Η επαγγελματική εξέλιξη σου είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Για να πετύχουν επαγγελματικά, όλοι οι εργαζόμενοι από όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας θα πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν τις αδυναμίες τους και βελτιώνουν τις δεξιότητες τους. Υπάρχουν στρατηγικές συμφώνα με τις οποίες μπορείς να φροντίσεις την επαγγελματική εξέλιξη σου και την συνεχή εκπαίδευση σου. Πρώτα από όλα όμως, θα πρέπει να καταλάβεις τον εαυτό σου περισσότερο.
Είμαστε στην εποχή που ο καθένας φροντίζει μόνος του για την επαγγελματική εξέλιξη του. Οι επιχειρήσεις όλο και λιγότερο συχνά, ασχολούνται με αυτό το κομμάτι και την εκπαίδευση των εργαζομένων τους.
Αυτό ίσως συμβαίνει διότι πολλοί εργαζόμενοι αλλάζουν επαγγελματικό περιβάλλον πολύ συχνά και οι επιχειρήσεις δεν θεωρούν ότι αξίζει να επενδύσουν σε ανθρώπους που πιθανόν να φύγουν. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια όπου οι προϊστάμενοι επένδυαν πάνω στους υφισταμένους τους και έδιναν ιδιαίτερη προσοχή στην προσωπική ανάπτυξη των υπαλλήλων τους.
Δυστυχώς, οι οργανισμοί σήμερα αφήνουν τους εργαζόμενους τους με κενά όσον αφορά την εκπαίδευση τους και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει τόσο την δική τους επαγγελματική εξέλιξη, όσο και τον ίδιο τον οργανισμό.
Οι μάνατζερς δεν βοηθούν σε αυτό το κομμάτι. Ενδιαφέρονται και ανησυχούν για την δική τους επαγγελματική εξέλιξη και πορεία και δεν μπορούν να αφιερώσουν χρόνο και ενέργεια για κανέναν άλλο.
Ιδανικά, οι οργανισμοί θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να προωθήσουν την επαγγελματική εξέλιξη. Να ενθαρρύνουν το άμεσο feedback, να αναπτύξουν σαφή κριτήρια απόδοσης, να παρέχουν feedback με σαφήνεια που θα έχει σκοπό την ανάπτυξη και την εξέλιξη των εργαζομένων και να παρέχουν πόρους και κίνητρα στους διευθυντές για να κάνουν την ανάπτυξη των εργαζομένων τους προτεραιότητα.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το μεγαλύτερο βάρος το επωμίζονται οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα πρέπει να μάθουν να εντοπίζουν τις αδυναμίες τους, να αποκαλύπτουν τα τυφλά σημεία τους και να ενισχύουν τις δεξιότητές τους. Παρακάτω υπάρχουν 6 τρόποι με τους οποίους μπορείς να φροντίσεις την επαγγελματική εξέλιξη σου.
#1 Κατανόησε και αξιολόγησε τον εαυτό σου
Πως αντιλαμβάνεται κάνεις την επιτυχία στην επαγγελματική θέση που βρίσκεσαι; Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σου στόχοι και οι μετρήσεις επιτυχίας; Θα ήταν καλό όλα αυτά να τα προσδιορίσεις με τον μάνατζερ σου. Αλλά αν δεν συμβεί αυτό, μπορείς να καταγράψεις μόνος σου τους στόχους σου και τους δείκτες απόδοσης. Στη συνέχεια μπορείς να τα συζητήσεις με τον προϊστάμενο σου και να έχετε μια κοινή πορεία.
#2 Βελτίωσε τα αδύναμα σημεία σου για την επαγγελματική εξέλιξη σου
Προκειμένου να βελτιώσεις τα αδύναμα σημεία σου, θα πρέπει να μαθαίνεις διαρκώς, να προσαρμόζεσαι και να ζητάς feedback από το αφεντικό σου, τους συναδέλφους και τους οικείους σου.
Αν το αφεντικό σου δεν προθυμοποιείται να σου δώσει feedback, μπορείς να ξεκινήσεις μια συζήτηση από μόνος σου. Για παράδειγμα, μετά από μια παρουσίαση ή μετά από ένα μεγάλο meeting μπορείς να αναφέρεις ένα πράγμα το οποίο νομίζεις ότι πήγε καλά και στη συνέχεια να ζητήσεις συμβουλές για κάτι που ίσως χρειάζεται να βελτιώσεις.
Είναι προτιμότερο να το κρατήσεις απλό καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δουλέψουν για τη βελτίωση ενός πράγματος τη φορά. Επομένως άκου αυτά που θα σου επισημάνει το αφεντικό σου και ευχαρίστησε τον για το feedback.
#3 Κωδικοποίησε τις γνώσεις σου
Μπορείς να καταγράφεις το feedback και τις γνώσεις σας κρατώντας ένα ημερολόγιο. Κατάγραψε τις πέντε έως δέκα δεξιότητες ή ικανότητες που χρειάζεσαι για να αναπτυχθείς στη θέση που βρίσκεσαι και αξιολόγησε τον εαυτό σου σε κάθε μια. Αυτή τη διαδικασία μπορείς να τη κάνεις, είτε μόνος σου, είτε με τη βοήθεια κάποιου συμβούλου.
#4 Φρόντισε για την επαγγελματική εξέλιξη σου κάνοντας αισθητή τη παρουσία σου
Δεν είναι πάντα δυνατό να γίνεις αντιληπτός από ανώτερα στελέχη μέσω της άμεσης εργασίας σου, οπότε μπορείς να πάρεις πρωτοβουλίες εθελοντικά, όπως φιλανθρωπικές εργασίες και εταιρικές εκδηλώσεις. Αυτός είναι ένας εύκολος αλλά προβλεπόμενος τρόπος, να γίνεις αντιληπτός από ανώτερα στελέχη που θα σας δουν εν δράσει και λάβουν υπόψη τη συνεισφορά σου.
#5 Εξειδικεύσου σε έναν σημαντικό τομέα για την επιχείρηση που εργάζεσαι
Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται έτσι και οι επιχειρήσεις εξελίσσονται σύμφωνα με αυτή. Έτσι αν θα πρέπει να υιοθετήσει κάτι καινοτόμο όπως τη ψηφιοποίηση κάποιων διαδικασιών ή τεχνητή νοημοσύνη, γίνε το άτομο το οποίο θα είναι εξειδικευμένο στο τμήμα σου.
Διεξήγαγε έρευνες, παρακολούθησε συνέδρια και γράψε για το συγκεκριμένο θέμα. Η ανάπτυξη εμπειρογνωμοσύνης και δεξιοτήτων σε έναν υποσχόμενο τομέα με σημαντική σημασία μπορεί να οδηγήσει σε προαγωγές και άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες.
#6 Αναζήτησε καλή καθοδήγηση
Αναζήτησε τον άνθρωπο τον οποίο θα εμπιστευτείς και θα σε καθοδηγήσει για την επαγγελματική εξέλιξη σου. Αν τον έχεις βρει, προσπάθησε να τον προσεγγίσεις φιλικά, αφού πρώτα έχεις διαβάσει το βιογραφικό του και κάνε του μερικές ερωτήσεις που αφορούν τον επαγγελματικό του τομέα. Με τον καιρό ενδεχομένως να αναπτύξετε μια καλή σχέση και να γίνει μέντορας σου.
Το σύνολο δεξιοτήτων σου είναι τελικά το κεφάλαιο της καριέρας σου, οπότε αφιέρωσε χρόνο για να αναπτύξεις τις λειτουργικές σου δεξιότητες. Μην κάνεις βιαστικές κινήσεις διότι αυτό δεν θα σε βοηθήσει στην επαγγελματική εξέλιξη σου.