8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά

Για να εξελιχθείς επαγγελματικά δεν αρκεί απλά να έχεις την φιλοδοξία να το κάνεις.

Ο καθένας μας, θέλει να εξελίσσεται συνέχεια τόσο στον προσωπικό τομέα, όσο και στον επαγγελματικό.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων αναζητά νέες ευκαιρίες για να ανέβει στην ιεραρχία της επιχείρησης που εργάζεται. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχεις την πειθαρχία και τη θετική πρόθεση να φτάσεις στο επιθυμητό επίπεδο.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι υπάρχει ένας συνδυασμός αρχών και ενεργειών που τελικά κάνουν τη διαφορά και μπορούν να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς επαγγελματικά. Παρακάτω υπάρχουν οκτώ συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις πιο κοντά στον στόχο σου.

#1 Να είσαι ευπαρουσίαστος για να εξελιχθείς επαγγελματικά

Στον επαγγελματικό κόσμο η εμφάνιση δεν παίζει λιγότερη σημασία. Το πώς ντύνεσαι και φροντίζεις τον εαυτό σου, λέει πολλά για τη στάση σου και στις περισσότερες περιπτώσεις, το επίσημο ντύσιμο σημαίνει ότι είσαι σοβαρός και σέβεσαι τη δουλειά σου.

Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κάποιος ενδυματολογικός κώδικας στην επιχείρηση που εργάζεσαι είναι πολύ σημαντικό να προσέχεις την εμφάνιση σου και να είσαι ευπαρουσίαστος. Η εμφάνιση δεν θα σε βοηθήσει από μόνη της να εξελιχθείς επαγγελματικά, αλλά από αυτή φαίνεται πόσο σε ενδιαφέρει το αντικείμενο της δουλειάς σου.

#2 Πάρε πρωτοβουλίες

Προσπάθησε να εμπλακείς σε προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος συνάδελφος ή προϊστάμενος σου. Αν η επίλυση του προβλήματος απαιτεί να εργαστείς λίγο παραπάνω, δεν χρειάζεται να ανησυχήσεις απλά προσπάθησε να γίνεις όσο το δυνατόν πιο χρήσιμος.

Σίγουρα αυτή η προθυμία σου να προσφέρεις την βοήθεια σου θα εκτιμηθεί δεόντως από τον προϊστάμενο σου. Με αυτό τον τρόπο, φαίνεται ότι δεν δουλεύεις απλά για την επιχείρηση, αλλά ανήκεις σε αυτή πραγματικά.

#3 Να είσαι καλά προετοιμασμένος για να εξελιχθείς επαγγελματικά

Είναι σημαντικό να παίρνεις στα σοβαρά ακόμη και τις πιο ασήμαντες εργασίες. Οι ανώτεροι σου θα το παρατηρήσουν μέσα από τις παρουσιάσεις σου και άλλο υλικό που τους παρουσιάζεις.

Ακόμα και αν είναι ένα λάθος που μπορεί να θεωρηθεί ασήμαντο και να μην είναι επιβλαβές για την επιχείρηση, μπορεί να κάνει κακή εντύπωση στο αφεντικό σου. Επομένως, φρόντισε να είσαι πάντα κατάλληλα προετοιμασμένος και ιδιαίτερα στις επαγγελματικές συναντήσεις και στα μίτινγκ.

Αντί να πανικοβάλλεσαι λοιπόν, προσπάθησε να εκμεταλλευτείς τέτοιες συναντήσεις σαν μια ευκαιρία για να αποδείξεις την καταλληλότητα σου στον προϊστάμενο σου.

#4 Να είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου

Το να είσαι υπεύθυνος άνθρωπος είναι σημαντικό για κάθε τομέα της ζωής, είτε αυτός είναι ο επαγγελματικός, είτε ο προσωπικός.

Να είσαι ακριβής, να κρατάς χρονοδιάγραμμα, να διαχειρίζεσαι σωστά τον χρόνο σου και να δίνεις προτεραιότητα στις καθημερινές σου εργασίες. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να αναλάβεις σοβαρά τις ευθύνες σου.

Εάν αποτύχεις σε κάποιο project που σου έχει ανατεθεί, θα πρέπει να είσαι αυτός που θα παραδεχτεί το λάθος του και θα ζητήσει συγγνώμη.

Θα πρέπει να είσαι έτοιμος όχι μόνο να επωμιστείς τις ευθύνες, αλλά και να υποστείς τις συνέπειες της αποτυχίας ή της ανευθυνότητας σου. Αν θες να εξελιχθείς επαγγελματικά η υπευθυνότητα θα πρέπει να είναι μία από τις αρχές σου.

#5 Μην είσαι αναβλητικός για να εξελιχθείς επαγγελματικά

Με το να αναβάλλεις συνεχώς αυτά που έχεις να κάνεις, δείχνεις ότι δεν είσαι αξιόπιστος και ότι δεν ενδιαφέρεσαι για τη δουλειά σου.

Το μόνο που θα καταφέρεις με αυτό τον τρόπο είναι όχι απλά να μην εξελιχθείς επαγγελματικά, αλλά να διαπραγματεύονται για την παραμονή σου στην επιχείρηση που εργάζεσαι.

Να θυμάσαι ότι είναι προτιμότερο να κάνεις οτιδήποτε σου έχει ανατεθεί, πριν την καταληκτική προθεσμία. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, θα πρέπει να τη θέσεις εσύ στον εαυτό σου και να την τηρήσεις.

#6 Προσπάθησε να επικοινωνείς αποτελεσματικά

Η αποτελεσματική επικοινωνία, τόσο λεκτική, όσο και γραπτή είναι απαραίτητο εργαλείο για επιτυχημένη καριέρα. Εάν έχεις την ικανότητα να εκφράζεις τις σκέψεις και τις απόψεις σου με αποτελεσματικό τρόπο, θα τραβήξεις την προσοχή των συναδέλφων και των προϊσταμένων σου.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί. Ρώτα αυτό που θες με ευγένεια, πες την άποψη σου σε κάποιον με φιλικό τόνο και χωρίς την διάθεση να τον προσβάλλεις και μίλα με ειλικρίνεια.

#7 Δεν χρειάζεται να το παίζεις παντογνώστης

Αν έχεις φιλοδοξίες να εξελιχθείς επαγγελματικά θα πρέπει να είσαι ταπεινός και να μην σε διακατέχει έπαρση. Μην συμπεριφέρεσαι σαν να τα ξέρεις όλα, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να μάθεις και να μην αμφισβητείς τη γνώμη των ανωτέρων σου.

Σίγουρα για να βρίσκονται στη θέση που είναι γνωρίζουν κάτι καλύτερα από εσένα. Αν θες να πεις την άποψη σου για κάτι που ανήκει στο αντικείμενο της δουλειά σου, μπορείς να το κάνεις πάντα με προσοχή, ευγένεια και χωρίς να αμφισβητήσεις την γνώμη του προϊσταμένου σου.

#8 Μάθε να λες όχι

Είναι σημαντικό να μάθεις να λες όχι με τρόπο που να μην προσβάλλει τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους σου. Είναι βέβαιο, ότι θα υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ των συναδέλφων, αλλά ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τη διαφωνία είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.

Υπάρχουν πολλοί ευγενικοί τρόποι να πεις όχι. Όταν διαφωνείς με κάποιον συνάδελφο σου, θα πρέπει πρώτα να του δείξεις ότι σέβεσαι την άποψη του και έπειτα να παραθέσεις την δική σου.

Θα πρέπει να έχεις το θάρρος της γνώμης σου, μόνο έτσι θα μπορέσεις να εξελιχθείς επαγγελματικά και να σου δώσει με τον καιρό ανώτερη θέση ο προϊστάμενος σου.

Πηγή

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *