8 Tips για να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες

Πως Βελτιώνονται Οι Επικοινωνιακές Δεξιότητές Σου;

Μπορείς να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες με αρκετούς τρόπους.

Πιστεύεις ότι είσαι ντροπαλός και δυσκολεύεσαι για τον λόγο αυτό να μπεις σε συζητήσεις ή αν νιώθεις αμήχανα όταν είσαι σε κάποια κοινωνική εκδήλωση; Με λίγα λόγια, χρειάζεται να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες…

Σίγουρα, θα έχεις καταλάβει ότι όντας ντροπαλός χάνεις πολλές ευκαιρίες, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Αν αναρωτιέσαι πώς τα καταφέρνουν όλοι αυτοί που είναι κοινωνικοί και επικοινωνιακοί και αν θέλεις να γίνεις και εσύ σαν και αυτούς, τότε συνέχισε να διαβάζεις τα 8 tips που ακολουθούν, για να αποκτήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι και να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες.

#1. Αν Θέλεις Να Είσαι Κοινωνικό Άτομο, Συμπεριφέρσου Ανάλογα

κοινωνικό άτομο

Ακόμη και αν δεν νιώθεις τόσο κοινωνικός, προσπάθησε να συμπεριφέρεσαι σαν να ήσουν. Μην αφήνεις το άγχος να σε κυριεύει και να σε κρατά πίσω. Πάρε την απόφαση να μιλήσεις σε ανθρώπους που δεν γνωρίζεις και μπες σε συζητήσεις ακόμη και αν αυτό σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή νευρικά.

Όταν κυκλοφορείς έξω ή σε παρέες, παρατήρησε πώς συμπεριφέρονται και πώς αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα εκείνοι που βλέπεις ότι έχουν καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες από εσένα.

Προσπάθησε να τους μελετήσεις και να δεις τι κάνεις και τι δεν κάνεις με σκοπό όχι να τους αντιγράψεις, αλλά να καταλάβεις πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο τα καταφέρνουν και να τον προσαρμόσεις στην δική σου προσωπικότητα.

Όταν βρεθείς σε μια παρέα που δεν γνωρίζεις κανέναν, μην διστάσεις να χρησιμοποιήσεις την πιο παλιά και αποτελεσματική μέθοδο! Απλά, σύστησε τον εαυτό σου!

Δώσε το χέρι σου, χαμογέλασε και πες «Είμαι ο τάδε». Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ντρέπεσαι ή να φοβάσαι. Όλοι το κάνουν και επιβιώνουν!

Μετά ή και πριν από μια νέα γνωριμία φρόντισε να έχεις καλή διάθεση και αυτό να φαίνεται(Θα αναφερθούμε παρακάτω στην γλώσσα του σώματος). Αν κάποια ικανότητα σου ταιριάζει με την περίσταση, δείξε την στους άλλους.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα σταθεί ως αφορμή για να μιλήσεις με κόσμο. Μπορεί, για παράδειγμα, να είσαι σε ένα πάρτι και να ξέρεις να φτιάχνεις ένα καλό κοκτέιλ ή να είσαι καλός στο τραγούδι ή τόσα άλλα.

Αν πιστεύεις ότι δεν έχεις κάποια ιδιαίτερη ικανότητα ταιριαστή με την περίσταση, κάνε μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο. Σίγουρα θα βρεις κάτι. Το διαδίκτυο γενικά, όπως θα πούμε και παρακάτω, μπορεί να σου προσφέρει αρκετούς τρόπους να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες.

#2. Κάνε Μικρά Πρακτικά Βήματα Για Να Βελτιώσεις Τις Επικοινωνιακές Δεξιότητες Σου

βελτίωσε τις επικοινωνιακές δεξιότητες

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες πάνε πακέτο με την αυτοπεποίθηση. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η αμηχανία είναι κάτι που περνά εύκολα στον συνομιλητή. Εστίασε λοιπόν στην βελτίωση της αυτοπεποίθησης. Πώς θα το κάνεις αυτό;

Δοκίμασε να έρχεσαι σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο καθημερινά. Ακόμη και απλές δραστηριότητες, όπως τα ψώνια, μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό. Κάνε μια ερώτηση στον υπάλληλο ή πες κάτι παραπάνω από ένα «ευχαριστώ».

Όταν μιλάς με άλλους ανθρώπους μην δίνεις μονολεκτικές απαντήσεις, αλλά προσπάθησε να προωθείς την συζήτηση με ερωτήσεις.

Επίσης, μην διστάζεις να κάνεις κομπλιμέντα και να ευχαριστείς τους άλλους. Αν κάποιος συνάδελφος έχει κάνει καλή δουλειά, ευχαρίστησε τον και πες του πόσο καλή δουλειά έκανε. Αν νομίζεις ότι θα έρθεις σε αμηχανία, κάνε ένα βήμα και γράψε το σε ένα αυτοκόλλητο χαρτάκι!

Η βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων πάει επίσης χέρι-χέρι με τους καλούς τρόπους. Αν είσαι ευγενικός και επιδεικνύεις καλούς τρόπους και συμπεριφορά, σίγουρα οι γύρω σου θα έχουν καλύτερη εικόνα για εσένα και θα επιθυμούν να επικοινωνούν μαζί σου.

Η πρακτική θα σε κάνει καλύτερο. Από την στιγμή που θα αποφασίσεις να αναλάβεις δράση, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, θα δεις να έρχεται η πολυπόθητη βελτίωση.

Πως Βελτιώνονται Οι Επικοινωνιακές Δεξιότητες Σου;

#3. Μάθε Να Ακούς Τους Άλλους

Σημαντικό μέρος των επικοινωνιακών δεξιοτήτων είναι, όχι μόνο το να μιλάς, αλλά και το να ακούς τους άλλους. Θα γίνεις καλύτερος ακροατής, αν σε ενδιαφέρει πραγματικά αυτό που έχει ο άλλος να σου πει.

Όπως έγραφε ο Dale Carnegie: «Είναι πιο εύκολο να δημιουργήσεις και να βελτιώσεις τις σχέσεις, αν εστιάζεις στο άλλο άτομο και όχι στον εαυτό σου».

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι περισσότεροι απολαμβάνουν να μιλάνε για τον εαυτό τους. Αυτό τους κάνει να αισθάνονται όμορφα, γιατί λαμβάνουν την προσοχή και βρίσκουν την επιβεβαίωση που αναζητούν.

Ακούγοντας τι έχει να σου πει ο άλλος, προσπάθησε να μην είσαι επικριτικός, αλλά να είσαι υποστηρικτικός.

#4. Διάβασε Βιβλία Και Άρθρα Για Την Επικοινωνία Για Να Βελτιώσεις Τις Επικοινωνιακές Δεξιότητες Σου

υπάρχουν βιβλία για την επικοινωνία

Υπάρχουν άπειρα βιβλία και αρθρογραφία σχετικά με την επικοινωνία, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα βιβλιοπωλεία. Μπορείς για παράδειγμα να διαβάσεις το πολύ γνωστό έργο, όπως είδες και παραπάνω, του Dale Carnegie «How to Win Friends and Influence People», το οποίο έχουμε προτείνει στο άρθρο μας με τα προτεινόμενα βιβλία για την επιτυχία.

Επίσης, μπορείς να κάνεις μια αναζήτηση στο Men of Style. Θα βρεις εκατοντάδες άρθρα με τεράστιο όγκο πληροφοριών που θα σε βοηθήσουν όχι απλά να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου ικανότητες, αλλά να γίνεις μάγος στην επικοινωνία.

#5. Πρόσεξε Την Γλώσσα Του Σώματος

Η μη λεκτική επικοινωνία είναι πάρα πολύ σημαντική. Η γλώσσα του σώματος σου παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην εικόνα και στην προδιάθεση που θα δημιουργήσεις. Φρόντισε να δείχνεις άνετος, να κρατάς επαφή με τα μάτια του συνομιλητή σου και να δείχνεις ανοικτός σε συζήτηση.

Με λίγα λόγια, μάθε να επικοινωνείς με τρόπους διαφορετικούς, εκτός από την γλώσσα. Ο τόνος της φωνής και η γλώσσα του σώματος αποτελούν το 90% της επικοινωνίας.

Εκτός, λοιπόν, από το τι λες, πρόσεξε και το πώς το λες! Βάλε θετικότητα στα λόγια σου. Αυτό θα έχει επίπτωση και στην γλώσσα του σώματος. Ένας θετικός άνθρωπος τείνει να έχει και την αντίστοιχη γλώσσα του σώματος.

Πως Βελτιώνονται Οι Επικοινωνιακές Δεξιότητες Σου;

#6. Βρες Ανθρώπους Να Σε Βοηθήσουν

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε υποστηρίξουν, αν νιώθεις ντροπαλός, αμήχανος ή αγχωμένος όταν μιλάς με κόσμο και θέλεις να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και ειδικότερα οι άνθρωποι που βρίσκονται στον κύκλο σου.

Για να βελτιωθείς βέβαια, χρειάζεται να ξέρεις τι δεν κάνεις σωστά. Αυτό είναι μια πρόκληση και μερικοί καλοί φίλοι, σίγουρα θα σου δώσουν ανάδραση και θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις τα λάθη σου, ώστε να καταφέρεις να τα διορθώσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια εξωτερική οπτική των πραγμάτων, μιας και μερικές φορές ο τρόπος που εκλαμβάνουμε τα πράγματα είναι διαφορετικός, σε σχέση με το πώς τα εκλαμβάνουν οι άλλοι.

Όλοι έχουμε «τυφλά σημεία» στην συμπεριφορά μας. Θα σε βοηθήσει πολύ, αν μερικοί καλοί φίλοι σου τα επισημάνουν.

#7. Η Θετικότητα Κερδίζει

βελτίιωσε τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες

Πρέπει να βελτιωθείς στην επικοινωνία…

Ο τρόπος που αντιδράς στις διάφορες καταστάσεις στην ζωή παίζει ρόλο. Το να είσαι αρνητικός κάποιες-λίγες φορές, είναι κάτι αναπόφευκτο. Το να παραπονεθείς για την κυβερνητική πολιτική ή τους χαμηλούς μισθούς, ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή που ζούμε, είναι κάτι μάλλον φυσιολογικό. Όμως αυτό απέχει πολύ από το να παραπονιέσαι για όλους και για όλα σε συνεχή βάση.

Τι εννοούμε λοιπόν με τον όρο «θετικότητα»;

Προσπάθησε να έχεις θετική στάση ανεξαρτήτως των καταστάσεων. Ίσως αυτό να σου φαίνεται δύσκολο, όμως πρέπει να ξέρεις ότι είναι μια συνήθεια, όπως η γυμναστική ή η καλή διατροφή. Μπορεί να δυσκολευτείς αρχικά, όμως στην συνέχεια θα γίνεται αυτόματα.

Ο εγκέφαλος σου θα ερμηνεύει διαφορετικά τα πράγματα. Αντί να παραπονιέσαι, θα βλέπεις να προκύπτουν νέες ευκαιρίες. Θα βλέπεις την θετική πλευρά των πραγμάτων και όταν το κάνεις αυτό, όπως αναφέραμε παραπάνω, θα φαίνεται και στην γλώσσα του σώματος σου, θα δείχνεις πιο ανοικτός κάτι που θα σε βοηθήσει στο θέμα της επικοινωνίας, αλλά και γενικότερα.

Σκέψου το και αλλιώς. Πώς θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται; Και πώς θα ήθελες οι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνείς να βλέπουν την ζωή; Δεν προτιμάς να συναναστρέφεσαι με αυτούς που είναι θετικοί; Βλέπεις λοιπόν, ότι η θετικότητα κερδίζει!

Πως Βελτιώνονται Οι Επικοινωνιακές Δεξιότητες Σου;

#8. Χρησιμοποίησε Την Δύναμη Του Διαδικτύου Για Τις Επικοινωνιακές Δεξιότητες Σου

Το διαδίκτυο είναι μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών. Μπορείς να βρεις ότι και αν ψάχνεις και υπάρχει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με το πώς θα βελτιώσει κανείς τις επικοινωνιακές του δεξιότητες.

Πέραν αυτού όμως, υπάρχει και κάτι ακόμη. Το διαδίκτυο μπορεί να σε βοηθήσει στην πράξη να βελτιωθείς. Μπορείς να κάνεις νέες γνωριμίες από την άνεση του σπιτιού σου, χωρίς να σε αγχώνει για παράδειγμα η γλώσσα του σώματος.

Κάνεις έτσι ένα πρώτο βήμα, συμμετέχοντας σε ομάδες συζητήσεων κλπ και μπορείς στην συνέχεια να μεταπηδήσεις σε συναντήσεις με αυτά τα άτομα στην «πραγματική ζωή».

Η κοινωνική ζωή είναι κάτι που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο είμαστε ή όχι ευτυχισμένοι. Κάποιος που δεν έχει κοινωνικές/επικοινωνιακές δεξιότητες, πιθανότητα θα στερείται και επαρκούς κοινωνικής ζωής. Όταν μάθεις πώς να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και βελτιώσεις τις διαπροσωπικές σχέσεις σου, θα καταφέρεις να ελέγξεις καλύτερα την ζωή σου.

Πηγή

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *