Πώς να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου όταν δεν έχεις προϋπηρεσία

Η έλλειψη προϋπηρεσίας είναι ένα βασικό στοιχείο που δυσκολεύει τους υποψηφίους όταν κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για το εργασιακό τους ξεκίνημα.

Στο eduguide θα σε βοηθήσουμε να δεις «αλλιώς» την έλλειψη προϋπηρεσίας και να φτιάξεις ένα βιογραφικό που δεν θα φαίνεται «φτωχό» ή άδειο. Πώς; Αντισταθμίζοντας αυτό το κενό με άλλα στοιχεία, που είναι ικανά να εμπλουτίσουν το προφίλ σου.

1.    Μη θεωρείς ότι η προϋπηρεσία πρέπει να είναι αυστηρά σε εταιρεία.

Υπάρχει η εξής παρανόηση στον κόσμο της εύρεσης εργασίας: πολλοί υποψήφιοι νομίζουν ότι για να θεωρείται επίσημη μια επαγγελματική εμπειρία πρέπει να είναι στο πλαίσιο μισθωτής εργασίας σε επιχείρηση. Δεν είναι έτσι. Επαγγελματική εμπειρία μπορεί να έχεις κερδίσει με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους:

  • να έχεις κάνει -έστω και ανολοκλήρωτη- Πρακτική Άσκηση (προφανώς).
  • να έχεις υπάρξει εθελοντής/εθελόντρια σε οποιοδήποτε project / διοργάνωση / ΜΚΟ (π.χ. εμπειρία σε TEDx διοργανώσεις, προσφορά εθελοντικής δουλειάς στο Χαμόγελο του Παιδιού, στο ANKAA Project κλπ).
  • να έχεις φτιάξει κάτι δικό σου. Για παράδειγμα: έχεις φτιάξει ένα δικό σου blog; Έχεις φτιάξει ένα application με φίλους; Έχεις κατασκευάσει κάτι και το έχεις κοινοποιήσει στον κόσμο; Όλα αυτά μετρούν ως Εμπειρία. 
  • να έχεις κάνει κάποια ευκαιριακή εργασία (π.χ. στην εστίαση ή παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά κλπ). Μπορεί όλα αυτά να είναι άσχετα με αυτό που θες να κάνεις στο μέλλον, αλλά δείχνουν στον παραλήπτη του βιογραφικού σου ότι είσαι σε εργασιακή εγρήγορση. 

2.    Δώσε έμφαση στην κατάρτιση και τις δεξιότητές σου.

Σε ένα βιογραφικό που του λείπει η προϋπηρεσία, τη βασική έκταση καλύπτει η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ. Όμως μην παραλείψεις να αναφέρεις ξεχωριστά και λοιπές δεξιότητες και τεχνικές γνώσεις που έχεις. Οι εργοδότες συνήθως δυσκολεύονται να βρουν ανθρώπους με υψηλό επίπεδο σε skills. Οπότε εσύ κάνε την κίνηση ματ, και εξέλιξε όσες δεξιότητες σε ενδιαφέρουν.

  • Βελτίωσε το επίπεδο στο οποίο μιλάς μια ξένη γλώσσα.
  • Βελτίωσε τα Computer skills σου (π.χ. δοκίμασε το δωρεάν training της Microsoft για Word, Excel, Teams κλπ).
  • Εξέλιξε digital skills που πλέον είναι περιζήτητα (αξίζει να δεις τα δωρεάν online σεμινάρια της Google) και πάρε ένα ακόμα certification. 
  • Αύξησε το typing speed σου (ταχύτητα πληκτρολόγησης).

Ανάλογα με τη δουλειά που θες να ακολουθήσεις, μπορείς να στοχεύσεις και σε άλλες δεξιότητες (να μάθεις μια ακόμα γλώσσα προγραμματισμού αν είσαι προγραμματιστής, να κάνεις μαθήματα professional writing αν είσαι συντάκτης, να εξοικειωθείς με μεθοδολογίες όπως το Scrum αν σου αρέσει το Project Management, να βελτιωθείς στο InDesign ή στο Figma αν είσαι Designer κλπ).

Κάθε μία δεξιότητα που εξελίσσεις ή αποκτάς εκ νέου, μην ξεχνάς να την προσθέτεις στο βιογραφικό σου.

3.    Γράψε τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σου.

Είναι κοινό μυστικό ότι ένα φαινομενικά «άδειο» βιογραφικό μπορεί να εμπλουτιστεί με μια αναφορά σε Χόμπι & Ενδιαφέροντα, στο κάτω μέρος της σελίδας σου. Μην ξεχνάς ότι τα ενδιαφέροντά σου:

  • δείχνουν ότι είσαι ένας δραστήριος άνθρωπος, που λαμβάνει ερεθίσματα από το εξωτερικό του περιβάλλον.
  • αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα για τα soft skills σου. Θυμίζουμε ότι soft skills (σε αντίθεση με τα hard skills) είναι οι «ανθρώπινες» δεξιότητές σου, όπως το ότι είσαι επικοινωνιακός/ή, είσαι ομαδικός/ή κλπ. Τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σου αποκαλύπτουν αυτές τις πλευρές του εαυτού σου. Για παράδειγμα, αν σου αρέσουν τα ομαδικά σπορ είναι ένδειξη ότι διαθέτεις ομαδικότητα, ή αν συμμετέχεις σε έναν όμιλο debate, δείχνεις τις επικοινωνιακές σου ικανότητες.

4.    Φτιάξε μια μικρή περιγραφή του προφίλ σου.

Βάζοντας μια συνοπτική παράγραφο για εσένα και τους στόχους σου στο ξεκίνημα του βιογραφικού σου, ενισχύεις ακόμα περισσότερο τη δομή και την αποτελεσματικότητά του. Αντιμετώπισε αυτή τη μικρή παράγραφο σαν «παράγραφο γνωριμίας» (οι ειδικοί την αποκαλούν resume summary ή resume objective). Σε λίγες γραμμές ανάφερε το βασικό σου ακαδημαϊκό background, τα πιο δυνατά σου σημεία (μια ξεχωριστή γνώση που έχεις ή ένα skill που σε διαφοροποιεί από τους άλλους υποψηφίους), και τους επαγγελματικούς σου στόχους. Παράδειγμα:

«Απόφοιτος του ΧΧΧ Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στο ΧΧΧ. Παρά την έλλειψη προϋπηρεσίας, πιστεύω ότι η προσωπική μου τριβή με τον κλάδο, μέσα από ποικίλα project και MOOC (Massive Open Online Courses), θα με βοηθήσει να κυνηγήσω τον βασικό μου επαγγελματικό στόχο που είναι ΧΧΧ».

*Μια ακόμα καλή ιδέα για να «γεμίσεις» το CV σου είναι να φτιάξεις μια ενότητα με «ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ», με κάποια διάκριση/έπαινο που πήρες στην ακαδημαϊκή σου ζωή, ή κάποιο βραβείο που κέρδισες σε διαγωνισμό. Κάθε υποψήφιος έχει τα δυνατά του σημεία. Ανακάλυψε τα δικά σου, και βάλε τελείως την «έλλειψη προϋπηρεσίας» σε δεύτερη μοίρα.

Δες εδώ δείγμα βιογραφικού σημειώματος. 

Πηγή

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *