Αναβλητικότητα: Πώς «κλέβει» την ενέργειά μας.

Πώς «κλέβει» την ενέργειά μας η αναβλητικότητα και πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας; Τι μπορούμε να κάνουμε για να την ξεπεράσουμε;

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από μικρή ηλικία έχουμε ακούσει τη συμβουλή να μην αφήνουμε για αύριο αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, κάποιοι άνθρωποι επιμένουν να αναβάλλουν τις υποχρεώσεις τους. Πού οφείλεται λοιπόν η αναβλητικότητα και πώς μπορούμε να την ξεπεράσουμε;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι αναβλητικοί;

Θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τη ρίζα της αναβλητικότητας στους παρακάτω τρεις λόγους.

Πολυφαινόλες – Ο αφανής ήρωας της διατροφής μας

*Λόγω ανασφάλειας

Όταν ένας άνθρωπος φοβάται ότι δεν θα καταφέρει να φέρεις εις πέρας μια υποχρέωση, νιώθει δηλαδή ανασφάλεια, μπορεί να καταλήγει να την αναβάλλει.

*Λόγω τελειομανίας

Αυτός ο λόγος μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα λογικός, στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι θα νόμιζε κανείς. Πολλές φορές κάποιος μπορεί να μεταθέτει διαρκώς μια εργασία για αργότερα επειδή ο στόχος του είναι όταν την κάνει να είναι άψογη.

Ακριβώς αυτή η τελειομανία του μπορεί να τον αναγκάζει να μην αντιμετωπίζει μια εργασία διεκπεραιωτικά αλλά να στοχεύει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μάλιστα, ακόμη κι αν αργήσει να ασχοληθεί πρακτικά μαζί της, μπορεί να την προετοιμάζει και να την οργανώνει στο μυαλό του.

*Λόγω… τεμπελιάς

Δεν ακούγεται κομψό, σίγουρα όμως είναι αληθινό. Άλλωστε, όλοι οι άνθρωποι μερικές φορές αναβάλλουμε κάτι από τεμπελιά, επειδή βαριόμαστε δηλαδή και δεν έχουμε όρεξη να το ξεκινήσουμε.

Πώς μας επηρεάζει η αναβλητικότητα

Λιγότερο ή περισσότερο όλοι γνωρίζουμε ότι όσο αναβάλλουμε κάτι τόσο πιο δύσκολο γίνεται στη συνέχεια να το ξεκινήσουμε και να το ολοκληρώσουμε. Όσο περνάει ο καιρός, αυξάνονται οι φόβοι  και οι ανασφάλειες, ενώ αρκετές φορές αυξάνεται και ο φόρτος εργασίας που έχουμε αναλάβει.

Μάλιστα, αν καταλήγουμε να αναβάλλουμε διαρκώς μια υποχρέωση, μπορεί στο τέλος να μην έχουμε καν τη δυνατότητα να την ολοκληρώσουμε (π.χ. επειδή έχει περάσει η χρονική προθεσμία. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να απογοητευτούμε αλλά και να «θυμώσουμε» με τον εαυτό μας, μειώνοντας έτσι την αυτοεκτίμησή μας.

Σε κάθε περίπτωση, όσο περισσότερο αναβάλλουμε κάτι τόσο περισσότερο αγχωνόμαστε και φθειρόμαστε από το άγχος.

Πώς θα ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα

Το πρώτο βήμα είναι να παρατηρήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Αν δούμε ότι υπάρχει πράγματι πρόβλημα αναβλητικότητας, θα πρέπει να εντοπίσουμε ποια χαρακτηριστικά ή ποιες πεποιθήσεις είναι αυτά που οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά. Αφού εντοπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος και τον τρόπο με τον οποίο αυτό εκδηλώνεται, στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πράξη.

Για να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα πρέπει να οργανωθούμε, να βγάλουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεών μας και να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας ή τον άλλον άνθρωπο που θέλουμε να πάψει να είναι αναβλητικός κάθε φορά που τα καταφέρνουμε ή τα καταφέρνει (αν η αναβλητικότητα αφορά κάποιον άλλον, τον σύζυγο ή τα παιδιά μας, για παράδειγμα).

Πηγή

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *