε επάγγελμα ή ασχολία.
Μόλις γίνει αυτό η επιτυχία είναι εγγυημένη!

Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε όλοι ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Σε όποια ηλικία και να βρισκόμαστε μπορούμε να δούμε εκ νέου μήπως ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι τελείως ασύμβατος με αυτόν που είμαστε προορισμένοι να βαδίσουμε. Τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού βρίσκονται παντού. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ένα, το οποίο είναι στην αγγλική γλώσσα. Μπορείτε να ακολουθήσετε το παρακάτω link https://ideagenerator.sheridancollege.ca/Quiz.aspx

Γιατί είναι σημαντικό να κάνουμε το τεστ;

Τα αποτελέσματα του τεστ μπορεί να σας εκπλήξουν και να ανακαλύψετε πόσο αντίθετο είναι αυτό που κάνετε με αυτό για το οποίο είναι η φυσική κλίση σας να κάνετε. Οι απαντήσεις για τα ερωτήματα τύπου , «γιατί δεν μου αρέσει η δουλειά μου» ή «Γιατί δεν μπορώ να δώσω το 100%» θα απαντηθούν αυτόματα με τα αποτελέσματα του τεστ.

Φυσικά το τεστ δεν δείχνει τις βαθύτερες και πιο ενδόμυχες επιθυμίες μας. Αυτό το γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι, αποτελεί όμως από μόνο του μία πολύ καλή αρχή για να βάλετε το μυαλό σας σε μία τάξη και να χαράξετε εκ νέου την επαγγελματική σας πορεία στη ζωή σας. Θυμηθείτε, το επάγγελμα και η ασχολία που μπορεί να μας χαρίσει την ευτυχία και την επιτυχία, ίσως είναι κάτι που δεν έχουμε ποτέ φανταστεί! Απλά οραματιστείτε τον εαυτό σας να σηκώνετε το πρωί από το κρεβάτι και να έχει έναν προορισμό. Ποιος προορισμός θα είναι αυτός; Ποιον-ποια θα δείτε στον καθρέπτη να ετοιμάζεται; Έναν ιδιοκτήτη καφετέριας ή έναν σερβιτόρο, έναν ζωγράφο, έναν οικονομικό αναλυτή, έναν δάσκαλο, έναν ιδιοκτήτη μαγαζιού με βιολογικά προϊόντα, έναν αγρότη;

Ποιον θέλετε εσείς να δείτε; Απαλλαχτείτε από πρότυπα άλλων. Διαβάστε σωστά τον εαυτό σας και νιώστε τις ανάγκες του. Αλλάξτε ασχολία από σήμερα. Εκπαιδευτείτε από την αρχή, ψάξτε, αναρωτηθείτε. Κάντε το ταξίδι να αξίζει και καλή επιτυχία σε ότι και να διαλέξετε. Αρκεί να σας κάνει ευτυχισμένους

Πηγή

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *