Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν την εποικοδομητική κριτική με την προσωπική επίθεση και αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τον φόβο του feedback.

Είχες ποτέ την ευκαιρία να δώσεις ή να δεχτείς feedback από κάποιον και κάτι σε κράτησε πίσω, διότι φοβήθηκες για το τι θα πει ή πως θα αντιδράσει;

Ο εγκέφαλος μας είναι προγραμματισμένος από την προϊστορική εποχή να μας προστατεύει από κάθε κίνδυνο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο εγκέφαλος μας εξακολουθεί να είναι προγραμματισμένος να μας κάνει να αντιδρούμε στην απειλή, ακόμα κι αν αυτή αφορά μόνο λόγια.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ένας στους δέκα ανθρώπους αντιμετωπίζει τον φόβο του feedback. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και μόνο η λέξη feedback ή κριτική συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα, τόσο για το άτομο που λαμβάνει το feedback, όσο και για το άτομο που το δίνει.

Ο εγκέφαλος σου είναι προγραμματισμένος να βάζει σε προτεραιότητα τα αρνητικά σχόλια, αντί για τα θετικά. Έχει αποδειχθεί ότι, τα αρνητικά γεγονότα παραμένουν πιο ισχυρά στον εγκέφαλο μας από ότι τα θετικά.

Ουσιαστικά, είναι πιο πιθανό να θυμηθούμε την αρνητική κριτική από ότι την επιβράβευση και είναι πιο εύκολο να κάνουμε κριτική από ότι να επιβραβεύσουμε κάποιον. Το feedback είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να βελτιώσουμε τα αδύναμα σημεία μας και να τα κάνουμε δυνατά. Σε βοηθάει δηλαδή να εξελιχθείς και να φτάσεις εκεί που θέλεις.

Παρακάτω υπάρχουν τρόποι που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τον φόβο του feedback ώστε να τον δέχεσαι με χαρά, γιατί μόνο καλό μπορεί να σου κάνει.

#1 Εστίασε στα θετικά για να ξεπεράσεις τον φόβο του feedback

Το να σκέφτεσαι θετικά και να αφήσεις κατά μέρος τα αρνητικά συναισθήματα, θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τον φόβο του feedback.

Αντί να εστιάζεις σε όλα τα αρνητικά που θα μπορούσαν να προκύψουν, όταν κάποιος σου δίνει feedback, θα ήταν προτιμότερο να εστιάσεις στα οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις από μια τέτοια συζήτηση. Μην προϊδεάζεις τον εαυτό σου και σκέψου ότι τα θετικά είναι σαφώς πιο πολλά από τα αρνητικά.

Ειδικά όταν ζητάς feedback, θα πρέπει να σκέφτεσαι ότι θα γίνεις καλύτερος αν ακούσεις τι έχει να σου πει κάποιος άλλος και θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς και να αναπτυχθείς. Εστιάζοντας σε αυτά, έχεις μόνο να κερδίσεις, o εγκέφαλος σου θα είναι πιο προετοιμασμένος και ανοιχτός στο να λάβει το feedback κάποιου.

Το να βλέπεις την θετική πλευρά των πραγμάτων, σου δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζεις καλύτερα τις στρεσογόνες καταστάσεις, γεγονός που μειώνει τις βλαβερές επιπτώσεις του στρες στην υγεία και στο σώμα σου.

#2 Να είσαι προετοιμασμένος να ακούσεις και να μάθεις

Σίγουρα το να λαμβάνεις feedback από κάποιον, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Εκείνη την στιγμή νιώθεις ευάλωτος και αποτυχημένος.

Όταν λαμβάνεις feedback ενδεχομένως να νιώσεις άσχημα και ο εγωισμός σου να μην σε αφήσει να ακούσεις πραγματικά την κριτική που σου κάνουν. Επομένως, πριν ξεκινήσεις μια τέτοιου είδους συζήτηση, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και να δεσμευτείς ότι θα ακούσεις πραγματικά αυτά που έχει να σου πει ο απέναντι σου. 

Δεν χρειάζεται να πάρεις τοις μετρητοίς οτιδήποτε ειπωθεί. Παρόλα αυτά, είναι καλό να ακούσεις όλες τις λεπτομέρειες, να αφήσεις τον συνομιλητή σου να ολοκληρώσει τη σκέψη του και να μην κρατάς αμυντική στάση απέναντι του.

#3 Να είσαι ευγνώμων και να λες ευχαριστώ

Θα πρέπει αρχικά για να ξεπεράσεις τον φόβο του feedback, να αναγνωρίσεις την αξία του.

Αν θες να δεις άμεσα αλλαγή, χρειάζεσαι feedback και δεν γίνεται χωρίς αυτό να δεις προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη.

Αναγνώρισε πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να σου δώσει feedback και ευχαρίστησε τον που έχει το θάρρος να το μοιραστεί.

Είναι πολύ σημαντικό να ευχαριστείς και να δείχνεις την ευγνωμοσύνη σου στους ανθρώπους. Επομένως, σκέψου ποιος αξίζει την ευγνωμοσύνη σου για το feedback που μοιράστηκε μαζί σου πρόσφατα και φρόντισε να πεις «ευχαριστώ».

Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι τα λάθη είναι μέρος της διαδικασίας. Ίσως και ένας από τους λόγους που αντιμετωπίζεις τον φόβο του feedback είναι ότι κάνεις λάθος εκτίμηση για κάποιον.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Εάν πλήγωσες άθελα σου κάποιον ή εκτίμησες λάθος μια κατάσταση, ζήτα συγγνώμη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό σε αυτόν τον κόσμο από το να ζητήσει κάποιος «συγγνώμη» και φυσικά να την εννοεί .

Να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου και τους άλλους. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το να ξεπεράσεις τον φόβο του feedback και να δημιουργήσεις μια κουλτούρα συνεχούς feedback θα πάρει καιρό και θα πρέπει να γίνει σταδιακά.

Αναρωτήσου λοιπόν, γιατί να μην μάθεις κάτι το οποίο μπορεί να σε κάνει πιο αποτελεσματικό ή για ποιο λόγο να μην βοηθήσεις κάποιον να γίνει πιο αποτελεσματικός λαμβάνοντας υπόψη την κριτική σου;

Από

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *