7 στις 10 εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν στελέχη με γνώσεις κυβερνοασφάλειας

Δυσκολίες στην εύρεση στελεχών με τις κατάλληλες γνώσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας αντιμετωπίζουν, ήδη, οι επιχειρήσεις, παγκοσμίως, ενώ η έλλειψη ταλέντων στον κλάδο της ψηφιακής ασφάλειας αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. Το 62% των επικεφαλής του τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών (Chief Information Security Officer – CISO) εκτιμά ότι το έλλειμμα στελεχών με γνώσεις σε θέματα κυβερνοασφάλειας θα διευρυνθεί. Στο μεταξύ, το 66% των επιχειρήσεων απαντά ότι δυσκολεύεται να βρει στελέχη για τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.

Η έλλειψη ταλέντων έχει δημιουργήσει μια ενεργή αγορά προσλήψεων στον κλάδο, με το 85% των ανώτερων επαγγελματιών στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο να απαντά ότι θα εξέταζε μια νέα θέση εργασίας, εφόσον δεχόταν σχετική πρόταση.

Λόγω των υψηλών απαιτήσεων ενός τόσο ταχέως εξελισσόμενου ρόλου, τα υφιστάμενα στελέχη του τομέα της κυβερνοασφάλειας συχνά στερούνται το σωστό επίπεδο τεχνικών γνώσεων (34%), δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία (30%) ή απλώς δεν έχουν την απαραίτητη κουλτούρα (10%). Νέα έρευνα με τίτλο “Chief Information Security Officers (CISOs)” της διεθνούς εταιρείας Marlin Hawk εξετάζει τον νέο ρόλο, που καλούνται να επιτελέσουν οι CISOs, καθώς η ασφάλεια πληροφοριών εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα, που επηρεάζει τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. “Η ασφάλεια των πληροφοριών είναι κάτι περισσότερο από τεχνικό ζήτημα. Συνδυάζει τον κίνδυνο, το στρατηγικό όραμα και τη γνώση του τοπίου των απειλών με τη σωστή διαχείριση των ανθρώπων πόρων και των δεδομένων”, υπογραμμίζει η έρευνα.

Ανά περιοχή
Η δυσκολία εύρεσης στελεχών με τις κατάλληλες γνώσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας είναι ιδιαίτερα έντονη στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, όπου το 91% των εταιρειών αντιμετωπίζει προβλήματα πλήρωσης των κενών θέσεων. Το αντίστοιχο ποσοστό, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, είναι 61% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 54% στις ΗΠΑ.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο ρόλος των CISOs είναι δυναμικός και σε κατάσταση εξέλιξης: το 73% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι είναι κάτω των 45 ετών, με το 29% να απαντά ότι πήρε τη συγκεκριμένη θέση, επειδή θέλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός από τους τομείς με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι στον κλάδο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στελεχών, με τον μέσο όρο θητείας στη θέση του CISO, παγκοσμίως, να είναι τα τέσσερα χρόνια.

“Η μηχανική μάθηση και η αυτοματοποίηση θα είναι οι πραγματικά κρίσιμες δεξιότητες για τις υφιστάμενες αλλά και τις μελλοντικές θέσεις CISOs. Οι επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται ευέλικτα στελέχη για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Οι απειλές στον κυβερνοχώρο είναι πραγματικές και το μέγεθος των προκλήσεων που θα προκύψουν είναι μεγάλο”, αναφέρει η μελέτη της Marlin Hawk.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *