Ανεργία: 6 Συμβουλές για να τη Διαχειριστείς

Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς την ανεργία. Το να είσαι άνεργος μπορεί να αποβεί καταστροφικό σε όλους τους τομείς της ζωής σου, επαγγελματικό, οικονομικό, ψυχολογικό και συναισθηματικό.

Ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητας αλλά και της αξίας μας περιστρέφεται, λανθασμένα, γύρω από την καριέρα μας. Είμαστε ό,τι κάνουμε και η ανεργία μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.

Μην την αφήσεις όμως να σε επηρεάσει. Αν την διαχειριστείς σωστά, θα ωριμάσεις σαν άνθρωπος.

Θα βγεις πιο δυνατός από όλο αυτό. Χρειάζεται συγκέντρωση, πίστη στον εαυτό σου, αποφασιστικότητα και θάρρος για να καταφέρεις να αντιμετωπίσεις την ανεργία και να βγεις από αυτή.

Τι μπορείς να κάνεις τώρα που έμεινες άνεργος ώστε να αποφύγεις να σε επηρεάσει αρνητικά;

#1 Θετική σκέψη

Ναι, ξέρω, είναι από αυτές τις συμβουλές που κανείς δε θέλει να ακούει. Προσπάθησε όμως να μην απελπιστείς.

Δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεσαι πως είσαι άχρηστος, δε θα βρεις άλλη δουλειά, δε θα μπορείς να πληρώσεις το ρεύμα κτλ. Όσο είσαι αρνητικός δε θα μπορείς να σκέφτεσαι καθαρά και ούτε να βρίσκεις λύσεις στα προβλήματά σου.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί στη νέα σου πραγματικότητα. Η καθημερινότητά σου έχει αλλάξει και χρειάζεσαι χρόνο να τη συνηθίσεις.

Από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκες στην ανεργία και με πολύ ελεύθερο χρόνο. Είναι μεγάλη αλλαγή.

Βίωσε τα συναισθήματά σου αλλά προσπάθησε να αντικαθιστάς τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Μπορεί να έχασες τη δουλειά σου αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου.

Η ψυχολογία σου πρέπει να μείνει σε υψηλά επίπεδα καθώς θα ψάχνεις για νέα δουλειά.

#2 Μείνε ενεργός

Τώρα που έχεις άπλετο χρόνο, φρόντισε να μη λιώσεις στο καναπέ γιατί αυτό θα σε ρίξει ψυχολογικά. Εννοείται πως θα το κάνεις και αυτό γιατί επιτέλους έχεις χρόνο να ξεκουραστείς, αλλά μακροπρόθεσμα θα αρχίσει να έχει αρνητική επίδραση πάνω σου.

Ξεκίνα κάποιο χόμπι που πάντα ήθελες αλλά δεν είχες το χρόνο λόγω δουλειάς, πήγαινε βόλτες, δες την οικογένεια και τους φίλους σου και γενικά κάνε πράγματα που θα σου δίνουν ζωή.

Πρέπει να κινείσαι και να δίνεις νόημα στη ζωή σου.

#3 Ενώ είσαι σε ανεργία, μην κλείνεις πόρτες

Αν θέλεις να ξεκουραστείς και να μη δουλέψεις για ένα διάστημα είναι απόλυτα αποδεκτό και κατανοητό.

Αν όμως θέλεις ή χρειάζεσαι μια νέα δουλειά, φρόντισε να ενημερώσεις όλους όσους ξέρεις, πως ψάχνεις. Πολλές φορές οι δουλειές βρίσκονται μέσω γνωστών.

Θα ψάξεις και μόνος σου να βρεις δουλειά αλλά γιατί να μη σε βοηθήσουν και οι γνωστοί σου αν προκύψει κάτι;

#4 Σπούδασε

Δες το σαν μια ευκαιρία να μάθεις ενώ βρίσκεσαι σε ανεργία. Κάνε ένα δεύτερο πτυχίο ή ένα μεταπτυχιακό.

Μάθε ξένες γλώσσες ή παρακολούθησε σεμινάρια και συνέδρια. Αυτό θα αυξήσει τις γνώσεις σου και θα ενισχύσει το βιογραφικό σου.

Σκέψου τι ήθελες να κάνεις όσο ήσουν στη δουλειά.

Σου έλειπαν κάποιες γνώσεις που ήθελες να καλύψεις αλλά δεν είχες χρόνο;

Ήθελες να μάθεις μια νέα ξένη γλώσσα για να γίνεις πιο ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας; Τώρα ήρθε η ώρα να κάνεις αυτό που τόσο καιρό σκεφτόσουν.

Εκτός από τις γνώσεις, θα διευρύνεις και τον κοινωνικό σου κύκλο, αφού θα γνωρίσεις νέα άτομα.

#5 Κάνε εθελοντισμό ενώ είσαι σε ανεργία

Ο εθελοντισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου και να νιώσεις πως κάτι κάνεις. Πως προσφέρεις μια αλλαγή στον κόσμο και τον κάνεις λίγο καλύτερο.

Μέσα από τον εθελοντισμό θα μάθεις νέα πράγματα, θα αποκτήσεις νέες δεξιότητες, θα γνωρίσεις ανθρώπους και θα ενισχύσεις το βιογραφικό σου.

#6 Ακολούθα το πάθος σου

Τώρα που έχεις χρόνο ενώ είσαι σε ανεργία, είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτείς τι θα ήθελες να κάνεις στη ζωή σου. Τι είναι αυτό που θα σε έκανε ευτυχισμένο και ανυπόμονο για την κάθε νέα μέρα;

Ίσως αυτή είναι η ευκαιρία που έψαχνες να ξεκινήσεις από το μηδέν και να ακολουθήσεις το όνειρό σου. Ψάξε μέσα σου, βρες τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις και ακολούθα το.

Η ανεργία είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που θα χρειαστεί να διαχειριστείς στη ζωή σου. Κανένα από τα παραπάνω δε θα σου πληρώσει το ενοίκιο ή θα σου φέρει φαγητό από τη μια μέρα στην άλλη.

Θα σε βοηθήσουν όμως να χρησιμοποιήσεις αυτήν την περίοδο προς όφελός σου. Θα ωριμάσεις, θα μάθεις νέα πράγματα και θα βγεις πιο δυνατός.

Πηγή

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *